Cât costă tratamentul cancerului de sân?
R: Tratamentul cancerului de sân este costisitor, dar pentru persoanele asigurate este gratuit, fiind suportat de asigurările de sănătate.
Este uşor de depistat cancerul de sân?
R: Spre deosebire de alte organe, sânul este accesibil examinării directe. Femeia poate să-şi examineze singură sânul şi să descopere ceva anormal. În general, în stadiile incipiente, cancerul nu are nici un simptom, de aceea este atât de dificilă descoperirea lui. Din fericire, sânul se vede, poate fi palpat, şi orice anomalie la acest nivel poate fi rapid observată. De aceea, cancerul de sân este considerat cel mai uşor de depistat la începutul evoluţiei sale.
Cum poate fi depistat cancerul de sân de către o femeie fără ajutorul unui medic specialist?
R: Femeia poate doar să sesizeze că sânul ei are nişte modificări, şi anume: a apărut o tumoare, un ganglion sau o secreţie mamelonară, pielea sânului nu mai arată la fel ca înainte, o porţiune din sân s-a îngroşat sau s-a întărit. Toate acestea trebuie să constituie un semnal de alarmă şi femeia trebuie să se prezinte imediat la medic. Numai acesta poate stabili, pe baza examenului clinic şi a analizelor pe care le consideră necesare, dacă este cancer sau nu.
Cum se face autoexaminarea sânului?
R: Femeia stă în faţa oglinzii cu mâinile în şold şi pentru început observă aspectul general al sânilor, dimensiunile, aspectul pielii. Apoi, ţinând o mână în şold, masează cu cealaltă sânul cu toată palma, cu mişcări circulare în sensul acelor de ceasornic. Aceeaşi operaţiune o repetă la celălalt sân. În aceeaşi poziţie se palpează cu degetele tot interiorul axilei, mergând pe toţi pereţii, pentru depistarea ganglionilor.
Care este cel mai bun moment pentru autoexaminarea sânilor?
R: Autoexaminarea sânilor trebuie făcută la două-trei zile după terminarea sângerării menstruale. Înaintea şi în timpul ciclului menstrual apar modificări ale sânului care sunt normale, cum ar fi: creşterea lor în dimensiuni, sunt mai tari, par mai grei, pot avea mici noduli dureroşi, care dispar odată cu menstruaţia.
Când trebuie făcută o mamografie?
R: Pentru femeile cu factori de risc (în special cele care au rude de gradul I cu cancer de sân), prima mamografie se face în jurul vârstei de 35 de ani şi apoi în fiecare an. Pentru femeile fără factori de risc se face prima mamografie la 40 de ani, la doi ani între 40 şi 50 de ani, şi după 50 de ani o dată pe an.
Unde se poate urma tratamentul pentru cancer de sân?
R: Există în ţară două institute oncologice, la Bucureşti şi la Cluj, clinici universitare în toate centrele cu universităţi de medicină, secţii de oncologie în toate reşedinţele de judeţ şi în alte oraşe, precum şi cabinete oncologice în fiecare sector al municipiului Bucureşti şi în toate oraşele mari. În toate aceste locuri există medici specialişti oncologi, care pot trata cancerul de sân după aceleaşi scheme care sunt standardizate şi utilizate în toată lumea.
Cum poate fi prevenită această boală?
R: Singura metodă de prevenire unanim acceptată este extirparea sânilor la femeile cu risc crescut. Întrucât o asemenea măsură este greu de acceptat de orice femeie, se recurge doar la controale periodice riguroase pentru depistarea precoce.
Care este modalitatea de reintegrare socială şi familială a femeilor din România diagnosticate/tratate de cancer de sân?
R: Legislaţia acordă tuturor persoanelor bolnave de cancer dreptul la concediu medical timp de un an, de la medicul specialist, şi de o prelungire de şase luni, prin Comisia de Expertiză a Capacităţii în Muncă. Această facilitate include şi plata de 100% a salariului de bază pe toată perioada concediului, şi a fost creată special pentru a acorda timpul necesar aplicării tratamentului oncologic în condiţii optime.
Se crează astfel posibilitatea de refacere a pacientului, el având posibilitatea ca la încheierea tratamentului să îşi reia activitatea. În condiţiile în care nu mai este apt pentru reluarea activităţii, se poate recurge la pensionarea pentru invaliditate.
Material realizat în colaborare cu dr. Narcisa Dinică, Biroul de Promovare a Sănătăţii, ASP Dolj