3.4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateProf. univ. dr. Virgil Pătraşcu, șeful Clinicii de Dermatologie: „Șansa bolnavului ține de medicul pe care îl întâlnește“

Prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu, șeful Clinicii de Dermatologie: „Șansa bolnavului ține de medicul pe care îl întâlnește“

În Oltenia sunt depistate cele mai multe cazuri de cancer de piele din țară. Mulți dintre pacienți sunt diagnosticați în Clinica de Dermatologie a Spitalului Județean de Urgență Craiova. Cazurile de cancer sunt provocate, de cele mai multe ori, de factori care puteau fi evitaţi precum fumatul, radiaţiile solare, expunerea la substanţe chimice toxice. Prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu (foto), șeful Clinicii de Dermatologie, spune că orice leziune care apare pe piele și nu are tendința să se vindece, ba mai mult, crește și apare și o sângerare, trebuie să trimită pacientul de urgență la medicul specialist. Pentru a putea avea șanse de supraviețuire este important ca bolnavul să se prezinte din timp la un medic foarte bine pregătit, care să știe să recunoască boala încă din stadiul incipient. Într-un interviu acordat GdS, prof. univ. dr. Virgil Pătraşcu vorbește despre cum putem preveni și trata cancerul de piele, dar și despre faptul că mulți medici tineri sunt interesați mai mult de partea dermatocosmetică.

GdS: Conduceți cea mai importantă Clinică de Dermatologie din Oltenia. Este în creștere numărul pacienților care vi se adresează?
Virgil Pătrașcu: Secția are 35 de paturi. Însă, în două zile am ocupat aproape toate paturile. Este în creștere numărul pacienților care suferă de afecțiuni dermatologice, dar o parte din cazuri se rezolvă și în cabinetele private, astfel încât la nivelul clinicii avem același număr de spitalizări. Nu trebuie să depășim internările pentru cele 35 de paturi întrucât bolile dermatologice, chiar dacă nu sunt contagioase, nici un bolnav nu și-ar dori să stea în pat cu altul care are o afecțiune de piele.

GdS: Care sunt pincipalele afecțiuni pe care le întâlniți la pacienți?
V.P: În perioada aceasta, cele mai frecvente sunt tumorile, cancerele de piele. Ele se dezvoltă în timp pentru că sunt rezultatul acțiunii razelor solare. Cauzele pot fi însă și altele: infecțiile virale și traumatismele, imunodepresiile sau predispoziția genetică. Însă, principalul factor rămân radiațiile. Fiind sezonul călduros, cu o cantitate mare de radiații ultraviolete care ajung la noi, cancerele de piele se agravează în această perioadă. Întâlnim și pacienți care suferă de eczeme, acele iritații care pe fondul transpirației excesive ajung la suprainfectare, la apariția unor complicații bacteriene.
Altă patologie care ne solicită mult este cea a insuficienței venose, acele ulcere impresionante care sunt greu de vindecat și care recidivează frecvent. Este tributul pe care noi îl plătim pentru poziția noastră bipedă, avem această patologie venoasă care nu se întâlnește la animale. La noi apare datorită gravitației și a unor probleme genetice sau care apar în timpul vieții și care nu au fost tratate la timp. Aceste ulcere sunt răni care vara se suprainfectează. Tratamentele sunt costisitoare și spitalizările de durată.

„Dacă ai educația medicală să recunoști precancerul, bolnavul nu mai face cancer cutanat“

GdS: Cât de mulți pacienți sunt diagnosticați cu cancer de piele?
V.P: În fiecare an, în lume, sunt diagnosticate cam 12 milioane de cazuri de cancer noi. În România sunt aproximativ 87.000 – 90.000 de cazuri noi, indiferent de localizare. Cancerele de piele reprezintă o cincime din aceste cazuri, deci sunt foarte frecvente. Zona Doljului este însorită, este zona de nisipuri din sud, unde lumea face grădinărit, lucrează pe câmp, nu se protejează și se expune la radiațiile ultraviolete. Așa se explică de ce la nivelul Doljului avem cancere de piele mult mai frecvente decât alții. Depășim și zona Constanței, unde fiind marea ne-am aștepta poate să fie mai multe cazuri. Din fericire, unele sunt mai puțin agresive, cum sunt cancerele bazocelulare, care nu dau metastaze, dar sunt agresive local. Pacientul trebuie însă să ajungă la medic pentru că ele distrug piramida nazală, dacă nu sunt tratate la timp. Dar le putem vindeca.
GdS: Putem preveni cumva apariția cancerului de piele?
V.P: Majoritatea cancerelor de piele se dezvoltă pe precancer, adică acele leziuni care pot să preceadă cancerul. Melanomul și cancerul spinocelular sunt grija noastră principală pentru că dau metastaze. Din păcate, o parte din personalul medical nu este familiarizat cu noțiunea de precancer. Pielea îți arată leziunile pe care le are și dermatologii trebuie să le recunoască. Dacă ai educația medicală să recunoști precancerul și să îl tratezi, bolnavul nu mai face cancer cutanat.

„Cei mai tineri pacienți diagnosticați de noi au avut între 20 și 25 de ani“

GdS: Sunt semne care ar trebui să dea de gândit pacienților să vină să se prezinte din timp pentru un control dermatologic?
V.P: Da, sunt semne. Se poate diagnostica din timp și precancerul, și cancerul. Din păcate, bolnavii fie ascultă sfatul vecinilor, fie se duc la un personal medical fără pregătirea specifică și ajung târziu la noi. Orice leziune care apare pe piele și care nu are tendința să se vindece, ba mai mult crește, apare o sângerare, trebuie să îți dea gândit. În loc să pui cremă de gălbenele sau de aloe trebuie să mergi la medicul specialist. Multă lume știe că melanomul se dezvoltă pe alunițe. Academia Europeană de Dermatologie organizează acțiuni pentru depistarea melanomului, tocmai pentru ca oamenii să înțeleagă efectul expunerii excesive la soare, să știe ce înseamnă acele alunițe și să ia măsuri din timp. Cea mai mare parte din personalul medical nu cunoaște că melanomul se dezvoltă de cele mai multe ori nu pe alunițe, ci pe piele fără alunițe. Oamenii cred că nu pot să facă melanom, unul dintre cele mai agresive cancere, pentru că nu au alunițe. Nu este adevărat. După arsuri solare poți să faci melanom chiar dacă nu ai avut nici o aluniță. 80% dintre cazurile de melanom așa apar. Dacă apare o pată închisă la culoare care nu dispare trebuie să te duci la medic pentru că singura șansă este să surprinzi acea leziune înainte de a da metastze. Excizia melanomului după ce s-a produs metastazarea nu aduce mari beneficii.

GdS: Sunt afectați și tinerii?
V.P: Melanomul se dezvoltă la persoane tinere, care au între 20 și 40 de ani. Este o tumoră a persoanelor tinere. Trebuie să nu uităm că soarele poate să fie și dușman dacă facem exces. Acele creme fotoprotectoare nu trebuie să ne încurajeze să stăm la soare foarte mult. Sunt benefice să ne protejeze, dar nu să ne încurajeze să stăm exagerat. Nu trebuie să credem că dacă am folosit cremă putem să stăm toată ziua la soare. Cei mai tineri pacienți diagnosticați de noi a avut între 20 și 25 de ani.

„Trebuie să fii pregătit, să citești mereu, să colaborezi cu alți medici“

GdS: Avem posibilități de tratament pentru acești bolnavi, în Craiova?
V.P.: Tratamentul cancerului de piele este, în primul rând, cel chirurgical. Pentru o tumoră care nu poate fi scoasă apelăm la radioterapie și avem această posibilitate în Craiova. Tratamente există, dar este o limită a medicinei în tumorile agresive.

GdS: S-a dezvoltat mult rețeaua privată, sunt multe cabinete dermatologice. Uneori pacienții sunt dezorientați, nu știu la ce cabinet este mai bine să meargă astfel încât să primească îngrijire medicală de calitate.
V.P.: Șansa bolnavului ține de medicul pe care îl întâlnește. Dacă întâlnește un medic pregătit, liniștit, apropiat de bolnav, care își face profesia din pasiune este șansa bolnavului că a găsit un medic care se implică. Contează foarte mult. Eu ca și coordonator de pregătire a rezidenților duc o luptă zilnică cu pregătirea lor, nu vreau ca după ce pleacă de la Craiova să lucreze undeva, să aibă eșecuri și bolnavii să sufere din cauza faptului că nu sunt bine pregătiți. Din păcate, nu toți sunt așa cum aș vrea eu. Trebuie să fii pregătit, să citești mereu, să colaborezi cu alți medici.

GdS: Lucrați de aproape o viață în această specializare. Cum vedeți faptul că în ultimii ani s-a dezvoltat mai mult partea de dermatologie estetică și că pe undeva chiar se exagerează cu aceste proceduri?
V.P.: Probabil că moda o cere. Vrem să fim mai tineri, mai frumoși, ceea ce este absolut normal. Trist este însă că mulți colegi tineri care intră în dermatologie visează să facă aceste proceduri dermatocosmetice, însă ele nu sunt pentru toată lumea. Uneori aduc beneficii estetice, dar de scurtă durată, iar eu îmi doresc ca în cei patru ani de rezidențiat medicii să învețe dermatologie, problemele de dermatocosmetică pot să le facă la anumite cursuri postuniversitare. A face dermatologia doar pentru partea de dermatocosmetică este o mare greșeală, pentru că noi nu ajutăm așa bolnavii. Și la congrese se merge pe simpozioane de prezentări de produse dermatocosmetice, e adevărat că ei sponsorizează acțiunea respectivă, dar cred se exagerează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS