Cu ajutorul exerciţiilor fizice şi al noilor medicamente, evoluţia maladiei Alzheimer poate fi încetinită.
Exerciţiile fizice practicate la vârste înaintate nu contribuie doar la menţinerea unui tonus muscular crescut, ci pot încetini apariţia simptomelor maladiei Alzheimer sau o pot chiar preveni. Aceasta este concluzia unei echipe de cercetători de la Universitatea din Kansas, SUA, care a comparat un grup de subiecţi sănătoşi cu vârsta peste 60 de ani cu unul de bolnavi de Alzheimer aflaţi în stadii incipiente, de aceeaşi vârstă.
Persoanele vârstnice care adoptă un stil de viaţă sedentar prezintă de patru ori mai multe riscuri de a dezvolta leziuni degenerative ale creierului în comparaţie cu cele care au o formă fizică bună.
De asemenea, pacienţii aflaţi în primele stadii ale bolii Alzheimer şi care sunt într-o formă fizică bună prezintă mai puţine pierderi în zonele din creier asociate cu memoria.
Ce este boala Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă, ireversibilă a creierului, care apare la persoanele în vârstă. Manifestările ei constau în pierderea treptată a memoriei şi a facultăţilor mintale şi pot fi devastatoare pentru bolnavi, dar şi pentru cei din jurul lor. În prezent, în lume există 18 milioane de bolnavi de Alzheimer, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2025 numărul lor va fi de 34 de milioane.
Alt remediu îl constituie un nou medicament, care va fi comercializat în următorii cinci ani, după cum susţin cercetătorii. Medicamentul conţine substanţe chimice care imită resveratrolul, un compus ce poate fi găsit în strugurii roşii. Pe lângă beneficiile pe care le poate aduce în lupta împotriva maladiei Alzheimer, medicamentul va putea fi utilizat împotriva cancerului sau a bolilor de inimă.
Testele efectuate pe şoareci au demonstrat că resveratrolul extinde speranţa de viaţă, revigorează organismul şi reduce efectele unei diete bogate în grăsimi. Pentru a obţine acelaşi efect, o persoană ar trebui să consume aproximativ 1.000 de sticle de vin. O companie farmaceutică a realizat însă o pilulă formată din două substanţe chimice, care au acelaşi mod de acţiune cu al resveratrolului.
Se pare că acest medicament va putea fi folosit împotriva diabetului, deoarece scade sensibilitatea la insulină şi anulează simptomele bolii.