6.2 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCopii diagnosticaţi cu scarlatină, părinţi în alertă

Copii diagnosticaţi cu scarlatină, părinţi în alertă

Doi copii din Dolj au fost diagnosticați cu scarlatină (Foto: Arhiva GdS)
Doi copii din Dolj au fost diagnosticați cu scarlatină (Foto: Arhiva GdS)

Doi copii, dintre care unul la grădiniță, au fost diagnosticați cu scarlatină de la începutul acestei luni. Cei doi au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș“ din Craiova. Medicii spun că, în total, au fost opt cazuri suspecte de scarlatină, dintre care două au fost confirmate. Aceștia precizează că, în această perioadă, cazurile de scarlatină sunt mai frecvente pentru că primăvara streptococul are o mai mare răspândire. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dolj susțin că important este ca aceste cazuri să fie depistate la timp și să se facă dezinfecția în colectivitățile din care copiii fac parte, astfel încât boala să nu se răspândească.

Apariția a două cazuri de scarlatină în două unități de învățământ din Dolj, dintre care o grădiniță din Craiova, a speriat mai mulți părinți. Aceștia spun că se tem ca boala, care este contagioasă, să nu se împrăștie. „Dacă auzim de astfel de cazuri în grădinița în care ne ducem copilul este normal să fim speriați și să cerem explicații celor care răspund de copii. Fiind o boală contagioasă, este important să fim informați cu privire la riscuri și dacă în colectivitate apare un astfel de caz, pentru ca să ne protejăm copiii“, spune mămica unui copil de patru ani.
Cele două cazuri au fost confirmate și de re­pre­zentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj, care spun că, în prezent, în Dolj nu au mai fost depistate și alte cazuri și că nu se poate vorbi de epidemie sau focar. „Am avut două cazuri confirmate, dar nu în aceeași unitate. Doar unul este de la o grădiniță din Craiova. Luna trecută am mai avut o suspiciune de scarlatină, dar nu s-a confirmat. Colegii noștri au mers la grădinița din Craiova, unde a apărut cazul. S-a făcut exudat copiilor și dezinsecție, conform procedurilor. Mâine (astăzi – n.r.) urmează să vină rezultatele analizei. Este bine ca boala să fie depistată la timp, astfel încât să nu apară complicații. Noi suntem anunțați în astfel de cazuri de medicul de familie, medicul școlar sau de către spitale, depinde unde ajunge copilul“, spune dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

„În colectivitate este obligația educatorului și a medicului din unitate să examineze copiii“

Scarlatina este o boală contagioasă specifică copilăriei, cauzată de streptococul beta-hemolitic grupa A. Infecția afectează cu precădere copiii între cinci și zece ani. La copiii sub doi ani, scarlatina este rară, datorită prezenței anticorpilor materni. De obicei, afecțiunea apare în colectivitate, în grădinițe și școli. În România, în ultimii ani morbiditatea prin scarlatină a fost relativ constantă, de 13,42% la 100.000 de locuitori.
Medicii spun că, în urmă cu un secol, era o cauză importantă de deces în rândul copiilor. Astăzi este aproape inofensivă, datorită tratamentelor corect administrate. Spre deosebire de varicelă, rubeolă, rujeolă și oreion, scarlatina este cauzată de o bacterie și nu de un virus. Dr. Maria Marinescu, medic specialist în boli infecțioase, spune că orice suspiciune de scarlatină este trecută în fișa medicală la internare și totodată sunt anunțați reprezentanții DSP. „În colectivitate este obligația educatorului și a medicului din acea unitate să examineze copiii. Se face exudatul faringian și, dacă se confirmă boala, se urmează tratamentul indicat de medic. Noi, orice suspiciune avem de scarlatină o raportăm la DSP în primele 24 de ore. La internare în fișă scriem: «suspiciune de scarlatină» și anunțăm. Apoi dacă acel copil provine din colectivitate, DSP ia măsurile care se impun. De multe ori, când avem suspiciune suntem sunați de educatoare, care ne întreabă dacă s-a confirmat să știe să anunțe părinții“, explică dr. Maria Marinescu, medic specialist în boli infecțioase.

Opt cazuri suspecte, două confirmate la spital

Copilul diagnosticat cu scarlatină trebuie internat și izolat. Răspândirea acestei boli se face pe cale aerogenă, prin obiecte, mâini murdare și produse alimentare contaminate cu streptococul beta-hemolitic de grup A. În această lună, opt copii au ajuns la Spitalul de boli infecțioase din Craiova cu suspiciune de scarlatină, dintre aceștia două cazuri au fost confirmate. „S-a efectuat exudatul și în urma acestuia s-a pus diagnosticul. Conform ghidului Institutului Național de Sănătate Publică, dacă în urma exudatului se confirmă existența streptococului beta-hemolitic de grupă A se pune diagnosticul de scarlatină și este raportat către DSP“, explică Georgiana Grecu, medic epidemiolog în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Craiova.

„Copilul trebuie să stea izolat zece zile“

Medicii spun că boala debutează cu febră, care poate ajunge la 39-40°C, dureri în gât și vărsături. De asemenea, copilul are dureri puternice la înghițit, iar ganglionii de sub bărbie și de pe părțile laterale ale gâtului sunt măriți și dureroși la pipăit. „Până în urmă cu ceva timp, se făcea exudat copilului la intrarea în colectivitate. Acum nu se mai cere. Se face în cazul în care copilul prezintă anumite semne, cum ar fi ganglionii inflamați. Copilul trebuie să stea izolat zece zile. Am avut și eu în urmă cu două săptămâni un caz de scarlatină, copilul a fost tratat și acum este foarte bine. Este foarte important să fie tratat la timp pentru că pot să apară complicații și mai târziu dacă nu se primește la timp tratamentul corect. Noi raportăm de la DSP dacă avem mai mult de cinci cazuri într-o perioadă scurtă de timp“, explică dr. Doina Cherata, medic de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS