7.5 C
Craiova
luni, 27 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateUn nou medicament anti-HIV

Un nou medicament anti-HIV

Un nou medicament împotriva virusului HIV a fost lansat oficial în România în cursul săptămânii trecute, la Institutul „Matei Balş“ din Bucureşti.

Celsentri (Maraviroc) este primul produs dintr-o clasă nouă de medicamente care promit efecte excelente în tratamentul infecţiei cu HIV şi a maladiei SIDA. În loc să acţioneze împotriva virusului HIV în interiorul globulelor albe, aşa cum fac alte tratamente, substanţa activă din acest medicament împiedică pătrunderea virusului în leucocite prin blocarea căii de acces (co-receptorul CCR-5). Produsul, în combinaţie cu alte medicamente antiretrovirale, este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi infectaţi cu virusul HIV, aflaţi sub tratament antiretroviral şi cu tropism detectabil numai pentru CCR-5. Studiile arată că între 50-78% dintre pacienţii HIV pozitiv prezintă această caracteristică.

Noul tratament este recomandat pacienţilor aflaţi sub tratament antiretroviral, în special celor care au dezvoltat rezistenţă la tratamentele curente.

Produsul a fost aprobat în regim de urgenţă în Europa şi America

Autorizarea Maraviroc de către Comisia Europeană se bazează pe datele la 48 de săptămâni provenite din două studii clinice, studii dublu-orb, cu control placebo, aflate în plină desfăşurare, susţine producătorul.

„Datele acestor studii arată că Maraviroc, în asociere cu terapia standard optimizată (TSO), a determinat o reducere substanţial mai mare a încărcăturii virale în comparaţie cu pacienţii care au primit doar terapia optimizată, susţine producătorul. În plus, mai mulţi pacienţi trataţi cu Maraviroc plus terapie optimizată au atins un nivel de încărcătură virală nedetectabilă la 48 de săptămâni, în comparaţie cu pacienţii care au primit doar TSO. De asemenea, s-a demonstrat o creştere semnificativă a nivelului de celule albe CD4 în grupul care a primit Maraviroc plus terapie standard optimizată comparativ cu grupul de pacienţi care a primit doar TSO. Reacţiile adverse au fost similare la pacienţii trataţi cu Maraviroc şi TSO, faţă de grupul pacienţilor trataţi cu TSO, iar procentul de întrerupere a tratamentului a fost similar (3,8%)“, susţine Adina Beldianu, Eye PR Grup.

Primele cercetări au început în 1997, iar studiile au costat sute de milioane de dolari. Medicamentul a fost aprobat în regim accelerat atât în SUA, în august 2007, cât şi în Uniunea Europeană, la sfârşitul lunii septembrie 2007.

În România există peste 11.000 de bolnavi de SIDA, în timp ce la nivel mondial numărul persoanelor infectate depăşeşte 40 de milioane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS