-1.5 C
Craiova
duminică, 26 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDepistarea precoce a cancerului de sân

Depistarea precoce a cancerului de sân

Cancerul de sân este o afecţiune cu evoluţie lentă, de la declanşarea procesului până la apariţia unei tumori de 1 cm diametru putând trece zece ani. În acest interval, depistarea bolii conferă şanse maxime de vindecare.

 

Cele mai recente statistici medicale arată că numărul cazurilor care au supravieţuit zece ani după tratamentul cancerului de sân este între 70 şi 84% la femeile sub 40 de ani şi de 69% la cele peste 40 de ani. Concluzia este că la tinere cancerul este mai agresiv. În plus, la ele, diagnosticul este mai dificil de stabilit. Această boală este mai frecventă la femeile care prezintă antecedente familiale de cancer mamar sau de ovare, din cauza unor anomalii cromozomiale. Asta nu înseamnă că, dacă mama a avut cancer de sân, fiica este condamnată la aceeaşi suferinţă. Totuşi, ea trebuie să ştie că s-ar putea să prezinte o predispoziţie la această maladie.

 

Depistarea

 

Femeile care prezintă antecedente familiale sau cumulează mai mulţi factori de risc intră în categoria celor care trebuie să respecte câteva reguli ce le vor ajuta la surprinderea în fază incipientă a unui eventual cancer mamar. Examenul medical bianual şi o ecografie mamară efectuată în fiecare an după împlinirea vârstei de 35 de ani sunt două măsuri de mare ajutor pentru depistarea cancerului mamar. Dacă la mamă boala a fost diagnosticată la 35 de ani, fiica va proceda la aplicarea măsurilor de depistare precoce cu cinci ani mai devreme.

Mai trebuie ştiut că apariţia unei sarcini nu trebuie considerată imposibilă de femeia care urmează tratament pentru cancerul de sân. Totuşi, specialiştii sunt de părere că femeia poate să-şi programeze să aducă pe lume un copil după doi-trei ani de la finalizarea tratamentului indicat pentru cancer mamar.

Planul de depistare timpurie a bolii prevede ca între 20 şi 40 de ani să se facă autoexaminarea lunară a sânilor, la cinci-şapte zile după menstruaţie, însoţită de un examen fizic efectuat de medicul specialist o dată la trei ani. La 40 de ani se efectuează prima mamografie, împreună cu un examen fizic. Între 40 şi 49 de ani se va efectua una la doi ani şi se va face un examen fizic de către medicul specialist, la care se adaugă autoexaminarea lunară. După 50 de ani, se prevăd un examen clinic şi o mamografie anual şi autoexaminarea în aceeaşi zi a lunii. În condiţiile unor factori de risc, se tinde să se urmărească medical femeia începând de la vârsta de 35 de ani.

 

Factorii de risc

 

Cancerul de sân apare mai frecvent la unele femei. Principalul factor de risc este considerat dezechilibrul hormonal care se iveşte după 40 de ani. Grupa de vârstă cu cel mai mare risc de îmbolnăvire este între 50 şi 60 de ani.

Dacă aveţi o bunică, mamă sau soră diagnosticate cu cancer mamar, vă încadraţi într-un risc crescut de îmbolnăvire. Efectuaţi-vă o mamografie cu cel puţin cinci ani înainte de vârsta la care a fost diagnosticat cancerul la ruda dumneavoastră.

Femeile diagnosticate cu un chist sau cu altă tumoră benignă a sânului vor fi supravegheate din cauza existenţei unui risc, minim poate, dar care nu trebuie subestimat, de transformare malignă pe care îl au unele dintre aceste afecţiuni.

Alţi factori de risc sunt menopauza tardivă şi obezitatea apărută în postmenopauză, menstruaţia apărută înainte de 11 ani şi prima sarcină după 30 de ani.

În concluzie, vă puteţi proteja de apariţia unui cancer mamar prin efectuarea controlului medical periodic la medicul de familie. Este important de conştientizat necesitatea efectuării regulate a controalelor mamografice şi a examinării clinice, coordonate de medicul oncolog. Cancerul mamar este o boală care ucide, iar atunci când nu o face, lasă urme adânci: fizice şi psihice! Nu uitaţi că efectele devastatoare ale acestei afecţiuni pot fi contracarate şi că acest tip de cancer poate fi controlat şi chiar învins. Este foarte important, pentru a lupta eficient împotriva acestei boli, ca depistarea să fie precoce, iar cea mai sigură metodă este mamografia, care permite detectarea bolii cu unu-trei ani înainte de apariţia primelor simptome.

Şi bărbaţii fac cancer de sân

O precizare foarte importantă este aceea că şi bărbaţii pot fi afectaţi. Cancerul de sân nu este o boală de care suferă exclusiv femeile. La fiecare 100 de femei cu această maladie, un bărbat va dezvolta boala, în special din cauza eredităţii, a stresului sau a traumatismelor.

 

 

Material realizat în colaborare cu dr. Mariana Păsărescu, consilier superior Autoritatea de Sănătate Publică Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS