0.6 C
Craiova
luni, 27 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateVizita la dentist, o experienţă traumatizantă

Vizita la dentist, o experienţă traumatizantă

Ideea unei vizite la dentist ne face pe mulţi dintre noi să tremurăm de spaimă. Cei mai speriaţi de freză, ac sau scaunul stomatologic sunt bărbaţii. Un doctor stomatolog spunea odată că bărbaţii sunt mult mai puţin rezistenţi la durere pentru că ei nu au trecut prin experienţa aducerii pe lume a unui copil. O simplă extracţie îi poate transforma pe unii dintre aceşti războinici în copilaşi, care tremură sau leşină dacă văd o pată de sânge sau acul seringii apropiindu-se ameninţător de bolta lor palatină. De aceea, nu vor merge la doctor decât atunci când durerea va deveni insuportabilă.

Iată câteva sfaturi pentru a vă învinge teama şi pentru a avea dinţi sănătoşi.

 

1. Mergeţi o dată la şase luni la medicul dentist. Dacă aveţi copii, luaţi-i cu dumneavoastră de mici, pentru a-i obişnui cu stomatologul.

2. Învăţaţi să vă spălaţi corect pe dinţi. Folosiţi şi aţa dentară. Ajută la îndepărtarea resturilor alimentare din locurile inaccesibile periuţei (spaţiul dintre dinţi). Spălaţi-vă pe dinţi după fiecare masă sau măcar seara, înainte de culcare, şi dimineaţa. După spălare, folosiţi apa de gură. Îndepărtează bacteriile care duc la formarea plăcii bacteriene.

3. Nu amânaţi vizita la dentist. Cu cât mergeţi mai repede, cu atât tratamentul va fi mai puţin dureros, mai scurt şi mai puţin costisitor. Mâncaţi bine înainte. Nu consumaţi alcool sau băuturi care conţin cofeină pentru că nu îşi va mai face efectul anestezicul.

4. Nu luaţi antibiotice la întâmplare. Pentru dureri, luaţi un antiinflamator şi mergeţi imediat la medic. Altfel, problema se va agrava şi veţi ajunge la situaţii neplăcute.

5. Nu schimbaţi dentistul de fiecare dată când apare o problemă. Medicul care vă cunoaşte istoricul stomatologic sare peste anamneză şi nu mai pierde vremea. În plus, ştie dacă sunteţi alergic şi cum suportaţi durerea.

6. Schimbaţi-vă periodic periuţa de dinţi. În timp, bacteriile se strâng în ea şi nu veţi face altceva decât să le aduceţi în gură atunci când vă spălaţi. Nu toate periuţele se schimbă la trei luni. Persoanele bolnave trebuie să le înlocuiască mai des. Unele periuţe de dinţi „vă arată“ când trebuie schimbate. Dacă perii s-au decolorat complet înseamnă că aveţi nevoie de o periuţă nouă.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS