0.6 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateFructele și legumele de sezon, sănătate curată. Atenție la igienă!

Fructele și legumele de sezon, sănătate curată. Atenție la igienă!

Legumele și fructele sunt surse importante de vitamine

Fructele sunt surse de vitamine, minerale, fibre pentru organism. Ele ne dau energie şi sunt de fiecare dată o alegere sănătoasă. Medicii recomandă ca în această perioadă să consumăm fructe și legume proaspete sau să preparăm în casă diverse siropuri, ca alternativă la sucurile din comerț. Foarte important este ca fructele să fie spălate bine înainte de consum. Medicii trag un semnal de alarmă, mai ales că anul trecut zeci de copii din Dolj au fost depistați cu boală diareică din cauza igienei deficitare și a consumului de alimente nepotrivite.

Fructele şi legumele sunt recomandate de medici pentru că sunt bogate în antioxidanţi, care combat stresul oxidativ, ce ne îmbătrâneşte celulele, ne deteriorează ADN-ul şi ne predispune la boli. Beneficiile consumului zilnic de fructe sunt demonstrate de numeroase studii ştiinţifice relevante. Reducerea riscului de boli de inimă, infarct şi atac cerebral, protecţia împotriva anumitor tipuri de cancer, prevenirea obezităţii şi a diabetului, normalizarea tensiunii arteriale şi scăderea riscului de boli renale şi afecţiuni osoase sunt doar câteva dintre acestea.

Dr. Doina Cherata, medic de familie cu specializare în pediatrie, spune că în această perioadă se recomandă consumul de fructe și legume autohtone de sezon: caise, cireșe, vișine, căpșune, mazăre, dovlecel, fasole verde.

„Putem înlocui dulciurile din comerț, ciocolata, napolitanele, cu fructele de sezon, care se găsesc peste tot. Foarte bine este să fie preparate în casă și siropuri sau smoothie-uri care sunt sănătoase, dau energie. Fructele ajută atât copiii, cât și adulții să aibă un tranzit mai bun. Este important să educăm copiii de mici referitor la beneficiul consumului de fructe și legume. Este foarte importantă educația medicală de la grădiniță sau școală. Educatorii și profesorii ar trebui să le spună copiilor care sunt alegerile alimentare corecte“, spune dr. Doina Cherata.

Cireșele sunt ideale și în curele de slăbire

Cireşele sunt o alegere sănătoasă, mai ales în această perioadă. Cireşele pot înlocui cu succes ciocolata, bomboanele şi dulciurile rafinate, fiind alegeri inspirate la orice oră din zi, fie că e dimineaţă, prânz sau seară. Acestea conţin peste 75% apă, ceea ce le face ideale și în curele de slăbire, deoarece au puţine calorii, previn deshidratarea, conferă senzaţia de saţietate, datorită fibrelor solubile din compoziţie, şi scad nivelul de colesterol negativ din organism. Cireșele conțin antioxidanţi, minerale, acid elagic, vitamina C, vitamina A, melatonină.
Melatonina este un antioxidant excelent pentru calmarea sistemului nervos şi este utilă în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate şi migrene.

Dr. Doina Cherata este medic de familie, cu specializare în pediatrie, și recomandă înlocuirea dulciurilor cu fructele de sezon

Caisele contribuie la eliminarea toxinelor din organism

Caisele sunt bogate în vitamine, minerale şi substanţe nutritive cu rol extrem de benefic asupra organismului, printre acestea sunt potasiul, fosforul, calciul, riboflavina, fierul, vitamina A, magneziul, zincul, betacarotenul şi vitamina C, precum şi seleniu, mangan, tiamină, cupru, folaţi, vitamina B6, acid pantotenic şi colină.
Potrivit studiilor ştiinţifice, caisele şi uleiul extras din sâmburi pot proteja inima şi celelalte organe vitale de numeroase afecţiuni, iar conţinutul bogat în nutrienţi, vitamine şi minerale face din acest fruct zemos şi parfumat o adevărată fântână a tinereţii şi sănătăţii.
Caisele consumate în mod frecvent ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat astenia şi stările depresive, stopează pierderile de memorie datorită conţinutului ridicat de fosfor, tratează insomnia şi luptă împotriva infecţiilor din organism. De asemenea, femeile însărcinate sau cele care iau anticoncepţionale sunt sfătuite să urmeze o cură cu caise pentru echilibrarea nivelului de provitamina A.
Mineralele şi vitaminele sunt, de asemenea, indicate în protecţia şi îmbunătăţirea sănătăţii ochilor, iar vitamina C conţinută de caise întăreşte sistemul imunitar şi ne fereşte de infecţii şi viroze respiratorii.
Caisele sunt bogate în vitamina A, excelentă pentru pielea noastră. Această vitamină ne pregăteşte pielea pentru soare şi o protejează de agresiunile zilnice în mod natural.

Căpșunele ajută la întărirea sistemului imunitar

Căpşunele sunt o gustare cu multe proprietăţi nutritive. Pe lângă multivitaminele pe care le conţin, căpşunele sunt cunoscute ca fiind un ajutor în prevenţia bolilor cardiovasculare, a diabetului sau chiar a cancerului. Proprietăţile antioxidante ale căpşunelor previn apariţia cataractei, iar compoziţia mare de vitamine protejează împotriva radiaţiilor solare şi îmbunătăţeşte corneea şi retina.
Potrivit unui studiu al Institutului Karolinska din Stockholm, vitamina C în doze exagerate ar putea creşte riscul dezvoltării cataractei în cazul femeilor peste 65 de ani, dar numai dacă sunt preluate din suplimente şi nu din fructe sau legume.
O porţie de căpşune conţine 134 mg de potasiu şi ajută la menţinerea presiunii sângelui la nivel normal, acţionând ca un amortizor împotriva efectelor negative ale sodiului. Astfel, reducând lipoproteinele LDL, inflamaţia şi presiunea sângelui, căpşunele sunt considerate cele mai bune fructe pentru sănătatea inimii.

Fasolea verde și mazărea, surse bogate de vitamine

Mazărea este o alegere sănătoasă, mai ales în această perioadă. Este o sursă bogată de vitamina K, vitamină responsabilă de activarea calciului în organism, care ajută la întărirea oaselor. Totodată, conţine şi numeroase vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9), rolul acestora fiind de a regla nivelul de carbohidraţi, lipide şi proteine din organism. Mai mult, mazărea abundă de minerale, printre care se numără fierul, magneziul, potasiul, cuprul şi sodiul, dar şi de vitamina A şi C, putând fi considerată o adevărată bombă de vitamine şi minerale benefice organismului. Pentru că are un conţinut mare de vitamina K şi B6, mazărea este recomandată femeilor de vârsta a doua, susceptibile de osteoporoză, prin faptul că întăreşte sănătatea oaselor, fiind astfel eficientă în prevenirea osteoporozei şi a arterosclerozei.
Fasolea verde este o sursă delicioasă de vitamine şi proteine, nu conţine multe grăsimi. Conţinutul ridicat de fibre al fasolei reglează glicemia, ţinând astfel de foame şi menţinând concomitent nivelul energetic. Antioxidanții din belșug conținuți de fasolea verde au efecte pozitive și asupra sănătății cardiovasculare.

„Este foarte important ca fructele și legumele să fie bine spălate“

Medicii atrag atenția cu privire la igiena fructelor și legumelor. Este sezonul în care tot mai mulți micuți încep să aibă probleme digestive. Boala diareică este una dintre problemele importante de sănătate publică, prin incidenţa crescută şi gravitatea cazurilor. Anul trecut, zeci de copii au fost diagnosticați cu această afecțiune.

„Este foarte important ca fructele și legumele să fie bine spălate. Spălarea acestora ajută la îndepărtarea pesticidelor, a bacteriilor sau a prafului. Pentru a evita toxiinfecțiile alimentare sau ingerarea de substanţe chimice periculoase, toate legumele şi fructele trebuie spălate“, explică dr. Doina Cherata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS