2.9 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎn epidemie de rujeolă, medicii de familie au rămas fără vaccin

În epidemie de rujeolă, medicii de familie au rămas fără vaccin

Din cabinetele medicilor de familie din Dolj lipsește vaccinul împotriva rujeolei, dar și vaccinul hexavalent
Din cabinetele medicilor de familie din Dolj lipsește vaccinul împotriva rujeolei, dar și vaccinul hexavalent

În plină epidemie de rujeolă, medicii de familie doljeni nu au mai primit doze de vaccin care imunizează copiii împotriva acestei boli. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că mai au în stoc doze doar pentru lupta în focar și că așteaptă ca Ministerul Sănătății să le trimită din nou vaccinul pe care să îl repartizeze medicilor de familie. Părinții sunt revoltați și cer autorităților să nu le supună micuții la un risc atât de mare, mai ales că în ultimele luni mai mulți copii au murit din cauza rujeolei, trei dintre aceștia fiind din Oltenia.

Rujeola a ucis mai mulți copii în ultimele luni, trei dintre ei fiind din Oltenia. Având în vedere numărul mare de cazuri și decese apărute la nivel național a fost declarată epidemie de rujeolă. În Dolj, numai săptămâna trecută au fost raportate către DSP 11 cazuri de copii bolnavi de rujeolă. Cu toate acestea, medicii de familie nu au mai primit doze de vaccin ROR, vaccin combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, de mult timp. „Ultima dată am primit ROR în urmă cu două luni. De doze de vaccin este nevoie în fiecare zi. Până în prezent, am opt copii pe listă care așteaptă să fie vaccinați împotriva rujeolei. Este o mare problemă având în vedere că în țară este epidemie de rujeolă“, a atras atenția dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.
Părinții sunt revoltați pentru că acest vaccin nu poate fi cumpărat din farmacii și nu au nici o soluție să își protejeze copiii. „Este inacceptabil ce se întâmplă. Am mers la medicul de familie să vaccinez copilul și mi s-a spus că nu îl are și că nici nu îl pot cumpăra din farmacii. În contextul în care sunt copii care au murit de rujeolă este firesc să fim îngrijorați. Nu este normal ce se întâmplă“, spune Violeta, mămica unui copil de un an.

„Mai avem doar stocul necesar pentru lupta în caz de focare“

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj spun că unii medici mai au doze de vaccin, alții nu, dar și fapul că la MS a fost trimis necesarul de doze pentru județul Dolj. În județ este nevoie cam de 1.000 de doze de vaccin lunar. „Mai avem doar stocul necesar pentru lupta în caz de focare. În ultima perioadă, am mai întâlnit focare în comunitățile de romi. Sunt copii care vin din străinătate, intră în comunitate și fac rujeolă. Unii medici de familie mai au doze de vaccin ROR, alții nu mai au. Unii au recuperat copiii care nu fuseseră vaccinați și au consumat mai multe doze. Ultima dată am primit doze în ianuarie. Acum am făcut solicitare și așteptăm să ne trimită Ministerul Sănătății. Noi repartizăm mai departe vaccinul în funcție de cerințele medicilor de familie. În județ este nevoie cam de 500 de doze pentru copiii care au până în 12 luni și 500 pentru cei care trebuie să facă vaccinul la cinci ani“, a declarat dr. Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al DSP Dolj.

Vaccinul hexavalent nu a mai ajuns la medici de luni bune

Dr. Dumitra Gindrovel, coordonatorul Grupului Național de Vaccinologie din cadrul Societății de Medicină de Familie și secretar în cadrul Comisiei de Medicină de familie din Ministerul Sănătății, spune că, în cazul în care un medic întâlnește mai mult de trei cazuri de rujeolă trebuie să anunțe DSP. „Noi nu am mai primit doze. Acestea sunt ținute de DSP Dolj pentru situațiile în care apare focar. Este o problemă de stabilire de preț la nivel național. Știu că MS a făcut deja demersuri în acest sens. Dacă avem focar, adică mai mult de trei cazuri în același loc, anunțăm DSP și se intervine“, a precizat dr. Dumitra Gindrovel.
O mare problemă este și cu vaccinul hexavalent pe care medicii nu l-am mai primit din toamnă. Deși părinții și cadrele medicale așteptau ca dozele să fie trimise în această lună, MS a anunțat că abia la jumătatea lunii aprilie s-ar putea rezolva problema. Vaccinul hexavalent trebuie să fie administrat copiilor la două, patru și 11 luni. Acesta este important pentru că ajută la prevenirea a şase boli, hepatită B, poliomielită, difterie, tetanos, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecții respiratorii. „Părinții care și-au permis au mers și au cumpărat din țară vaccinul și astfel am imunizat jumătate din copiii care așteptau pe lista mea. Acum mai am 12 copii pe listă care nu sunt imunizați. Sunt însă colegi care au și 40 de copii în așteptare“, a mai spus dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS