4.5 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateHIV/SIDA, boala prinsă în „ghearele“ sistemului

HIV/SIDA, boala prinsă în „ghearele“ sistemului

Medici, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, dar și reprezentanți ai școlilor au dezbătut joi problema transmiterii infecției HIV
Medici, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, dar și reprezentanți ai școlilor au dezbătut joi problema transmiterii infecției HIV

Decesul tânărului din Segarcea infectat cu HIV a pus pe jar oamenii, dar și autoritățile. Joi, la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, a avut loc o dezbatere pe tema „HIV/SIDA, o problemă a comunităţii“. Discuțiile, din când în când aprinse, au avut loc între specialiști în boli infecțioase, medici şcolari, dar și reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale și ai școlilor. Educația medicală deficitară, dar și lipsa de interes a autorităților sunt cauzele pentru care zilnic apar noi cazuri de persoane infectate cu HIV.

Bolnavii de HIV/SIDA sunt considerați în România poarta spre iadul infecțiilor. Cazurile recente de la Segarcea și Năvodari au creat o adevărată panică în rândul oamenilor și au scos la iveală deficiențe ale sistemului medical. Lipsa educației sanitare, a implicării medicilor în campanii de informare și a colaborării între cei care ar trebui să țină sub control acest fenomen este un lanț al slăbiciunilor. Numărul mare de cazuri noi HIV/SIDA apărute zilnic arată mai mult decât orice că în sistemul medical sunt deficiențe. În fiecare oră, la nivel global apar 250 de cazuri noi, iar în fiecare zi, 7.000 de oameni contractează virusul HIV.
Nici în Dolj situația nu arată mai bine. La 30 septembrie 2014, când au fost prezentate cele mai noi statistici, DSP Dolj arăta că în județ sunt 288 de cazuri, din care 171 cu infecţie HIV şi 117 cu boală SIDA, că în cursul primelor nouă luni ale anului au fost înregistrate 18 cazuri noi de infecţie cu HIV şi nouă decese.

„Nu am reușit să oprim evoluția bolii și putem spune că suntem chiar în fața unei pandemii“

Dezbatarea organizată joi de către DSP Dolj și Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a urmărit să tragă un semnal de alarmă tuturor celor implicați și să găsească și soluții.
Prof. dr. Augustin Cupșa, coordonatorul Centrului Regional de Supraveghere și Monitorizare HIV/SIDA, a spus că SIDA este una dintre cele mai grave boli din istoria omenirii, în care mereu apare ceva de discutat. „Această boală va reprezenta mereu un subiect de discuție. Important este însă să învățăm din greșeli și să încercăm să le evităm. Sistemul a evoluat în acest sens, însă nu am reușit să oprim evoluția bolii și putem spune că suntem chiar în fața unei pandemii. Țările dezvoltate au reușit să mai echilibreze situația, dar nu există nici o rezolvare. Datele din 2013 arată că au apărut 2,1 milioane de noi cazuri la adulți, însă nu avem niciodată cifre exacte. Raportările se fac la un anumit interval, nu imediat. Îngrijorător este că în 2013 am avut 1,5 milioane de decese, iar asta ne arată că numărul cazurilor nou-apărute este mai mare decât cel al deceselor, ceea ce înseamnă că situația nu merge pe drumul cel bun“, a declarat prof. dr. Augustin Cupșa.

„Avem un mare procent de analfabeți medicali, iar educația medicală este soluția“

Medicul Augustin Cupșa a vorbit și despre cauzele și riscurile acestei boli. Comportamentul este cel care dictează în infecția HIV, este de părere acesta. „Dacă fiecare își controlează comportamentul, putem controla întregul sistem. Însă deocamdată nu se întâmplă asta. Migrația forței de muncă este o cauză a răspândirii infecției. Avem mulți români care pleacă în Italia, Spania, să muncească, care stau de ani buni acolo și ajung să aibă relații sexuale, iar aceste țări sunt unele dintre cele care au probleme mari legate de infecția HIV. Consumul de droguri este un alt factor declanșator. Dacă incidența în cazul celor care consumă droguri era sub 1,2%, acum câțiva ani, în 2013 a ajuns la 30%. Avem un mare procent de analfabeți medicali, iar educația medicală este soluția“, a adăugat prof. dr. Augustin Cupșa.

Nimeni nu este de vină, dar probleme tot apar

Cine trebuie să facă însă educația medicală? Aici, medicii prezenți la dezbatare au început să se contrazică și să arunce mingea de la unii la alții. Pe de o parte, medicii de familie susțin că prin cabinetele medicale școlare ar trebui să se facă mai multă informare. Pe de altă parte, medicii școlari spun că ei fac tot ce pot, dar că totul trebuie să plece din familie și de la medicul de familie. „Sunt medic la un cabinet de planificare familială și frecvent mă lovesc de imposibilitatea de a intra în mod organizat în școli. Asta pentru că fie profesorii, fie părinții sunt reticenți. Mă lasă să le vorbesc despre HIV/SIDA elevilor de clasa a XI-a și a XII-a, dar atunci deja e prea târziu. Trebuie să le prezentăm informațiile de când sunt mici. În alte țări, se discută deja cu elevii de clasa a II-a. La noi se spune că îi învățăm la prostii dacă ne ducem să le arătăm cum să se protejeze“, a spus un medic.
În replică, un inspector școlar prezent la dezbatere susține că în școli există programul „Educație și Sănătate“, în cadrul căruia se discută și despre HIV/SIDA. „Discuțiile încep de la elevii de clasa a V-a. Ei caută însă pe internet în primul rând. Noi le spunem, dar ei își ia informația și din alte surse și nu știu cu ce rămân după discuțiile purtate la școală“, a spus în apărare inspectorul școlar.
Nimeni nu pare să fie de vină, însă Doljul continuă să se mențină în fruntea județelor problemă. Dr. Ciocan, coordonator al programului HIV/SIDA pe Dolj, spune că este vina tuturor. „De vină sunt și profesorii din școli, dar nu numai ei. Este nevoie de mai multă deschidere către această temă, este nevoie de informare, care trebuie să plece din familie și să continue la școală și în cabintele medicale. Nu se poate să stăm în continuare să dăm vina unii pe alții“, a spus medicul.

În mediul rural sunt cele mai mari probleme

Dacă în mediul urban tinerii au acces cât de cât la campanii de informare și la sfaturile unui medic, în mediul rural situația este mult mai gravă. Un reprezentant al organizației World Vision spune că în teren situația nu este așa cum se vede din birou și că nevoia de schimbare a mentalității este absolut necesară. „În orașe se mai mișcă cât de cât lucrurile, tinerii trăiesc într-un mediu mult mai activ, în care circulă informații. La țară însă nu este așa. Acolo situația este cu adevărat problematică. Profesorii ar trebui să fie oamenii care să lupte ca acești copii să învețe de mici care sunt riscurile, să le vorbească deschis și potrivit vârstei lor. Medicii ajung mai greu în mediul rural, deși nu ar trebui, dar profesorul este timp de câteva ore lângă acești copii. Ei pleacă de la țară la liceele din Craiova și vin fără un bagaj informațional, iar aici stau fără părinți care să le vorbească atunci când trebuie“, a precizat reprezentantul World Vision.

„Tratamentele primite cu întârziere și dezinteresul guvernului fac să apară această situație“

Modul în care autoritățile tratează situația bolnavilor de HIV/SIDA lasă mult de dorit, atrage atenția Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). De curând, UNOPA a realizat o cercetare în ceea ce privește atitudinea populației față de HIV/SIDA.
„Tratamentele primite cu întârziere, dezinteresul guvernului fața de această problemă fac să apară această situație. Cercetarea arată că 81% din români își ia informațiile de pe internet. 20% dintre oameni cred că este nevoie de o veselă separată pentru a se proteja, 24,2% dintre respondenţi nu s-ar simţi confortabil să îmbrăţişeze o persoană seropozitivă, 30,8% dintre respondenți cred că toți copiii născuți din mame seropozitive vor fi și ei seropozitivi.
De asemenea, 49% cred că persoanele seropozitive nu ar trebui să lucreze în locuri unde se prepară mâncarea. Asta arată că nivelul de educație al românilor este scăzut și că este nevoie de multe schimbări“, a spus Iulian Petre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS