2 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMână-gură-picior, boala de sezon care afectează copiii

Mână-gură-picior, boala de sezon care afectează copiii

Mână-gură-picior este o boală virală, foarte contagioasă
Mână-gură-picior este o boală virală, foarte contagioasă

Mână-gură-picior este o boală contagioasă care afectează tot mai mulți copii. Părinții se plâng că micuții lor au contractat boala la grădiniță sau la școală și că nu știu prea multe despre această afecțiune. Medicii de familie nu vorbesc încă despre o epidemie în oraș și spun că părinții nu au de ce să fie speriați, dar că este bine să aibă grijă în această perioadă de imunitatea copiilor.

Mai puțin cunoscută, boala gură-mână-picior îi sperie pe părinții ai căror copii au contractat virusul ce o declanșează. Este determinată de virusul Coxsackie A 16 și se manifestă prin apariția unei erupții pe palme, tălpi și gură, de aici și denumirea. Febră, dureri de gât și lipsa poftei de mâncare sunt printre cele mai frecvente simptome pe care copilul le resimte. Medicii de familie atrag atenția că boala este una virală și că se poate extinde rapid, astfel că micuții trebuie protejați. „Această boală mai puțin cunoscută apare în grădinițe, școli, acolo unde copiii se întâlnesc în grupuri. Este o boală contagioasă și de aceea trebuie avută mare grijă, astfel încât să nu se transmită virusul. Foarte importantă este igiena copiilor, dar și a spațiului în care ei stau“, a explicat medicul de familie cu profil pediatric dr. Doina Cherata.

„La școală sau la grădiniță, sălile unde stau copiii
nu se aerisesc“

De obicei, afecțiunea apare la copiii cu vârste cuprinse între unu și șase ani. Boala este asemănătoare cu popularul bubat, dar una dintre diferențele majore este că aceasta nu apare pe tot corpul. Copilul are febră 39-40 de grade Celsius și leziuni la nivelul gurii, din cauza cărora nu poate mânca.
Infecţia apare de regulă în perioada cuprinsă între lunile iunie-octombrie. „Este foarte importantă igiena în prevenția acestei boli. Este o afecțiune care determină apariția unor vezicule destul de neplăcute pentru copil. Apare în această perioadă din cauza schimbării de temperatură, dar și din cauza faptului că la școală sau la grădiniță sălile unde stau copiii nu se aerisesc. În pauză ar trebui să se facă acest lucru pentru că altfel în acel spațiu se pot dezvolta tot felul de bacterii și viruși. Dacă imunitatea copilului este scăzută și nu are nici alimentația corespunzătoare, atunci în organismul micuțului se poate dezvolta această boală. Este extrem de important ca după ce copilul a contractat boala să fie ținut acasă până la 14 zile, astfel încât să nu transmită virusul. Medicul recomandă antitermice și, de asemenea, copilul nu trebuie să mănânce acrituri. Este o boală destul de greu de tratat, în funcție de leziunile care apar, iar copilul trebuie adus la medic imediat ce apar primele vezicule“, a precizat Doina Cherata.

„Părinții al căror copil este bolnav trebuie să facă toate eforturile să îl țină acasă“

Boala se vindecă după aproximativ zece zile, dar cel care are deja virusul instalat în organism este contagios cu aproximativ o săptămână înainte de debut şi până la câteva săptămâni după dispariţia simptomelor. Părinții sunt cei mai îngrijorați. Dana este una dintre mămicile care își face griji pentru copilul ei, care merge zilnic la Grădinița „Petrache Poenaru“ din Craiova. „Au fost până acum două cazuri de acest fel în grădiniță. Am fost anunțați și ni s-a spus că totul a fost dezinfectat și igienizat. Este normal să ne facem griji pentru copiii noștri, având în vedere că boala este contagioasă. Cred că este important ca părinții al căror copil este bolnav să facă toate eforturile să îl țină acasă pentru că altfel îi pune în pericol și pe ceilalți. Sper să nu mai apară noi cazuri“, a spus Dana.
Ioana are două fetițe și povestește că amândouă au făcut în această perioadă boala mână-gură-picior. „Una dintre ele învață la Școala Generală «Decebal» și a luat de la alți copii virusul. Învățătoarea ne-a anunțat să avem grijă pentru că l-au luat mai mulți copii. Virusul se transmite foarte repede“, a spus Ioana.

„Medicul școlar este primul care trebuie informat“

Gabriela Rădulescu este medic de familie, dar și medic la cabinetul medical școlar al Colegiului „Ștefan Velovan“ din Craiova și spune că a tratat câteva cazuri de copii care au contractat această boală. „Transmiterea se face și prin tuse, strănut, jucării, tacâmuri, prosoape, așternuturi. Organismul reușește singur să lupte împotriva virusului și să-l neutralizeze. Primul stadiu al erupției constă în pete roșii situate în jurul gurii și în interiorul cavității bucale. După una-două zile, acestea se transformă în vezicule, bășicute. Leziunile de la nivelul pielii pot fi confundate uneori cu varicela, însă, spre deosebire de aceasta, nu produc mâncărime și se vindecă fără a lăsa urme. Medicul școlar este primul care trebuie informat deoarece este cel care poate lua măsurile necesare pentru a limita și stopa focarele de infecție, de aceea părinții și educatorii sau învățătorii trebuie să coopereze cu personalul medical din unitatea de învățământ“, a explicat dr. Gabriela Rădulescu.

„Este o boală specifică acestei perioade, dar părinții nu au de ce să se îngrijoreze“

Tratamentul bolii gură-mână-picior se face la domiciliu, cu excepția unor cazuri rare în care pot interveni unele complicații și în care se recomandă internarea. Trebuie să fie asigurată o hidratare corespunzătoare, mai ales dacă are febră copilul. Alimentele cel mai bine tolerate sunt laptele sau iaurtul rece, care nu produc usturimi la contactul cu mucoasa bucală lezată. Tot pentru leziunile bucale se pot face badijonări cu soluții de glicerină la care se pot adăuga vitaminele A și E. „După vindecarea leziunilor, virusul se elimină din organism pe cale fecală timp de aproximativ o lună. În toată această perioadă, copilul este contagios și trebuie ținut în continuare la domiciliu pentru a evita întreținerea focarului din colectivitate. După îmbolnăvire, copilul rămâne cu imunitate împotriva subtipului de virus Coxackie care i-a produs boala și poate să se îmbolnăvească din nou dacă vine în contact cu alt subtip de virus Coxsackie“, a atras atenția dr. Gabriela Rădulescu.
Cea mai importantă este însă prevenirea bolii, care se face în primul rând respectând riguros măsurile de igienă personală și colectivă. Este recomandat ca elevii să își șteargă băncile cu șervețele dezinfectante înainte de începerea orelor.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj (DSP) au declarat că aceste cazuri de boală sunt raportate la comun cu virozele respiratorii. „Este o boală specifică acestei perioade, dar părinții nu au de ce să se îngrijoreze. Nu este nici o epidemie. S-au înregistrat 1.784 de viroze respiratorii, iar ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 10,76%“, a spus purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, dr. Narcisa Dincă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS