\n
Într-un moment în care sistemul de sănătate din România este la pământ, câţiva medici cu experienţă din Craiova încearcă să lupte împotriva curentului şi să aplice o metodologie vizionară, pregătind, totodată, o echipă tânără pentru viitor şi oferindu-i motivaţii pentru a rămâne într-o ţară de care tot mai mulţi absolvenţi de Medicină încep să „se lepede“.
Este vorba despre echipa centrului medical Bătăiosu, deschis recent în Craiova, la aproximativ un an de când a fost demarat proiectul acestei clinici, pe baza tezei de doctorat a lui Teodor Sas, care a fost punctul de plecare al unui proiect de cercetare medicală pentru care cei trei parteneri (Teodor Sas, în calitate de director de proiect, dr. Constantin Bătăiosu, specializat în cardiologie, şi dr. oftalmolog Alin Ştefănescu) au reuşit să obţină fonduri europene. Fondurile au acoperit achiziţionarea unei părţi din echipamentele de ultimă generaţie ale centrului medical, insuflându-le încredere, iar concretizarea proiectului a fost realizabilă prin completarea acestei finanţări europene cu contractarea de credite.
Abordarea pluridisciplinară, esenţa proiectului
Totul a pornit dintr-o disponibilitate a celor trei parteneri pentru un mediu de lucru al cărui fundament este alcătuit din solidaritate şi cooperare: „Am pornit acest proiect după ce am observat că există un potenţial de colaborare între medici de specialităţi diferite, pentru o abordare pluridisciplinară a pacienţilor. Cei mai mulţi oameni nu au o singură patologie, iar un singur medic nu poate cuprinde şi trata toate afecţiunile“, spune dr. Bătăiosu. „Nu ai cum să faci totul de unul singur. Cu cât se strâng mai mulţi doctori, cu atât coagulăm mai multe, noi energii“.
Comunicarea internă între specialişti permite urmarea mai multor linii de tratament pentru un pacient, în funcţie de afecţiuni, şi stabilirea unui diagnostic cât mai corect, graţie acestei abordări holistice.
La parter se efectuează screening-ul, pacientul fiind evaluat de internist şi cardiolog, şi se recoltează date preliminarii. Pacientul este supus apoi unei evaluări paraclinice, căutându-se factorii de risc pentru afecţiunile sale (i se face o electrocardiogramă simplă, de repaus; dacă aceasta nu este suficientă, pacientul este supus unui test de efort; totul completat apoi de analizele de laborator, care să indice factorii de risc: glicemie, colesterol, analize uzuale). Prin laboratorul centrului Bătăiosu, este posibilă evaluarea factorilor de risc mai puţin testaţi şi cunoscuţi, graţie unui analizor de imunologie şi de biochimie de ultimă oră.
Pacientul care vine la clinică pentru o afecţiune poate fi analizat, în cazul în care se consideră necesar, de specialişti din toate domeniile, de la neurolog până la specialistul în nutriţie şi diabet, nefrolog, pneumoftiziolog, internist sau endocrinolog. Această evaluare multidisciplinară, care este, de fapt, esenţa proiectului, se realizează cu aparate de ultimă generaţie, prezenţa unora dintre acestea fiind unică în România.
Ecograf 3D live, unic în România
Un astfel de exemplu este ecograful 3D în timp real, special conceput pentru examinări cardiovasculare, extrem de inovator, care permite examinări cardiace în toate modurile de lucru. Centrul medical Bătăiosu este singurul din ţară care dispune de acest aparat, lansat anul trecut, în luna septembrie. „Spre deosebire de restul, acest ecograf 3D live include în memorie şi modelul anatomic al organelor examinate, permiţându-i medicului să efectueze examinări şi să dea diagnostice mult mai precise şi mult mai rapid faţă de metodele clasice“, spune inginerul Ioan Vâlcu, director de vânzări în cadrul Gada Group, unic distribuitor de echipamente medicale Philips în România, compania din urmă fiind cea care a lansat pe piaţă acest ecograf în septembrie, anul trecut. Ioan Vâlcea îi ajută pe medicii clinicii să înveţe cum să folosească toate funcţiile aparatului, care „oferă imagini de înaltă calitate, ce fac posibilă interpretarea directă de către chirurgul cardiac; medicul poate, prin intermediul acestui ecograf, să vizualizeze tridimensional şi în timp real cordul înainte şi după efectuarea operaţiei“.
Dotări performante pentru Oftalmologie şi laboratorul de analize
Dotări de înaltă tehnologie se găsesc şi la Oftalmologie, unde dr. Alin Ştefănescu ne vorbeşte despre o componentă morfologică, existând aici un ecograf de precizie inframilimetrică şi un tomograf în coerenţa optică fără iradiere (cel mai performant din lume la ora actuală, care scanează tridimensional retina, rezoluţia ajungând la nivelul micronilor). Apoi, în ceea ce priveşte componenta funcţională, clinica beneficiază de un aparat de electrofiziologie oculară, unic în Oltenia, şi întâlnit numai la câteva alte clinici din România, care oferă informaţii despre integritatea şi afectarea căii vizuale în totalitate.
Deşi clinica a fost deschisă recent, precizia înaltă a aparatelor este demonstrată, deja, prin rezolvarea unor cazuri atipice. De exemplu, ecograful ocular a permis detectarea unui parazit ocular la un pacient, care punea probleme diagnostice, sau depistarea unei tumori de corp ciliar de numai 0,7 mm. Aceste dotări permit o investigaţie obiectivă, neputând fi „înşelate“ în nici un fel.
Dr. Alin Ştefănescu reiterează ideea că punctul forte al acestei clinici constă în reuşita medicilor de a găsi această nişă de colaborare, descriind cum o investigaţie oftalmologică poate indica alte afecţiuni sau cum tratamentele din alte afecţiuni pot afecta retina. Există o strânsă legătură între diferite patologii, ce necesită o comunicare la fel de strânsă între medici de specialităţi diferite, care, astfel, reuşesc să ofere cele mai bune direcţii de tratament bolnavului. Un exemplu îl oferă şi Teodor Sas, care afirmă că foarte mulţi dintre pacienţi suferă de diabet, una dintre afecţiunile care impun o abordare pluridisciplinară, aceştia fiind consultaţi şi cardiologic, şi oftalmologic (retinopatie diabetică), iar investigaţiile realizate de medicii de specialitate sunt plusate de analizele de laborator, realizate cu ajutorul unor dotări la fel de performante – un aparat de imunologie, unul de biochimie şi unul de hematologie. Centrul efectuează toată gama de analize. Cele care nu pot fi realizate în cadrul clinicii sunt trimise la Bucureşti, la cel mai bun laborator.
Investiţii pentru viitor
Poate unul dintre cele mai importante aspecte este că această clinică este gândită, dincolo de toate, şi ca un centru de pregătire a medicilor rezidenţi, care să înveţe să lucreze cu instrumente de ultimă generaţie şi să nu mai fie nevoiţi, din cauza condiţiilor improprii ale sistemului medical, să părăsească ţara. Centrul medical Bătăiosu reuneşte o echipă tânără, în care se reflectă, optimist, viitorul. „Uitaţi-vă la ei, aceşti tineri frumoşi şi zâmbitori, ei sunt viitorul. Pentru ei trebuie să facem asta, ca să nu mai plece din România. Trebuie să îi motivăm, să îi facem să rămână aici. Să mai schimbăm puţin lumea“, spune doctorul Bătăiosu, prinzându-mi braţul. „Pentru că se poate schimba“.
Centrul medical Bătăiosu se află pe strada Fraţii Goleşti, nr. 9. Îi puteţi contacta pe cei din echipă la telefon 0251.544.445 sau la adresa de e-mail [email protected].
(Publireportaj)