Bolile de piele sunt destul de întâlnite în sezonul cald, ca urmare a frecventării piscinelor şi ştrandurilor aglomerate. Lipsa igienei apei, a mediului înconjurător, cât şi alte persoane care au boli de piele pot să ducă la infectarea celor care frecventează ștrandurile, locurile de agrement. Trebuie știut însă că piscinele pot să fie și locuri în care germeni periculoşi se pot reproduce și pot cauza îmbolnăviri. Mai mult, medicii specialiști în sănătate publică spun că scăldatul în locuri neamenajate corespunzător (plaje, grupuri sanitare, duşuri) poate avea riscuri majore pentru sănătate.
Piscinele pot să fie „rezervoare” de bacterii, virusuri sau ciuperci, în perioada verii, dacă nu știm cum să ne protejăm. Pe marginile lor sau în apă se pot ascunde tot felul de paraziţi, care pot fi dăunători pentru sănătatea noastră. Pielea, ochii și urechile sunt cele mai expuse unui contact infectant cu apa din bazine. Chiar și în piscinele atent îngrijite există pericolul contractării de infecții cutaneo-mucoase deoarece unii germeni sunt rezistenți la acțiunea de dezinfectare și clorinare a apei (bacterii sporulate, coliformi, Pseudomonas, Giardia şi alte protozoare, virusuri, Cryptosporidium).
Una dintre cele mai frecvente boli de piele ale sezonului cald este pitiriazisul versicolor, o afecţiune produsă de un parazit obişnuit al pielii, Malassesia Furfur, care, în anumite condiţii (transpiraţie, modificări pH, contact interuman), determină leziuni la nivelul pielii, în special pe spate şi braţe, manifestate prin pete albe şi/ sau maronii, roşii (de aici, şi numele de versicolor), însoţite uneori de scuame fine.
Petele nu produc mâncărimi, dar, în lipsa unui tratament, se extind şi devin inestetice. Tratamentul este dificil întrucât este de lungă durată (cinci-şase săptămâni) şi, de obicei, nerespectarea tratamentului sau reinfecţia determină reapariţia bolii.
Atenție la bolile oftalmologice și cele ORL!
Piscinele şi bazinele murdare sunt o sursă sigură și pentru declanșarea unor boli oftalmologice. Xeroza este o afecțiune a ochilor ce se manifestă prin uscarea și contractarea conjunctivei, prin dispariția secreţiei lacrimale și opacifierea corneii, care, în unele cazuri, devine albă.
O altă infecție frecventă la nivelul ochiului și cauzată de apa din ștranduri și piscine este conjunctivita dată de chlamidia trachomatis. Se manifestă prin înroșirea ochilor, secreție conjunctivală mucopurulentă unilaterală și are perioada de incubație 2 – 19 zile.
Pentru a preveni infecţia, medicul vă recomandă să vă spălaţi ochii cu apă curată imediat ce aţi ieşit din piscină. Şi anumite infecţii ORL (otite, sinuzite) pot apărea în urma îmbăierii în incintele insuficient dezinfectate. Dacă aveţi mâncărimi, durere şi senzaţie de ureche înfundată, mai mult ca sigur că aţi făcut o otită de piscină, fapt care impune consultarea de urgenţă a medicului. Dacă înghiţiţi din greşeală apa contaminată cu diverşi germeni (proveniţi din urină sau materii fecale), aflaţi că puteţi suferi de episoade de gastro-enterocolită, manifestate prin diaree, greaţă, vărsături şi febră.
Hepatita A poate fi provocată de apa contaminată
Hepatita virală A este o boală frecvent asociată cu contaminarea apei potabile, problemă care se poate agrava atunci când rețeaua de canalizare devine suprasolicitată din cauza ploilor abundente sau a inundațiilor. Deoarece această boală este cauzată de un virus, tratamentul corect nu constă în administrarea de antibiotice.
Focarele de transmitere includ sursele de apă contaminate, persoane infectate care manipulează diferite tipuri de alimente și consumul de alimente insuficient preparate termic, în special crustacee. Referitor la înot, Hepatita A poate fi controlată prin îmbunătățirea igienei și respectarea măsurilor sanitare pentru evitarea contaminării alimentelor și apei. Hepatita A este o problemă potențială în locurile aglomerate cu salubritate inadecvată.
În Dolj nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere
E.coli este o bacterie contractată frecvent din apa piscinei, prin înghițire. Ea provoacă diaree. Un anumit tip de E.coli produce o toxină care atacă membrana intestinelor, producând colita hemoragică. Infecțiile tractului urinar pot fi produse tot de E.coli, gravitatea lor depinde strict de natura bacteriei ajunse în organism.
Trebuie știut că în Dolj nu există nici o zonă naturală amenajată pentru îmbăiere. Medicii recomandă scăldatul doar în locuri special amenajate (ştranduri şi piscine) care respectă normele minime de igienă.
Există mai multe riscuri pentru persoanele care se scaldă în râuri, lacuri, iazuri, canale de irigaţie, în locurile care nu sunt special amenajate. „Este riscul îmbolnăvirii prin leptospiroză, care este o boală infecţioasă manifestată prin febră, dureri de cap, dureri musculare, afectarea ficatului şi icter, afectarea rinichilor. Există și riscul îmbolnăvirii de meningită, o afecțiune care se manifestă prin febră, durere de cap severă şi persistentă, gât înţepenit şi dureros la mişcare, convulsii şi tulburări ale stării de conştienţă. Pot apărea boli de piele: micoze, eczeme, dar și boli digestive precum: boală diareică, hepatită de tip A, holeră, febră tifoidă, dizenterie. Atenționăm oamenii să evite scăldatul în locuri neamenajate şi să supravegheze minorii aflaţi în grijă pentru a nu-şi periclita sănătatea sau chiar viaţa”, spune dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt la Direcția de Sănătate Publică Dolj.