900.000 de români sunt bolnavi de diabet, iar cazurile noi cresc în fiecare lună cu peste 100%. Este o situaţie foarte gravă, pentru care nutriţioniştii din întreaga ţară caută soluţii. Deocamdată, singura cale de a stopa boala constă în prevenire, adoptând un stil de viaţă sănătos.
Pentru 14 noiembrie – Ziua Mondială a Diabetului, dr. Simona Popa, coordonatoarea Clinicii de Diabet de la Spitalul de Urgenţă Craiova, a întocmit un ghid de viaţă sănătos pe care vi-l prezentăm în continuare.
Diabetul zaharat de tip 2 ar putea fi prevenit prin alimentaţie sănătoasă, activitate zilnică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat, şapte-opt ore de somn pe zi, obţinerea şi menţinerea greutăţii ideale (pierderea a patru-nouă kilograme poate reduce riscul apariţiei diabetului zaharat de tip 2) şi participarea la programe de sănătate şi consulturi medicale periodice.
1. Alimentaţia sănătoasă poate diminua riscul de apariţie a diabetului zaharat de tip 2. Alimentele consumate zilnic vor fi selectate calitativ şi cantitativ:
Pâine, cereale, orez, paste făinoase: 6-11 porţii pe zi, o porţie = o felie de pâine, 1/2 cană cereale, orez, paste fierte;
Legume: 3-5 porţii pe zi. Se recomandă proaspete: o porţie = 1/2 cană vegetale proaspete sau fierte, un cartof mijlociu;
Fructe: două-patru porţii pe zi. Se recomandă să fie consumate proaspete: o porţie = un fruct mediu (măr, portocală);
Carne de pui sau curcan fără piele, peşte, ouă: două-trei porţii pe zi, o porţie = 100 g carne gătită, un ou;
Lapte, iaurt, brânză, două-trei porţii pe zi, o porţie = o cană de lapte sau iaurt, 50 g telemea.
2. Exerciţiul fizic are un rol important în obţinerea şi menţinerea greutăţii ideale, în îmbunătăţirea controlului glicemic şi lipidic, a circulaţiei sângelui, tonusului şi forţei musculare, în fortificarea sistemului respirator şi cardiovascular.
Se recomandă să se efectueze exerciţiu fizic de trei-patru ori pe săptămână, dacă nu există contraindicaţii (afecţiuni severe cardiovasculare şi respiratorii, leziuni la nivelul picioarelor, diabet zaharat cu complicaţii acute sau cronice). Durata exerciţiului fizic este de 30-50 de minute. Exerciţiul începe cu cinci-zece minute de încălzire şi se termină cu cinci-zece minute de relaxare.
3. Se va consuma alcool moderat, nu mai mult de o doză pe zi pentru femei şi două doze pe zi pentru bărbaţi. O doză este de 340 ml bere, 140 ml vin, 42 ml băuturi alcoolice distilate.
4. Stresul apare când persoana se confruntă cu probleme care depăşesc capacitatea ei de adaptare. Reducerea stresului se face prin căutarea unui suport social, modificarea stilului de viaţă, psihoterapie.
5. Fumatul determină direct sau indirect decesul la una din şase persoane, cea mai frecventă cauză de deces fiind bolile cardiovasculare. Speranţa de viaţă la fumători scade cu şapte ani faţă de nefumători.
Cine riscă să se îmbolnăvească
După vârsta de 45 de ani, fiecare persoană trebuie să-şi testeze glicemia. Tinerii sunt şi ei expuşi riscului de diabet dacă sunt obezi, au rude de gradul I (părinte, frate, soră) cu diabet, au hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), HDL colesterolul mai mic de 35 mg% sau trigliceridele mai mari sau egale cu 250 mg%. Femeile care au născut un copil cu greutatea mai mare de patru kg sau femeile cu istoric de diabet gestaţional prezintă, de asemenea, risc crescut, la fel şi persoanele cu simptome sugestive de diabet: sete, urinare frecventă, scădere inexplicabilă în greutate, gura uscată.
În cazul în care apar simptome de diabet zaharat, trebuie consultat urgent medicul de familie. Diabetul avansează şi pot apare complicaţii grave în cazul în care nu este pus diagnosticul şi nu se intervine terapeutic din timp.
Atenţie!
Grăsimile, dulciurile, alimentele fast-food şi excesul de băuturi răcoritoare cresc riscul de diabet zaharat de tip 2. Produsele alimentare care protejează împotriva îmbolnăvirii sunt peştele oceanic, cerealele germinate, produsele fermentate lactic, în special iaurtul (asigură, de asemenea, protecţia de afecţiuni cardiovasculare şi neoplasm). Alimentaţia zilnică trebuie divizată în trei mese principale şi două gustări.