4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatate85% dintre pacienţii ce ajung la medic suferă de afecţiuni pulmonare

85% dintre pacienţii ce ajung la medic suferă de afecţiuni pulmonare

Aproximativ 85% dintre persoanele ce ajung la medic suferă de bronhopneumopatie obstructivă cronică ( BPOC), astm sau alte afecţiuni pulmonare, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Florin Mihălţan.
„Este foarte important ca pacienţii să înveţe să mergă la controalele periodice, la medicii de familie, să îşi protejeze sănătatea. Încercăm să educăm atât pacienţii, cât şi medicii. Pneumologia românească este permanent implicată în dezvoltarea disciplinei, prin educaţie medicală continuă. Cancerul pulmonar este o neoplazie care domină tabloul actual al malignităţilor în întreaga lume, este situat pe un tragic prim loc în statisticile de mortalitate, oriunde pe glob, este o problemă majoră de sănătate publică“, a precizat prof. dr. Florin Mihălţan.
El a spus că se estimează că bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) va deveni a treia cauză de deces la nivel global, până în anul 2020, în total 51% din populaţia de peste 40 de ani fiind identificată cu un asemenea risc.
De asemenea, preşedintele SRP a mai spus că incidenţa cancerului bronhopulmonar este în creştere rapidă în ultimii 30 de ani.
„Se estimează că, în prezent, în majoritatea ţărilor occidentale, procentul de cazuri de cancer pulmonar determinat de fumat este de 90% la bărbaţi şi de 80% la femei; în cazul ţărilor în curs de dezvoltare, procentele sunt considerabil mai mici. În ţara noastră, datele statistice arată o creştere considerabilă a fumatului în rândul femeilor în ultimii ani. Riscul dezvoltării cancerului bronhopulmonar creşte cu numărul de ţigarete fumate zilnic“, a mai spus medicul pneumolog.
Pe 4 – 5 octombrie se desfăşoară, la Bucureşti, prima Conferinţă Naţională de Medicină Respiratorie Personalizată în cadrul căruia vor fi abordate principalele patologii respiratorii: astmul bronşic, BPOC, bronsiectaziile, tuberculoza, fibrozele pulmonare idiopatice, pneumoniile, tabagismul, cancerul bronhopulmonar, bolile pulmonare rare.
În cadrul aceluiaşi eveniment, prof. dr. Florin Mihălţan va prezenta şi datele epidemiologice naţionale privind prevalenţa BPOC – „Studiul de Prelevanţă BPOC în România“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS