Odată cu intrarea în colectivitate, copilul riscă să se îmbolnăvească pentru că este mai expus la viruși, bacterii. Sistemul imunitar al copilului se maturizează în jurul vârstei de 11 – 12 ani. De multe ori, este de ajuns ca un copil din grădiniță sau școală să sufere de o boală contagioasă care să îi îmbolnăvească și pe ceilalți.
Bolile colectivității la copii sunt, de cele mai multe ori, de natură infecțioasă, fiind contactate prin transmiterea de virusuri, bacterii și alte microorganisme de la un copil bolnav, la unul sănătos. Cel mai bun exemplu este hepatita A, considerată și boala mâinilor murdare.
Alimentația este cea care îi poate ajuta pe copii să aibă un sistem imunitar puternic
Lupta împotriva virusurilor, bacteriilor sau a altor tipuri de germeni cauzatori de boli nu se termină niciodată. Indiferent că este iarnă, vară, primăvară sau toamnă, sistemul imunitar al copilului are nevoie tot timpul să fie susținut în lupta cu virușii. Copilul pune mâna pe diverse obiecte, pe jos, iar unele virusuri pot rezista perioade îndelungate pe aceste obiecte.
Alimentația este cea care îi poate ajuta pe copii să aibă un sistem imunitar puternic. Pentru a evita răcelile și gripa este recomandat ca micuțul să consume cât mai multe fructe şi legume, care sunt bogate în vitamina C şi antioxidanţi, nutrienţi extrem de valoroşi pentru întărirea imunităţii. Căpşunile, papaya, grepfruit, afinele, roşiile, broccoli şi cartofii dulci sunt exemple excelente de astfel de nutrienţi, pe care le puteţi combina în numeroase mâncăruri, astfel încât copiii să le consume cu plăcere şi, în acelaşi timp, să se bucure de beneficiile lor incontestabile.
Părinții sunt cei care trebuie să învețe copiii să mănânce sănătos
Este foarte important ca părinții să instituie copilului un program alimentar. Medicii de familie spun că obiceiurile alimentare se deprind din familie.
„Când pleacă la școală nu mănâncă, vin acasă și mănâncă cel mult o dată, ceea ce este total greșit. Asta duce la obezitate. Trebuie învățați copiii să mănânce omlete, diverse brânzeturi, lactate. Știu și că sunt copii cărora le este rușine să plece cu sandviciuri la școală, dar trebuie învățați ce este bine pentru ei. Mai bine mănâncă un sandvici cu șuncă presată, cu piept de pui, cu o frunză de salată decât să dea banii pe diverse dulciuri“, explică dr. Doina Cherata, medic de familie.
Un copil care face sport este un copil sănătos
Practicarea unui sport ajută la creșterea imunității copilului. Practicarea unui sport de echipă, care se desfășoară în aer liber, astfel încât copilul să ia contact cu razele soarelui și să inspire aer curat este benefică pentru creșterea imunității. Activitatea fizică stimulează circulația sanguină și implicit celulele sistemului imunitar. Urmare a acestui fapt, copilul va avea poftă de mâncare și va dormi bine. Somnul suficient este altă componentă esențială pentru întărirea sistemului imunitar al copilului.
Sistemul imunitar este întărit de sentimentele pozitive, de mulțumire, bucurie, fericire ale copilului. S-a constatat că atunci când în mediul de viață familial al copilului există certuri, reproșuri, lacrimi la care acesta asistă, copilul devine trist, uneori chiar stresat, se închide în sine și imunitatea lui are de suferit.
Copilul trebuie retras din colectivitate până se tratează
În momentul în care copilul se îmbolnăvește trebuie să evite colectivitatea. Cine are obligația să anunțe dacă un copil este diagnosticat cu o boală contagioasă? Medicul școlar spune că, dacă copilul se internează în spital și suferă de o boală contagioasă, atunci unitatea spitalicească anunță Direcția de Sănătate Publică (DSP) și aceasta anunță mai departe unitatea de învățământ. „Poate să vină și părintele să anunțe, dar nu are această obligativitate prin lege. În cazul varicelei sau a bolilor care nu necesită internare, ar fi corect ca medicul de familie sau părintele să anunțe în ideea de a limita răspândirea bolii și declanșarea unei epidemii. De la apariția a cinci cazuri într-o colectivitate se consideră epidemie, restul se consideră cazuri izolate, chiar dacă sunt două în aceeași clasă. Ancheta epidemiologică se face pe clasa respectivă, se închide clasa până se curăță totul, copiii fac ore în altă clasă, după care revin în clasa lor și se dezinfectează clasele în care au fost mutați“, precizează dr. Gabriela Rădulescu.