Viața a mii de copii bolnavi de cancer depinde în acest moment de medicamente care nu se mai găsesc în România sau se procură foarte greu. Medicii se miră cum să facă rost de tratamentele vitale pentru copiii pe care îi au în îngrijire. Soluția vine de cele mai multe ori de la voluntari și asociațiile de pacienți. În acest moment sunt cel puțin șapte medicamente care nu se mai găsesc. Ministerul Sănătății a cerut ca acestea să fie aduse în țară, cât mai repede, prin Unifarm.
Situația prin care trec copiii bolnavi de cancer și familiile lor este disperată. „Avem nevoie urgentă de aceste citostatice (Asparaginase și Cytosar – n.r.) pentru un copilaș de trei anișori bolnav de leucemie. Cine poate să ne ajute, vă rog mult să ne spună de unde le putem achiziționa. Avem rețeta. Haideți să ajutăm un suflet nevinovat! Vă mulțumesc mult“, este mesajul postat pe o rețea de socializare în urmă cu câteva zile de Georgiana Baiasu, voluntară care cunoaște suferințele copiilor bolnavi de diferite forme de cancer. Din cauza faptului că mai multe medicamente esențiale nu se mai găsesc în România, mii de copii sunt în pericol să piardă lupta cu boala, dacă nu primesc tratamentul repede. A fost și cazul micuțului de trei ani internat în cadrul Compartimentului de Oncopediatrie din Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova. Datorită implicării voluntarilor, copilul a primit, în final, medicamentele de care avea nevoie. „Eu sunt voluntar și am încercat să ajut acest copil. M-au ajutat doamna Manuela Florina Hărăbor și domnul Adrian Ionel și astfel medicamentele au ajuns la acest copil. Lipsa medicamentelor este însă o problemă“, a spus Georgiana Baiasu, care a dovedit că implicarea poate salva vieți.
Medicamentele sunt esențiale pentru copii
Mulți alți copii au însă nevoie de medicamentele care îi țin în viață. În România sunt 5.000 de copii bolnavi de cancer, iar anual sunt depistate alte 500 de cazuri noi. În jur de 40 de copii ajung lunar pentru tratament în Compartimentul de Oncopediatrie din cadrul SJU Craiova. Prof. univ. dr. Polixenia Stancu, şefa acestui compartiment, spune că Asparaginase și Cytosar sunt medicamente care fac parte din protocolul de tratament al copiilor, dar care acum lipsesc din farmacia spitalului pentru că producătorii nu mai au interes financiar să le aducă în țara noastră. „În prezent, lipsesc cele două medicamente din farmacia spitalului. Acestea sunt esențiale pentru copii, fac parte din protocolul de tratament. Am întrebat peste tot prin farmacii de ele, sunt foarte greu de găsit. Lipsește și Metotrexat flacoane de un gram. Din cauza prețului scăzut, aceste medicamente nu se mai găsesc în România“, explică prof. univ. dr. Polixenia Stancu. Nu este însă prima dată când apar lacune în aprovizionarea cu medicamente. „De la Comisia de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății ni s-a cerut o listă cu necesarul de medicamente. Au mai fost astfel de probleme de-a lungul timpului, dar cu ajutorul asociațiilor am reușit să le facem copiilor rost de medicamentele de care au nevoie. Părinții mai apelează la cunoștințe din străinătate, încercăm mereu să găsim soluții“, adaugă prof. univ. dr. Polixenia Stancu.
„MS a cerut Unifarm să se ocupe de achiziție și să rezolve situația“
Situația medicamentelor care lipsesc a ajuns și în atenția Comisiei de Oncolgie din cadrul Ministerului Sănătății (MS), care a cerut de la toate centrele de oncologie, hematologie și oncopediatrie din țară necesarul produselor farmaceutice. „Aceste medicamente sunt pe program național, dar nu au fost interesați importatori să le mai aducă în România, fiind ieftine. Eu am transmis Ministerului Sănătății în februarie o adresă cu 15 medicamente care lipsesc. MS a cerut Unifarm să se ocupe de achiziție și să rezolve situația. Practic prin Unifarm (distribuitorul deţinut de MS – n.r.) este singura posibilitate să le aducem rapid. Este aceeași problemă care persistă de ani de zile și care a fost rezolvată temporar acum un an. După aceea iar nu s-au mai adus“, explică prof. univ. dr. Florinel Bădulescu, șeful Clinicii de Oncologie din cadrul SJU Craiova și președintele Comisiei de Oncologie din cadrul MS.
„Părinții sunt disperați“
Reprezentanţii Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România ştiu cel mai bine suferinţa şi problemele celor diagnosticaţi cu diferite tipuri de cancer. Potrivit acestora, problema lipsei medicamentelor a început în 2015, când s-a decis ieftinirea acestora și, în loc să se rezolve, s-a acutizat. „Este criză de medicamente. Sunt șapte tratamente pentru copii care nu se mai găsesc. În Constituție, copiii au garantat accesul gratuit la tratament. În realitate, nu se întâmplă deloc așa. Părinții sunt disperați, se împrumută ca să poată să cumpere medicamentele din străinătate. Situația în ceea ce privește copiii de cancer este fără precedent. Facem tot ce putem să îi ajutăm să își găsească medicamentele de care au nevoie, dar sunt foarte mulți, unii nu știu de asociație și nu apelează“, a spus Cezar Irimia, președintele FABC România.