3.4 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateŢelina, o legumă cu efecte miraculoase

Ţelina, o legumă cu efecte miraculoase

Beneficiile pentru sănătate ale ţelinei nu implică doar scăderea tensiunii arteriale. Ţelina conţine cel puţin opt tipuri de compuşi care luptă împotriva cancerului. Planta face parte din aceeaşi familie ca şi pătrunjelul şi feniculul. Poate atinge chiar şi înălţimea de 30-35 cm. Ţelina albă este cultivată în zone umbrite, ferită de lumina directă a soarelui. Astfel se explică de ce aceasta are o cantitate mai mică de clorofilă în comparaţie cu alte plante înrudite. Rădăcina ţelinei este crocantă şi este deseori utilizată pentru gătit, la supe sau salate. Are gust uşor sărat, în funcţie de soi. De aceea, se recomandă ca sucul de ţelină să fie amestecat cu sucurile fructelor dulci.

Beneficiile nutriţionale ale ţelinei

Frunzele de ţelină sunt bogate în vitamina A, în timp ce tulpinile sunt o sursă excelentă de vitamina B1, B2, B6 şi C, la care se adaugă potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu şi aminoacizi esenţiali.
Sodiul organic conţinut de ţelină este recomandat pentru consum, fiind esenţial pentru organism. Chiar şi persoanele sensibile la sare pot consuma fără grijă sodiul din ţelină, spre deosebire de sarea de masă, care îi afectează pe cei care suferă de hipertensiune arterială. Deşi, cele mai multe dintre alimente îşi pierd nutrienţii în timpul gătitului, majoritatea compuşilor din ţelină rezistă la temperaturile înalte.

Beneficii pentru sănătate

Consumul ţelinei contribuie la scăderea tensiunii arteriale. Atunci când sucul de ţelină este combinat cu sucurile altor plante, beneficiile sunt sporite, pentru diverse afecţiuni.
Studii recente au demonstrat că ţelina ar putea fi eficientă în combaterea mai multor forme de cancer.
Printre beneficiile sucului de ţelină se enumeră:
– reducerea acidităţii – minerale importante din acest suc echilibrează în mod eficient ph-ul sângelui din organism şi neutralizează aciditatea.
– tonic – sucul de ţelină acţionează ca un tonic perfect pentru atleţi, de exemplu, iar după antrenamente înlocuieşte electroliţii pierduţi şi rehidratează organismul cu minerale.
– cancer – ţelina este cunoscută pentru compuşii săi, care luptă împotriva cancerului, cu rol în oprirea dezvoltării celulelor tumorale. Acizii fenolici conţinuţi de ţelină blochează acţiunea prostaglandinelor care stimulează creşterea celulelor tumorale. Cumarinele contribuie la prevenirea formării radicalilor liberi din celulele afectate de tumoare.
– colesterol – s-a demonstrat că sucul de ţelină scade în mod eficient colesterolul total, dar şi colesterolul rău (LDL).
– colon şi cancer de stomac – substanţe fitochimice, cumarinele conţinute de ţelină previn formarea şi dezvoltarea cancerului de colon şi stomac.
– constipaţie – ţelina are efect natural laxativ şi ajută la relaxarea nervilor care au fost suprasolicitaţi.
– scăderea temperaturii corpului – când vremea este caldă, iar atmosfera uscată, se recomandă să se consume un pahar de suc de ţelină de două-trei ori pe zi, între mese. Acesta va contribui la normalizarea temperaturii corpului.
– diuretic – potasiul şi sodiul din sucul de ţelină reglează nivelul fluidelor din organism, stimulează producţia de urină şi ajută la eliminarea excesului de lichid.
– inflamaţie – poliacetilena din ţelină este un remediu uimitor pentru toate tipurile de inflamaţie, ca şi cele caracteristice artritei reumatoide, osteoartritei, gutei, astmului şi bronşitei.
– funcţia renală – ţelina susţine activitatea normală a funcţiei renale, contribuind la eliminarea toxinelor din organism, fapt ce previne formarea pietrelor la rinichi.
– scăderea tensiunii arteriale – consumul zilnic de suc de ţelină, timp de o săptămână, va duce la scăderea semnificativă a tensiunii arteriale. Un compus din ţelină va relaxa muşchii din jurul arterelor, va dilata vasele de sânge, iar acesta va circula normal. Pentru instalarea acestui efect, se va consuma suc de ţelină timp de o săptămână, se va face o pauză de trei săptămâni, iar apoi cura se va relua.
– sistemul nervos – mineralele organice alcaline din sucul de ţelină au efect calmant asupra sistemului nervos, ceea ce face din ţelină o băutură ideală pentru cei care suferă de insomnii.
– scădere în greutate – se recomandă consumarea sucului de ţelină pe tot parcursul zilei. Acesta va diminua pofta de dulciuri şi alimente săţioase.
– pietre la vezica urinară şi biliară – sucul de ţelină nu are doar efect diuretic, ci ajută şi la eliminarea pietrelor vezicii biliare şi urinare.

Recomandări pentru consumul ţelinei

Alegeţi o ţelină verde, bogată în clorofilă. Asiguraţi-vă că tulpinile şi rădăcina sunt tari, nu moi. Dacă doriţi să o păstraţi în frigider, înfăşuraţi ţelina într-o pungă de plastic sau o cârpă uşor umezită. Nu o lăsaţi prea mult la temperatura camerei pentru a nu se ofili. În cazul în care frunzele sunt ofilite, pulverizaţi puţină apa peste acestea şi puneţi-o la frigider pentru a-şi recăpăta prospeţimea.
Ţelina este o plantă suculentă, acoperită de un strat de „pesticide“ care o protejează de ciuperci. Acest strat protector conţine psoralena, compus care nu este bine tolerat de unii oameni. Cei care manifestă probleme la nivelul pielii după ce consumă ţelină ar putea experimenta sensibilitate la psoralena. Persoanele cu tensiunea arterială scăzută au acuzat o scădere şi mai accentuată a tensiunii după consumarea ţelinii. De aceea, dacă vă încadraţi în această categorie, evitaţi consumul constant de ţelină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS