3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum poţi deveni asigurat medical şi ce drepturi ai

Cum poţi deveni asigurat medical şi ce drepturi ai

Mulţi români nu ştiu ce drepturi le oferă asigurarea socială de sănătate, după cum arată un studiu realizat de SC Exact Cercetare şi Consultanţă. Vă prezentăm care sunt drepturile pe care le aveţi ca asigurat medical, dar şi ce trebuie să faceţi ca să vă înscrieţi în sistemul de asigurări.

Conform Legii nr. 95/2006, actualizată, asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii. Salariaţilor li se opreşte din salariu o contribuţie pentru sănătate şi anume 5,5% din venit. În fiecare lună, angajatorul plăteşte o cotă de 5,2%. Ca asigurat, poţi beneficia de o serie de drepturi. Fiecare asigurat are dreptul să fie informat cel puţin o dată pe an, prin casele de asigurări de sănătate, despre serviciile de care beneficiază, nivelul de contribuţie personală şi modalitatea de plată, precum şi despre drepturile şi obligaţiilor sale după cum este specificat în art. 4 din HG nr. 972/2006.

Eşti nemulţumit de medicul de familie? Îl poţi schimba după şase luni

Unul dintre drepturile pe care le ai ca asigurat este acela că poţi alege furnizorul de servicii medicale, precum şi casa de asigurări de sănătate la care vrei să fi înscris, în condiţiile legii. Un alt drept este că te poţi înscrie pe lista unui medic de familie, ales de tine, şi, dacă eşti nemulţumit de serviciile lui, îl poţi schimba după şase luni de la data înscrierii pe listele acestuia. Poţi beneficia de tratamente şi de medicaţia aferentă, de materiale sanitare şi de dispozitive medicale (orteze şi proteze). De asemenea, ai asigurate servicii de asistenţă medicală preventivă, servicii medicale în ambulatoriu şi în spitalele aflate în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, precum şi servicii medicale de urgenţă. Aneta Ilie spune că nu ştie toate drepturile pe care le are ca asigurată, dar este de părere că, de când este angajată, a plătit asigurarea medicală mai mult degeaba şi asta pentru că „atunci când ajungi în spital, dacă ai nevoie de tratament sau de investigaţii tot tu trebuie să plăteşti pentru că banii s-au terminat şi aşa ajungi să dai bani de două ori pentru acelaşi lucru“.
Şi Mircea Pascu spune că nu are beneficii în urma asigurării care i se reţine lunar din salariu: „Când am fost cu copilul în spital pentru că răcise m-au pus să cumpăr tot. Iar eu când am avut nevoie să îmi fac analize a trebuit să plătesc pentru că plafonul se terminase. Este important să ne cunoaştem drepturile ca să ştim să le cerem, dar ele sunt frecvent încălcate“.

Cine este asigurat, dar nu trebuie să achite contribuţia la stat

Femeile însărcinate care nu au nici o sursă de venit se numără printre categoriile de persoane care beneficiază de asigurări sociale de sănătate, fără a plăti la stat nici un fel de contribuţie. Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii este cea care stabileşte cine sunt beneficiarii serviciilor medicale chiar dacă nu plătesc contribuţii la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor de Sănătate (FNAUSS). Potrivit acesteia, tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani sunt, de asemenea, scutiţi de la plata contribuţiei, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, dacă nu realizează venituri din muncă. În mod similar, şi studenţii de până la 26 de ani beneficiază de asigurare de sănătate, fără a plăti contribuţii la stat, dacă nu au venituri din muncă. „Este important să ne cunoaştem drepturile. Eu am beneficiat de asigurare atunci când a trebuit să-mi fac analize pentru care nu am plătit“, spune Aurelia.
Tinerii cu vârstă de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului beneficiază de asistenţă medicală fără a cotiza la stat, cu condiţia să nu realizeze venituri din muncă sau să nu fie beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.
Au parte de asistenţă medicală fără a cotiza şi persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, cu excepţia celor obţinute în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, precum şi bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse.
Nici soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate, nu trebuie să achite contribuţia de sănătate, dar beneficiază de asigurare în sistemul medical.

Servicii medicale pentru pacienţii neasiguraţi

Pachetul minimal de servicii medicale, destinat persoanelor neasigurate, care se află în dezbatere publică şi urmează să fie aplicat, cuprinde serviciile medicale de urgenţă medico-chirurgicală, serviciile de prevenție care constau în consultaţii/analize pentru urmărirea periodică a persoanelor cu risc de îmbolnăvire, serviciile de planificare familială, serviciile medicale de urgență pentru medicina dentară şi serviciile medicale pentru boli cu potenţial endemoepidemic (boli infecțioase prezente în mod specific într-o populație, care pot provoca uneori izbucniri epidemice). Pachetul minimal mai conţine consultațiile de urgență la domiciliu și transportul sanitar neasistat. Toate aceste servicii se vor acorda la nivelul asistenței medicale primare, a asistenței medicale ambulatorii de specialitate şi a spitalizării de zi și continue.

Mai multe îngrijiri pentru persoanele asigurate

Pe de altă parte, pachetul de servicii de bază, care urmează să intre în vigoare, destinat persoanelor asigurate cuprinde, pe lângă serviciile de urgenţă medico-chirurgicală, serviciile de prevenție şi pe cele de planificare familială, şi serviciile medicale pentru afecțiuni acute, subacute sau acutizări ale unor boli cronice, serviciile medicale pentru afecțiuni cronice – inclusiv monitorizare activă pentru bolile cronice cu impact major asupra îmbolnăvirilor (risc cardiovascular înalt, hipertensiune arterială, dislipidemie și diabet zaharat de tip 2, astm bronșic, boală cronică respiratorie obstructivă, boală cronică de rinichi). În afară de acestea, asiguraţii mai pot beneficia de servicii medicale paraclinice în ambulatoriu de specialitate, de servicii de medicină dentară, de spitalizare de zi și continuă, de consultații de urgență la domiciliu și transport sanitar neasistat, de îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri la domiciliu care ameliorează starea unei boli.

Cum poţi obţine asigurare medicală dacă nu ai venituri

Pacienţii care nu au asigurare medicală atunci când ajung la spital sunt îngrijiţi doar în regim de urgenţă. Pentru continuarea tratamentului trebuie să plătească. Pentru a deveni asigurat, pacientul trebuie să aducă la sediul Casei de Asigurări de Sănătate o copie după buletin şi să dea o declaraţie pe proprie răspundere că în ultimii cinci ani nu a realizat venituri impozabile pe teritoriul României. De asemenea, persoana trebuie să achite contribuţia lunară pe ultimele şase luni plus luna în curs, calculată la salariul minim brut pe ţară în vigoare la data plăţii. Odată îndeplinite aceste condiţii, persoanei i se va elibera o adeverinţă valabilă trei luni.  

120.606 neasiguraţi pe listele CAS

În cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Dolj (CAS) numărul de înscrişi cu asigurare medicală până la 31 martie 2014 a fost de 679.464. Dintre aceştia, 558.858 au fost asiguraţi care beneficiază de pachetul de servicii de bază, iar 120.606 neasiguraţi, care beneficiază doar de pachetul minimal de servicii medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS