0.6 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateAlba-neagra cu medicii și pacienții, problemele rămân

Alba-neagra cu medicii și pacienții, problemele rămân

După ce miercuri peste 150 de medici doljeni erau hotărâți să nu semneze contractul cu CAS, seara situația s-a schimbat. După o serie de „presiuni venite de la CNAS“, medicii au lăsat armele jos.

Toți medicii de familie doljeni au semnat contractul prin care pot oferi servicii medicale decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. După mai bine de o lună de proteste, medicii au pierdut „bătălia“ cu autoritățile în doar câteva ore. După ce miercuri peste 150 de medici doljeni erau hotărâți să nu semneze contractul cu CAS, seara situația s-a schimbat. După o serie de „presiuni venite de la CNAS“, medicii au lăsat armele jos. Problemele au rămas însă aceleași. Din cauza birocrației excesive medicii stau cu fața la calculator și cu spatele la pacienți. Legi proaste, dar și sisteme informatice neperformante pe bani publici, rămân neschimbate. Accesul bolnavilor la îngrijiri şi la medicaţia necesară rămân limitate.

Un joc de-a alba-neagră care s-a sfârșit prost pentru medici. În doar câteva ore, medicii au fost nevoiți să se răzgândească și au semnat contractul de voie, de nevoie. Miercuri seară, începând cu ora 18.00, medicii au început să ajungă în număr mare la sediul CAS Dolj pentru semnarea contractului, în urma unui mesaj primit de la reprezentanții locali ai Societății Naționale de Medicină de Familie (SNMF). Odată cu asta a picat și mișcarea de reformare a medicinei primare, care trebuie să pună pacientul pe primul loc. „Definiția nebuniei este să faci același lucru și să aștepți rezultate diferite. În fiecare an, la semnarea adiționalului/contractului anunțăm proteste, ne spunem necazul, amenințăm cu greva și semnăm, dezumflați, contractul. Cu aceiași lideri! De-a lungul anilor am dezvoltat, la nivel de grup, sindromul Stockholm cu această nenorocită de birocrație care ne-a sufocat. Anul acesta, ca și anii trecuți, părea altfel. Presa era cu noi, pacienții și asociațiile acestora înțeleg situația. Azi dimineață (miercuri – n.r.), la ședința SMF Dolj, aproape 200 de medici de familie au înțeles de la președintele acestora că trebuie să reziste. De la ora 18.00 până la ora 20.00, aceiași medici se încolonaseră pe holurile CAS Dolj pentru a semna actul adițional, chemați de urgență de același președinte al SMF/PMF. Președintele CAS Dolj tocmai vorbise la telefon cu președintele SMF/PMF. Noi ne pregătim de protestele anului următor. În două ore s-au prăbușit toate piesele dominoului“, a spus dr. Dalida Mosorescu, medic de familie în Craiova.

„Se pare că medicina primară nu e deloc importantă pentru CNAS“

Dezarmați, medicii de familie spun că ceea ce le-a mai rămas este doar șansa de a pleca din țară, așa cum au făcut-o deja mulți colegi. Adriana Dogaru, președinta SNMF Dolj, spune că s-a ajuns la această situație în urma presiunilor făcute de reprezentanții CNAS: „Am fost amenințați că, dacă nu semnăm acum, rămânem fără contract. Au fost tot felul de presiuni venite de la CNAS. Am semnat, în final, contractul pentru că ne gândim la pacienți. Este însă vorba de dezamăgire și de faptul că autoritățile nu au înțeles că cerem un sistem mai bun. Singura noastră șansă este să plecăm din țară. Se pare că medicina primară nu e deloc importantă pentru CNAS și nici pacienții“.

CNAS: Perioada de semnare a actelor adiţionale la contractele cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat

Joi, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunțat că perioada de semnare a actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate s-a încheiat. „Furnizorii de servicii medicale care nu au semnat actele adiţionale vor putea intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate în baza unor contracte cu durată determinată (până la 31 martie a.c.) ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior de casele de asigurări de sănătate. Menţionăm că, până la încheierea perioadei de prelungire a contractelor cu casele de asigurări de sănătate, peste 75% din medicii de familie au semnat actele adiţionale menţionate“, se arată în comunicatul transmis de CNAS.

Medicii cer acum sprijinul președintelui României

Ca urmare a celor întâmplate, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au făcut joi o scrisoare deschisă către președintele României. „SNMF şi FNPMF au încercat, în nenumărate situaţii, să explice nevoia unor modificări legislative importante pentru funcţionarea optimă a cabinetelor, pentru evitarea imputărilor abuzive şi pentru exercitarea firească a profesiei, dar şi nevoia de finanţare a asistenţei medicale primare printr-o alocare financiară echilibrată în sistemul de sănătate. Deşi bugetul pentru asistenţa medicală primară (AMP) va creşte cu circa 16% în 2018 faţă de 2017, ponderea pe care o va avea Asistența medicală primară va rămâne la 5,8% din FNUASS total, în condiţiile în care reprezentăm aproape o tremie din medicii din sistemul public de sănătate, avem angajate minim 15.000 de asistente, dar şi alt personal, ne acoperim absolut toate cheltuielile cabinetelor legate de chirii, redevenţe, utilităţi, medicamente, logistică informatică etc. Majoritatea costurilor au ca referinţă preţul în euro (inclusiv pentru chirii şi utilităţi). Această creştere nu acoperă costurile de funcţionare ale cabinetelor de medicină de familie şi nici venituri corespunzătoare medicilor şi asistentelor, comparabile măcar cu cele din ambulatoriul integrat de specialitate (care sunt asimilaţi bugetarilor), deşi sursa finanţării este tot FNUASS. Menţionăm că nici în anii precedenţi medicina de familie nu a putut beneficia de creşteri ale veniturilor personalului, aşa cum s-a întâmplat totuşi în sistemul bugetar“, atrag atenția medicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS