Un vechi remediu popular se foloseşte şi astăzi cu la fel de mare succes în tratamentul otrăvirii cu iederă, dar şi în boli de piele grave.
Slăbănogul (Impatiens noli-tangere) a fost foarte puţin studiat de oamenii de ştiinţă. Cu toate acestea, este folosit de sute de ani în hemoragii, hemoroizi, dureri de stomac, dureri reumatice şi la tratamentul unor leziuni ale pielii produse prin otrăvire cu iederă.
Ceaiul bun este galben
Conţine substanţe amare, stigmasterine, glucoză şi fructoză, tanin, enzime, acid fosforic, minerale, dar şi alţi compuşi necunoscuţi care îi conferă proprietăţi hemostatice (opreşte sângerarea), antiinflamatorii, laxative şi diuretice. Se recomandă în tratamentul hemoragiilor, leucoreei, durerilor reumatice şi de stomac, litiazei renale sau biliare, constipaţiei, diareei şi hemoroizilor.
Pentru tratamentul intern, se foloseşte decoctul, obţinut dintr-o lingură de plantă uscată şi mărunţită care se fierbe zece minute într-o cană de apă, până când capătă o culoare galbenă. Se beau trei căni de ceai pe zi. Atenţie! Dacă lăsaţi mai mult timp pe foc, soluţia devine portocalie şi nu mai poate fi folosită. Pentru calmarea durerilor se foloseşte un ceai mai concentrat, obţinut din două linguri de plantă.
Nu se recomandă folosirea tincturii. Ceaiul concentrat se poate folosi şi pentru aplicaţii locale în eczeme, umflături, dureri reumatice, entorse, veruci plane, impetigo, psoriazis, hemoroizi, la tratarea erupţiilor cutanate produse de otrăvirea cu iederă, înţepăturile de albine sau alte insecte, arsuri cu substanţe chimice. Pentru aceasta, ceaiul se lasă să se răcească, apoi se pune la congelator în forme speciale. La nevoie se ia un cub din frigider şi se aplică pe zona de piele afectată.
Pentru hemoroizi
Hemoroizii sunt distensii ale vaselor de sânge din jurul anusului. În majoritatea cazurilor, acestea sunt dureroase, putând dezvolta fisuri şi sângerări anale, care sunt dureroase. În cazuri severe se poate ajunge la intervenţie chirurgicală. Slăbănogul este indicat în tratamentul hemoroizilor datorită proprietăţilor astringente şi antiinflamatorii. Concomitent cu acest tratament se recomandă o dietă alimentară bogată în fibre şi multă mişcare.
Pentru pecingine
Pecinginea este o afecţiune micotică extrem de contagioasă, care poate afecta în special pielea de pe mâini şi picioare, unghiile, scalpul. Tratamentul se face prin aplicarea unei creme obţinute din extract de echinaceea, calendula şi slăbănog, concomitent cu administrarea pe cale internă a unui tratament imunostimulant. Pentru grăbirea vindecării, pielea trebuie să fie curată şi uscată.