Medicamentele utilizate în tratamentul obezităţii pot fi eficiente împotriva unei game largi de infecţii virale precum gripa, hepatita sau HIV, se arată într-un studiu efectuat la Universitatea din Rochester – Centrul Medical Princeton.
În metabolismul celular, glucoza poate fi convertită în acizi graşi. Acest proces de biosinteză nu este esenţial la om, dar multe virusuri utilizează acizii graşi pentru a-şi construi „plicuri“ virale, care le ajută să poată infecta celulele umane. Potrivit studiului, publicat în ediţia din 28 septembrie a revistei Nature Biotechnology, biosinteza acizilor graşi poate fi împiedicată cu ajutorul medicamentelor antiobezitate. Acestea inhibă enzimele care compun acizii graşi.
Oamenii de ştiinţă au demonstrat acest lucru urmărind celulele umane infectate cu citomegalovirus (HCMV). Studiul a arătat că tratamentul cu 5-tetradecyloxy-2-furoic de acid (TOFA), un inhibitor enzimatic, a determinat o reducere cu mai mult de o mie de ori a replicării HCMV. Şi tratamentul cu C75 (trans-4-carboxy-5-octyl-3-metilen-butyrolactone), alt inhibitor enzimatic prezent în medicamentele antiobezitate, a determinat o reducere de 100 de ori a vitezei de replicare a virusului. Experimentul a avut acelaşi rezultat pe virusul gripal. Cercetările vor fi extinse pe celulele maligne, virusurile hepatitei C şi HIV.