2.9 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatatePremieră la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova: Tratament nou pentru pacienții cu accident vascular cerebral

Premieră la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova: Tratament nou pentru pacienții cu accident vascular cerebral

Toxina botulinică nu înseamnă doar „injecțiile-minune“ care ne scapă de riduri. Aceasta a revoluționat și tratamentul în neurologie. În ultimii ani, injectarea de toxină botulinică a transformat radical tratamentul spasticității. Terapia cu toxina botulinică are rezultate extraordinare în reabilitarea neurologică și în cazul pacienților care au rămas cu sechele după un accident vascular cerebral. Pacienții din Oltenia trebuie să știe că pot beneficia de această procedură de tratament în cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova. Procedura este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate.

Veste bună pentru pacienții care caută diverse metode pentru tratarea sechelelor lăsate de accidentul vascular cerebral (AVC), pentru spasticitate. La Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova există de ceva timp posibilitatea de injectare de toxină botulinică la nivelul membrului superior la pacientul cu accident vascular cerebral.
În trecut, toxina era considerată periculoasă din cauza intoxicațiilor alimentare severe pe care le genera. Acum este folosită ca medicament relaxant muscular. Mai mult de jumătate dintre pacienții care ajung lunar în clinicile de neurologie din cadrul spitalelor doljene au suferit un accident vascular cerebral.
Aproape jumătate dintre pacienții cu AVC se confruntă cu hemipareză spastică sechelară, astfel încât afecțiunea are un impact dramatic asupra activităților zilnice și asupra calității vieții pacientului și aparținătorilor acestuia. Injectarea de toxină botulinică este indispensabilă pentru terapia spasticității membrelor după AVC.

„Pe membrul superior se pot face două administrări pe an“

Injectarea de toxină botulinică în mușchii spastici este un tratament care ameliorează deformările membrelor determinate de spasticitate și mișcările pacientului.
Arta injecțiilor cu toxină botulinică constă în selecția corectă a mușchilor și stabilirea dozei adecvate pentru reducerea spasticitatii mușchilor. Toxina se administrează în spital și de către medici cu experiență. Ea poate fi administrată doar de medici care au făcut curs de injectare de toxină botulinică pentru terapia spasticității.
În cadrul Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova, Ana-Maria Bumbea, medic primar recuperare medicală și medic specialist în reumatologie, a dobândit toate competențele necesare pentru a le putea oferi pacienților terapia de care au nevoie.

„Vestea bună pentru România este că s-a aprobat injectarea de toxină botulinică la nivelul membrului superior la pacientul cu accident vascular cerebral. Riscurile, dacă sunt controlate, sunt minimale. Este o terapie care se practică de ani de zile și care este extrem de eficientă. Înainte această procedură medicală nu era compensată, acum injectarea de toxină botulinică se poate face în regim de spitalizare de zi. Obligativitatea este ca pacientul să poată să fie deplasabil. Strict pe membrul superior se pot face două administrări pe an“, explică dr. Ana-Maria Bumbea.

„Faptul că avem posibilitatea să injectăm toxină botulinică sub ghidaj ecografic este un avantaj“

Medicii au la dispoziție în cadrul spitalului și un aparat care îi ajută ca procedura de injectare să fie făcută cu precizie și cu rezultate cât mai bune.

„Faptul că avem posibilitatea să injectăm toxină botulinică sub ghidaj ecografic este un avantaj. Această toxină nu se poate injecta oricum, trebuie să ai niște cursuri făcute, să știi în ce mușchi să o injectezi și care este ritmul de injectare. Pentru asta este nevoie de control ecografic. Putem să facem ecografie musculo-scheletală în spital. Am primit un aparat nou pe care îl putem folosi la pacientul cu spasticitate. Acest aparat ne ajută mult în tratament, are rezultate bune“, adaugă dr. Ana-Maria Bumbea.

Colaborare cu medici din Paris pentru performanță

Casa de Asigurări de Sănătate Dolj decontează tratamentul doar pentru pacienții adulți numai pentru membrul superior la pacientul cu accident vascular. La Spitalul „Marie Curie“ din București există însă posibilitatea de tratament și pentru copiii cu spasticitate. Pentru a putea beneficia de o terapie cu toxină botulinică, pacienții trebuie să se programeze pentru o consultație, să fie evaluați, apoi internați pentru tratament.
Dr. Ana-Maria Bumbea a implementat în colaborare cu medici români care lucrează la Clinici de Neurologie sau Recuperare Neurologică din Paris un program de evaluare și control al pacientului spastic în terapia cu toxină botulinică pentru a putea aduce noutăți în domeniu și a perfecționa și în Craiova tehnica de tratament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS