Melatonina ar putea să fie secretul tinereţii fără bătrâneţe, susţin cercetătorii. Acest hormon natural are proprietatea de a întări sistemul imunitar, îmbunătăţeşte somnul, împiedică radicalii liberi să îmbătrânească de timpuriu organismul şi îmbunătăţeşte performanţele sexuale chiar şi la o vârstă înaintată.
Melatonina este un hormon natural secretat de glanda pineală (epifiză), o structură de dimensiunea unui bob de mazăre, situată în centrul creierului. Secreţia de melatonină este maximă dimineaţa, la primele ore, şi scade apoi cu creşterea intensităţii luminii. De fapt, corpul produce melatonină ca răspuns la întuneric. Pentru persoanele care suferă de insomnie, suplimentele cu melatonină sunt somniferul ideal, pentru că, spre deosebire de somniferele clasice, induc un somn natural, de durată.
Lumina opreşte producerea hormonului
Cercetătorii sunt de părere că există, de asemenea, o legătură între producţia de melatonină şi riscul de cancer. Studiul s-a efectuat pe mai multe femei care lucrează în schimbul trei, adică de la ora 23.00 până la răsăritul soarelui, şi s-a constatat că acestea prezintă risc crescut de a face cancer de sân. Explicaţia constă în faptul că glanda pineală a acestor femei îşi inhibă producţia de melatonină prin expunere la lumină artificială. De asemenea, întreruperea producţiei de melatonină s-a constatat că duce la producerea unei cantităţi mai mari de estrogeni în ovare, hormoni consideraţi răspunzători de declanşarea cancerului de sân.
Antioxidant
Tot mai mulţi oameni din întreaga lume folosesc în prezent suplimente alimentare pe bază de melatonină. Se crede că efectul său antioxidant protejează împotriva cancerului, cataractei şi bolilor de inimă. Se mai ştie că melatonina ar avea capacitatea de a stimula sistemul imunitar, neutralizând efectul negativ al stresului, medicamentelor şi infecţiilor.
Îmbătrânirea organismului este rezultatul oxidării care are loc la nivel celular. În urma acestei reacţii chimice apar radicali liberi, care se acumulează producând degenerarea funcţională şi anatomică a organismului. Se crede că melatonina împiedică formarea radicalilor liberi. Această opinie este susţinută deocamdată de studii făcute pe şoareci. Rozătoarele care au primit melatonină au trăit cu 25% mai mult decât cele care nu au primit.
Adaptare
Persoanele care călătoresc mult cu avionul au o problemă de adaptare a corpului la fusul orar local. Melatonina le ajută să se adapteze mai uşor la această schimbare, inducând starea de somn după lăsarea întunericului.