În ultimele luni, copiii cu vârsta de 14 ani din Dolj au rămas nevaccinaţi diftero-tetanic din cauză că vaccinul a lipsit. Din luna martie, medicii de familie nu au mai primit nici o doză. După o lungă perioadă de așteptare, dozele au ajuns în cabinetele medicale. Cadrele medicale spun că este foarte important ca părinții să conștientizeze importanța vaccinării și să meargă cu copiii la medic. Dr. Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie, spune că are pe lista de așteptare 40 de copii care trebuie să facă vaccinul. Sunt însă destul de greu de găsit, unii sunt plecați în străinătate. „Reușesc să dau destul de greu de ei. Părinții trebuie să conștientizeze că acest vaccin este foarte important și trebuie făcut pentru că protejează copiii. Eu îi sun acasă, dar mulți nu mai au aceleași numere de telefon. Sperăm să putem să imunizăm cât mai mulți copii, mai ales că am primit, în sfârșit, acest vaccin după luni bune“, spune dr. Cherata.
17 copii de pe lista dr. Dalida Mosorescu urmează să fie imunizați. Vaccinul Adecel primit de medici este utilizat pentru restimularea protecţiei împotriva difteriei, tetanosului şi a tusei convulsive (pertussis), conform schemei de vaccinare. „Eu am programat deja copiii în zilele de 3, 4 și 5 ianuarie. Este foarte important că a ajuns acest vaccin pe care nu îl mai primisem din luna martie“, a declarat medicul de familie.
Vaccinul a fost achiziţionat de Ministerul Sănătății prin licitaţie naţională. Acesta se administrează gratuit copiilor, conform calendarului de vaccinare. Tetanosul este o boală infecţioasă acută, cauzată de bacilul anaerob Clostridium tetani, determinând o afectare neurologică caracterizată de tonus muscular crescut şi spasme musculare care pot provoca fracturi, sufocare sau insuficienţă respiratorie.
Vaccinarea împotriva rujeolei, foarte importantă
Medicii atrag atenția părinților și asupra importanței vaccinării copiilor împotriva rujeolei. Epidemia de rujeolă a provocat zeci de decese în țară. Mai mulți copii din Oltenia au murit din cauza acestei boli. Ministerul Sănătății și medicii atrag atenția părinților asupra pericolului la care expun micuții atunci când refuză vaccinarea. În Oltenia, numărul copiilor vaccinați a crescut în ultimul timp. Cu toate acestea, pentru câteva sute de copii, părinții încă au refuzat vaccinarea. În prezent, există suficiente doze de vaccin pentru imunizarea copiilor din Oltenia.