Un aport de vitamine şi minerale prin alimentaţie poate preveni apariţia unor boli grave de ochi, cum ar fi glaucomul sau cataracta.
Anumiţi nutrienţi pe care organismul îi obţine sau îi sintetizează din alimente sunt necesari pentru sănătatea ochilor. De aceea, este foarte important ce mâncăm. În prezent, din ce în ce mai mulţi oameni cumpără şi mănâncă fructe şi legume crescute organic. Fructele şi legumele cele mai bune sunt cele obţinute din fermele locale, în ţările unde se cultivă şi cresc în mod natural.
Nutriţia corectă este un subiect controversat. Aşa cum nu putem mânca în fiecare zi spanac precum Popey Marinarul, tot aşa nu putem mânca numai alimente crude sau doar procesate termic (pentru a nu distruge enzimele sau a nu le diminua valoarea nutritivă prin fierbere sau prăjire). Un sfat înţelept şi recunoscut ştiinţific este acela de a încerca să includeţi în salate cât mai multe legume portocalii, verzi şi cu frunze verde închis. Cantitatea de legume astfel ingerate va fi chiar şi mai mare, dacă le transformaţi în suc.
Lumina artificială „consumă“ vitamina A
Iată o listă cu elementele nutritive şi dozele de suplimente de care avem nevoie pentru o bună sănătate a ochilor. Încercaţi, pe cât posibil, să luaţi aceste vitamine şi minerale din alimentaţie şi apelaţi la suplimente alimentare doar dacă este necesar!
Vitamina A este vitală pentru vederea naturală. Ea este consumată mult mai repede prin expunerea la căldură şi lumina strălucitoare, lumini fluorescente, monitoare de PC şi ecrane TV. Nicotina din ţigări şi alcoolul ard vitamina A. Cea mai bună sursă de beta-caroten din care organismul îşi fabrică, în funcţie de nevoi vitamina A este în morcovi, mai ales în sucul proaspăt. De asemenea, se găseşte în fructele şi legumele galbene şi verzi (ardei gras, pepeni etc.). Carotenul protejează macula oculară de vătămarea produsă de lumina albastră, de asemenea, ajută ca vederea să fie clară. Legume precum varza, spanacul şi lăptuca, ardeiul portocaliu, dar şi porumbul dulce şi gălbenuşul de ou conţin caroten.
Lipsa vitaminei B12 provoacă glaucom
Vitamina B Complex conţine toate vitaminele B, într-un anumit echilibru, pentru a putea fi asimilate în organism. Stresul distruge complexul vitaminic B.
Vitamina B1 menţine musculatura ochiului. De obicei se găseşte în cereale integrale, gălbenuş de ou, lapte de soia şi lapte. Doza recomandată ca supliment este de 10-50 mg.
Vitamina B2 ajută la capacitatea de acomodare la lumină puternică. Lipsa ei provoacă oboseala ochilor, senzaţia de arsură şi imposibilitatea de a vedea la orele apusului. Pacienţii cu cataractă duc lipsă de vitamina B2. Ea se găseşte în migdale, drojdie de bere, lapte şi boabe de soia. Doza recomandată ca supliment este de 15-50 mg.
Vitamina B6 este importantă pentru echilibrul emoţional. Se găseşte în banane, drojdie de bere, orez brun, morcovi, pui, ouă, peşte şi cereale integrale. Doza recomandată ca supliment este de 50-100 mg. A se evita dozele mai mari de 300 mg pe zi.
Vitamina B 12, sub nivelurile medii, este responsabilă pentru cataractă şi glaucom. Această vitamină se găseşte în scoici, peşte, ouă, lactate şi fructe de mare. Doza recomandată ca supliment este de 200-400 micrograme. Surse de vitamină B 12 sunt legumele de culoare verde închis, drojdia de bere, ouăle, nucile şi seminţele.
Vitamina C previne cataracta
Vitamina C este vitală pentru sănătatea cristalinului. Acesta conţine de şapte ori mai multă vitamină C decât orice altă parte a corpului. Vitamina C este un antioxidant important, necesar luptei împotriva oxidării provocate de radicalii liberi. Fumatul reduce nivelul de vitamina C şi este un factor important în dezvoltarea de cataracte. Pentru a fi eficiente, suplimentele de vitamina C trebuie să conţină bioflavonoide. Bioflavonoidele se găsesc în coacăzele negre, struguri şi merişoare. Doza recomandată ca supliment este de 200-500 mg pe zi. Surse naturale de vitamina C sunt pătrunjelul, citricele (lămâia, limele şi portocala), roşiile, pepenii.
Vitamina D controlează nivelul calciului şi se găseşte în uleiul de cod, peştele gras şi gălbenuşul de ou. De obicei, vitamina D se adaugă în lapte.
Vitamina E ajută fluxul sanguin să transporte oxigenul necesar şi toţi nutrienţii în toate părţile corpului, inclusiv în ochi. Vitamina E menţine elasticitatea muşchilor oculari şi cristalinului. Se găseşte în germenii de grâu, migdale şi nuci, precum şi în uleiurile presate la rece. Evitaţi vitamina E sintetică, acetatul de alfa-tocoferol.
Minerale
Calciul este un element de care ochii noştri au nevoie. Studii de specialitate au descoperit că nivelurile ridicate de calciu au efect pozitiv asupra miopiei, a retinei desprinse şi a glaucomului. Oamenii de ştiinţă sunt pe cale să demonstreze şi faptul că zahărul din băuturile carbogazoase este unul dintre factorii cauzatori ai miopiei. Calciul se găseşte în lapte, zarzavaturile verzi şi sardine. El trebuie luat împreună cu magneziu (element vital pentru activitatea enzimelor şi furnizarea de energie organismului).
Material realizat în colaborare cu dr. Mariana Păsărescu, medic primar, Autoritatea de Sănătate Publică Dolj