5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum acorzi primul ajutor în caz de infarct

Cum acorzi primul ajutor în caz de infarct

Un atac de cord este o urgență medicală. Se va suna imediat serviciul de urgență în cazul în care o persoană suferă un infarct miocardic. În cazul majorității persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia după trei ore de la declanșarea acestuia. Mulți pacienți își pierd viața înainte de a ajunge la spital. Cu cât se intervine mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire. Tratamentul medical prompt scade șansele afectării cardiace.

Cauzele infarctului

Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge care transportă oxigenul către inimă este blocat parțial sau total. Mușchiul inimii va fi privat de oxigen și va muri, treptat.
Când o persoană suferă un atac de cord poate experimenta oricare dintre următoarele manifestări: modificări ale tonusului mental – mai ales la vârstnici, durere în piept fie sub forma unei presiuni, apăsări sau senzație de plenitudine, localizată în centrul pieptului, dar și în zona axilarului, umăr, brațe, spate, stomac, amețeli, greață (mai frecvent întâlnită la femei), amorțeală, dureri, furnicături în brațul stâng, scurtarea respirației, slăbiciune sau oboseală, întâlnită mai ales la vârstnici.
Scăderea sau lipsa fluxului de sânge afectează parțial sau total mușchiul inimii. Un infarct miocardic, în general, provoacă dureri în piept cu o durată mai mare de 15 minute, dar posibil să nu aibă nici un simptom.
Mulți dintre cei care au experimentat un atac de cord au manifestat semne de avertizare cu câteva ore, zile sau chiar săptămâni în avans. Semnele de avertizare timpurie ale unui atac de cord s-ar putea desfășura sub forma unor episoade de durere toracică ce debuteză în timpul activității fizice și care se ameliorează în repaus.

Măsuri de prim ajutor

În cazul în care o persoană ar putea avea un atac de cord: se va suna serviciul medical de urgență, cât mai repede de la declanșarea simptomelor; cel în cauză se va odihni, va sta așezat și va încerca să-și păstreze calmul; se va lua nitroglicerină cât mai rapid dacă apar deja simptomele infarctului miocardic și dacă medicamentul a fost prescris de medic; se va mesteca și înghiți o aspirină (dacă nu aveți alergii la acest medicament); celui aflat în pericol i se va face resuscitare cardiopulmonară: respirație gură la gură și comprimare în zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgență vor oferi indicații pentru realizarea corectă a procedurilor de prim ajutor, până la sosirea ambulanței.

Ce nu se va face când o persoană suferă de atac de cord

Nu se lasă singură persoana care suferă un infarct, decât dacă este absolut necesar, pentru a se cere ajutor; nu i se permite bolnavului să nege simptomele și chiar dacă acesta protestează, se va solicita serviciul de urgență; nu se va aștepta pentru a vedea dacă simptomele dispar; nu se va oferi nici un medicament pacientului cu excepția celor prescrise de medic.
sursa: sfatulmedicului.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS