Carii, stomatite, gingivite, leucoplazii, ulcer, boala Crohn, litiază biliară sau cancer sunt o parte din afecţiunile cu care se confruntă fumătorii.
Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, dar afectează grav şi celelalte organe. Sistemul digestiv este primul care intră în contact cu gazele nocive din fumul de ţigară, de aceea este primul care se resimte. La nivelul gurii poate să apară leucoplazia, o placă albă, circumscrisă sau extinsă, cu potenţial malign. Stomatita nicotică se manifestă ca o îngroşare difuză a boltei palatine cu inflamaţia cronică a glandelor salivare palatine. Boala periodontală (gingivită sau parodontoză) este altă afecţiune inflamatorie care poate implica structurile de suport ale dinţilor. Fumătorii se îmbolnăvesc foarte uşor de gingivită şi ajung să-şi piardă dinţii.
Fumatul duce la apariţia cariilor dentare şi a plăcii, produce modificări ale compoziţiei şi consistenţei salivei, tulburări de gust şi miros.
Nicotina împiedică neutralizarea acizilor gastrici
Fumatul poate provoca apariţia ulcerului gastroduodenal. Nicotina inhibă secreţia pancreatică alcalină care neutralizează aciditatea conţinutului gastric ajuns în duoden. Datele diverselor cercetări în domeniu arată că prevalenţa ulcerului este de 2,1 ori mai mare la bărbaţii fumători şi de 1,6 ori mai mare la femeile fumătoare decât la persoanele nefumătoare. Fumatul a peste 15 ţigarete pe zi multiplică de două ori riscul de apariţie a ulcerului gastroduodenal, prelungeşte evoluţia ulcerului prin scăderea vitezei de cicatrizare a ulcerului evolutiv (mai ales a celui duodenal), creşte riscul de recidivă a ulcerului duodenal, predispune la complicaţii (hemoragie, perforaţie) şi dă rezistenţă la tratament.
Spasmele vasculare şi creşterea tranzitului intestinal, lipsa de absorbţie a alimentelor şi modificarea stării de nutriţie a fumătorului sunt modificările produse de nicotină la nivelul intestinului, acesta fiind un organ cu vascularizaţie şi inervaţie bogată. Fumatul mai determină şi agravarea suferinţei hemoroidale şi este un factor de risc relativ de 1,46 pentru dezvoltarea bolii Crohn.
Fumul de ţigară este şi mai dăunător dacă este înghiţit în timpul mesei. Fumatul afectează, de asemenea, ficatul şi modul în care acesta metabolizează substanţele toxice pentru organism. Şi, nu în ultimul rând, creşte riscul de producere a litiazei biliare (pietre la ficat).
Material realizat în colaborare cu dr. Mariana Păsărescu, Biroul de Promovare a Sănătăţii al ASP Dolj