9.5 C
Craiova
miercuri, 18 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedici tineri și secții în renovare, la Spitalul din Calafat

Medici tineri și secții în renovare, la Spitalul din Calafat

Spitalul din Calafat are o adresabilitate tot mai mare de la an la an (Foto: Claudiu Tudor)
Spitalul din Calafat are o adresabilitate tot mai mare de la an la an (Foto: Claudiu Tudor)

Spitalul din Calafat este o unitate sanitară mică, dar cu pretenții mari. Peste 70% din medicii care lucrează aici sunt tineri. Pacienții tratați în unitatea medicală de la malul Dunării sunt majoritatea în vârstă și cu puține posibilități materiale. Mulți merg periodic la tratament în Secția de Balneofizioterapie care a fost extinsă și dotată cu aparatură.

Peste 15% din populația Doljului ajunge pentru tratament în Spitalul din Calafat. În acest an, până în luna octombrie, în spital au fost internați în jur de 8.000 de bolnavi, iar în ambulatoriu au fost oferite consultați pentru 24.000 de pacienți. Medicii spun că adresabilitatea către spital este tot mai mare, numai în Compartimentul de Primiri Urgențe ajung lunar în jur de 1.300 de pacienți.
Cea mai solicitată secție este Medicina Internă. În zonă, medicii depistează și multe cazuri de cancer. Pentru că în spital nu există o Secție de Oncologie, toți bolnavii sunt însă trimiși la Craiova pentru tratament. „Avem foarte multe cazuri de cancer în zonă. De cele mai multe ori îi diagnosticăm pe pacienți prin serviciul de anatomie patologică. Problema este că nu avem o Secție de Oncologie unde să poată fi tratați și îi trimitem la Craiova. Cel mai frecvent întâlnim la bolnavi cancerul pulmonar“, spune dr. Mihaela Peca, director medical la Spitalul din Calafat.

Unul dintre saloanele Secției de Neurologie care urmează să fie renovate (Foto: Claudiu Tudor)
Unul dintre saloanele Secției de Neurologie care urmează să fie renovate (Foto: Claudiu Tudor)

Dotarea cu aparatură, prioritate

Multe cazuri sunt și pentru Ortopedie. Aici, în prezent, lucrează doi medici, unul în prag de pensionare și altul tânăr, venit recent în spital. „Sunt multe cazuri pe ortopedie, motiv pentru care am încercat să formăm o echipă operatorie pe această specialitate prin angajarea unui nou medic ortoped. Am reușit să achiziționăm o masă de operație, o lampă scialitică și alt aparat care să le ușureze munca medicilor“, explică dr. Mihaela Peca.
Pentru că din cei 39 de medici care lucrează în spital, 70% sunt tineri bine pregătiți care vor să dezvolte serviciile medicale din zonă, conducerea spitalului a făcut eforturi pentru a aduce în mai multe secții aparatură nouă. La Terapie Intensivă au fost aduse paturi electrice, iar la Dermatologie un electrocauter. „Avem mulți medici tineri, dornici să munceacă și să își facă treaba la standarde cât mai înalte. Ca să îmbunătățim serviciile am adus un aparat de ventilație mecanică pentru Urgență și un electrocauter pentru Dermatologie, unde avem o adresabilitate destul de mare. Am luat și un ecograf 4 D pentru Secția de Obstetrică Ginecologie. Am achiziționat și o linie de endoscopie în ideea că, în curând, vom aduce și un medic gastroenterolog. În acest moment avem doar aparatura. Am scos post la concurs, dar nu s-a ocupat. Urmează să-l scoatem iar. În situația în care nu se va ocupa vom trimite unul dintre medicii spitalului să se specializeze în gastroenterologie. Sunt foarte mulți pacienți pe această patologie și chiar avem nevoie de un medic“, adaugă directorul medical la spitalului.

Secția de Pediatrie are 25 de paturi, iar saloanele sunt împărțite pe afecțiuni (Foto: Claudiu Tudor)
Secția de Pediatrie are 25 de paturi, iar saloanele sunt împărțite pe afecțiuni (Foto: Claudiu Tudor)

Este nevoie de laparoscop și CT

Spitalul din Calafat are mare nevoie de un laparoscop. Avantajul folosirii laparoscopului este că, în comparație cu metoda clasică chirurgicală, pacientul se recuperează mult mai repede și medicul are o precizie mai mare. În spital sunt doi medici chirurgi și un medic ginecolog care au competență în laparoscopie. „Mare nevoie este și de un CT. În prezent, pacienții care au nevoie de această investigație sunt trimiși la Spitalul Județean de Urgență Craiova“, spune dr. Peca.

Două etaje ale spitalului, reabilitate

Locul de joacă pentru copiii internați în Secția Pediatrie (Foto: Claudiu Tudor)
Locul de joacă pentru copiii internați în Secția Pediatrie (Foto: Claudiu Tudor)

Mai multe secții din spital au fost renovate, pe altele încă se lucrează în acest moment. Până acum au fost reabilitate etajele trei și patru ale spitalului, mai exact Secțiile de Pediatrie, Chirurgie și ambulatoriul spitalului. Acum se lucrează la Ginecologie și la Medicină Internă. Urmează Secția de Neurologie. Banii vin din contractul cu Casa de Asigurări Sănătate, din venituri proprii și de la bugetul local.
Pediatria este una dintre secțiile reabilitate. Secția are 25 de paturi, iar saloanele sunt împărțite pe afecțiuni: digestive, respiratorii, salon de reanimare și izolator. În ultimele trei luni, aici au ajuns patru cazuri de rujeolă care nu au necesitat transfer la Spitalul de Boli Infecțioase Craiova. „Nu avem pacienți care vor să se trateze în altă parte. Cazurile care ne depășesc pe noi sunt trimise la unitățile superioare din Craiova. Avem o dotare destul de bună. Am reușit să facem rost de bani și pentru renovare, și pentru igienizare. Respectăm circuitele și am reușit să schimbăm și mobilierul pentru că era destul de vechi“, declară dr. Liviu Pașca, șeful Secției Pediatrie.

70 de pacienți ajung lunar la Balneofizioterapie

Secția de Balneofizioterapie este atracția Spitalului din Calafat. Pacienți din toată regiunea vin la această bază de tratament. Spitalul are amenajată și o sală de kinetoterapie. În total, aici vin cam 70 de pacienți pe lună. Solicitările sunt mai multe, dar oamenii sunt programați astfel încât spitalul să se încadreze în finanțarea pe care o primește de la CAS. „Atât putem să internăm lunar pentru a putea respecta contractul. Sunt mult mai mulți pacienți care solicită lunar această specialitate. În sala de kinetoterapie s-au făcut dotări cu aparatură și au fost îmbunătățite condițiile hoteliere prin înlocuirea mobilierului. În secție lucrează doi medici, un kinetoterapeut, maseuri, asistente specializate pentru baza de tratament“, precizează dr. Mihaela Peca.

Compartimentul de Fizioterapie și Kinetoterapie a fost dotat cu aparatură modernă (Foto: Claudiu Tudor)
Compartimentul de Fizioterapie și Kinetoterapie a fost dotat cu aparatură modernă (Foto: Claudiu Tudor)

„Nu am avut raportate cazuri de infecții nosocomiale“

Reprezentanții spitalu-lui spun că în acest an nu au raportat nici un caz de infecții nosocomiale și că se respectă cu strictețe planul de prevenire și combatere a infecțiilor. „Momentan, nu avem un medic epidemiolog al spitalului, ci un contract de prestări servicii cu un medic de specialitate. Există graficul de autocontrol și planul de informare și de instruire a personalului. Responsabili de respectarea acestui plan sunt șefii de secții. Medicii de la laboratorul spitalului recoltează probe conform graficului stabilit de medicul epidemiolog. Acestuia îi sunt comunicate datele și vine la spital de fiecare dată când este nevoie. În acest an, însă, nu am avut raportate cazuri de infecții nosocomiale“, conchide dr. Mihaela Peca, director medical la Spitalul din Calafat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS