Alimentele pierd foarte repede vitamina C sub acţiunea luminii, oxigenului din aer sau prin prelucrare termică. Vom vedea ce trebuie să facem pentru a reduce această pierdere.
Vitamina C (acidul ascorbic) este esenţială pentru funcţionarea întregului organism. Participă la metabolismul aminoacizilor, acţionează ca regulator al proceselor de oxidoreducere din celule, fiind foarte importantă pentru formarea dinţilor, cartilagiilor, în refacerea structurii osoase şi în cicatrizarea rănilor. Vitamina C măreşte capacitatea de rezistenţă a organismului faţă de microbi. Cercetările recente au arătat că lipsa cronică din organism a acestui element nutritiv duce la o acumulare de colesterol în ţesuturi şi sânge, pentru că vitamina C are şi rolul de a oxida colesterolul. Carenţa de vitamina C duce la apariţia unei boli numite scorbut.
Organismul are nevoie de o anumită cantitate de vitamina C pe care o obţine doar prin alimentaţie. Aproape întreaga cantitate (96%) de vitamina C este obţinută din legume şi fructe. Aceasta se degradează uşor sub influenţa luminii, căldurii şi oxigenului din aer în produşi inactivi biologic. De aceea, este bine ca fructele şi legumele să fie consumate proaspete şi cât mai rar posibil să fie prelucrate prin fierbere sau prăjire.
Păstrarea alimentelor
Un studiu efectuat cu ani în urmă de Institutul de Sănătate Publică Bucureşti a arătat că roşiile întregi, ţinute la temperatură obişnuită, îşi păstrează conţinutul în vitamina C minimum cinci zile, pe când cele lovite sau storşite pierd până la 60% din vitamina C în doar 24 de ore. Boabele de mazăre pierd în 12 ore 45% din conţinutul în vitamina C dacă sunt păstrate la temperatura camerei. Cartofii copţi în coajă pierd mai puţină vitamina C decât cei fierţi în apă, iar prin prăjire în grăsimi pierderea este mult mai accentuată.
Vitamina C se distruge în cea mai mare parte dacă alimentele sunt prelucrate mai mult de o oră la 60 de grade Celsius, iar apoi fierte la peste 100 de grade. Legumele fierte pierd vitamina C dacă sunt păstrate cel puţin trei ore la temperatura camerei.
Din cauza consumului scăzut de legume şi fructe în perioada de iarnă, spre sfârşitul anotimpului rece se instalează aşa-numita astenie de primăvară. Acest sindrom poate fi însă prevenit prin administrarea de suplimente pe bază de vitamina C. Necesarul zilnic de vitamina C este de 35 mg, pentru copii în primul an de viaţă, de 40 mg pentru copiii între unu şi 14 ani, de 50 mg pentru adolescenţi şi de 55-60 mg pentru adulţi.
În afară de legume şi fructe, vitamina C se mai găseşte şi în unele plante medicinale, cum ar fi angelica, sunătoarea, pătlagina, menta. Murăturile (varza sau gogonelele) îşi păstrează integral conţinutul de vitamina C până spre sfârşitul primăverii.
Conţinutul în vitamina C
Produsele vegetale cu conţinut ridicat de vitamina C sunt ardeiul gras – 162 mg la 100 g produs, hrean – 100 – 200 mg, frunze de pătrunjel, leuştean, lobodă, urzici, salată verde – 30 – 150 mg, spanac – 70 mg, conopidă – 70 mg, varză albă – 35 – 104 mg, roşii – 50 mg, ridichi de o lună – 20 mg, cartofi – 15 mg. Şi în fructe vitamina C se găseşte în proporţii variabile: în măceşe – 800 mg, coacăze negre – 100 – 200 mg, căpşune – 60 – 70 mg, fragi, citrice – 50 mg, zmeură – 30 mg, piersici – 10 – 20 mg, mere – 5-10 mg.