9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBronz frumos, natural sau arsuri solare?

Bronz frumos, natural sau arsuri solare?

Expunerea prelungită la soare poate provoca, pe lângă insolaţie, alergii, îmbătrânirea prematură a pielii, depigmentarea şi deshidratarea acesteia, dar şi arsuri solare, care sunt duşmanul bronzului natural şi chiar pot deschide calea cancerului de piele.

Manifestările arsurilor solare sunt diferite, în funcţie de tipul sau de sensibilitatea pielii, iar gravitatea lor este direct proporţională cu durata expunerii la soare. Acestea încep cu înroşirea treptată a pielii, care devine sensibilă şi fierbinte la atingere; apar apoi usturimile, flictenele (băşicile cu lichid) şi descuamarea pielii. Acestor manifestări li se pot asocia semne generale ca dureri de cap, frisoane, greţuri şi vărsături, febră, oboseală, stare de slăbiciune generală.
Dacă arsurile s-au produs deja, vom evita expunerile la soare cel puţin în următoarele trei zile. Pentru că riscul deshidratării este crescut, se vor consuma o cantitate suficientă de lichide, precum şi alimente bogate în antioxidanţi, în special vitamina C şi E, cu efecte benefice asupra arsurilor solare (fructe, roşii, ardei verzi, ouă, peşte şi carne).
Pentru calmarea durerilor se pot lua medicamente analgezice sau paracetamol, doar la recomandarea medicului! De ajutor pot fi şi loţiunile pentru calmarea arsurilor existente în comerţ, evitând aplicarea uleiului pe arsură; puteţi face însă un duş călduţ, care să calmeze pielea. Dacă apar flictene pe arii extinse, zone ce se descuamează sau ulcerează puternic, dacă aveţi febră mare etc., mergeţi de urgenţă la medic!

Prevenire

Să nu uitaţi însă că prevenirea este cel mai bun tratament. Aşadar, vă recomandăm expunerea progresivă la soare, în funcţie de fototipul tenului. Se va evita intervalul 10.00-16.00, când radiaţiile UV sunt la cel mai ridicat nivel.
Dacă trebuie să ieşiţi din casă la orele amiezii, optaţi pentru haine din in, bumbac sau mătase, care să vă acopere o suprafaţă cât mai mare de piele, neuitând însă nici de pălărie sau de ochelarii de soare. Utilizarea cremelor şi a loţiunilor cu factor de protecţie solară este esenţială, fiind necesar să folosiţi produse cu un factor de protecţie cu atât mai ridicat cu cât tenul este mai deschis la culoare sau mai sensibil. Stratul protector va fi reînnoit la fiecare două-trei ore sau de fiecare dată când ieşiţi din apă.
Înaintea şi în timpul expunerii la soare, evitaţi consumul de băuturi alcoolice. Timp de câteva zile înaintea expunerii la soare, trebuie să beţi zilnic câte un pahar de suc de morcovi, putându-se tampona cu el şi pielea – procedeul ajută atât la prevenirea arsurilor, cât şi la obţinerea unui bronz uniform.
Deoarece unele medicamente pot creşte sensibilitatea pielii la radiaţiile solare (medicamente fotosensibilizante: unele anticoncepţionale, tetraciclina, diureticele, antidepresivele), citiţi cu atenţie efectele adverse ale medicamentelor pe care le luaţi!

Remedii
Ca remedii naturale împotriva arsurilor vă recomandăm:
1. Băi generale sau locale, în care adăugăm oţet (o cană la o cadă cu apă) sau câteva picături de ulei esenţial de muşeţel.
2. Pentru pielea din jurul ochilor sau pleoape sunt eficiente compresele reci cu infuzie de muşeţel ori gălbenele sau castravetele ras ori feliat.
3. Ungeţi-vă pielea arsă de soare cu iaurt, lăsaţi să acţioneze 20 de minute şi clătiţi cu apă rece.

Dr. Mariana Păsărescu, consilier superior DSP Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS