4.5 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateNici o zi fără un caz de infarct la UPU Craiova

Nici o zi fără un caz de infarct la UPU Craiova

Dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, cunoaște situația și tratează de ani buni pacienții care suferă de afecțiuni cardiologice

La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic, iar în unul din zece astfel de cazuri, pacientul nu supraviețuiește. În Clinica de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova nu există zi în care să nu ajungă cazuri de infarct. Afecțiunea nu mai e o excepţie nici la tineri de 25 – 35 de ani. Cel mai tânăr pacient cu infarct miocardic tratat în clinica din Craiova a avut 19 ani. Cu toate acestea, Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, construită în curtea SJU Craiova, nu poate trata urgențele. Este nevoie de o echipă de medici cu competență care să fie angajați ai spitalului.

Intervenția medicală de urgență în cazul lui Florin Busuioc a fost singura de acest fel pentru Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. O excepție, un pacient tratat în regim de urgență, noaptea. Deși clinica a fost inaugurată de la începutul lunii mai a acestui an, medicii au făcut până acum intervenții doar pacienților cronici, programați. În continuare cazurile urgente sunt transferate la spitalele din București, deși timpul pierdut pe drum îi poate costa pe bolnavi viața. Rezolvarea acestei situații este urgentă, iar tărăgănarea ei costă vieți omenești. Există cazuri care nu ajung mereu în atenția presei, în fiecare zi, însă, se pot pierde vieți. Recent, un tenor în vârstă de 40 de ani, din Craiova, a suferit un infarct similar cu cel al lui Florin Busuioc, însă, pentru că nu a fost un doctor care să intervină, bărbatul a fost transportat la Bucureşti. Nu a mai ajuns să fie tratat în Capitală pentru că a decedat pe drum. Dr. Paul Traşcă era plecat în străinătate și nu a avut cine să intervină.

„Aici pacienții sunt stabilizați, apoi sunt trimiși către București“

Jurnaliștii GdS au vrut să afle chiar de la medicii cardiologi din cadrul SJU Craiova care sunt cauzele acestei probleme grave și unde este împiedicată rezolvarea situației. Cabinetul dr. Octavian Istrătoaie, șeful Clinicii de Cardiologie, era închis. Am aflat că lipsește din secție pentru câteva zile.
Dr. Constantin Militaru, medic primar cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, cunoaște situația și tratează de anii buni pacienții care suferă de afecțiuni cardiologice. Medicul spune că există mai multe tipuri de infarct. Cele mai grave nu pot fi tratate la Craiova, iar urgențele ajung toate la București.
„În mod normal, se lucrează după protocoale ale Ministerului Sănătății. Aici pacienții sunt stabilizați, apoi sunt trimiși către București cu elicopterul sau cu Ambulanța“, spune dr. Militaru.

„Sunt sute de cazuri anual. Timpul înseamnă viață în cazul lor“

Nu există zi în care să nu ajungă la UPU Craiova pacienți care suferă un infarct.
„Sunt sute de cazuri anual. Timpul înseamnă viață în cazul lor. În cadrul Secției de Cardiologie există unitate de terapie intensivă unde sunt îngrijiți pacienții cu insuficiență cardiacă, tulburări de ritm amenințătoare de viață sau infarct pentru că sunt mai multe tipuri de infarct. Avem sute de cazuri pe an. Nu neapărat infarct STEMI, grav, ci și alte tipuri mai ușoare. Majoritatea sunt pacienți diabetici care nu s-au tratat cum trebuie. Din păcate, sunt și foarte mulți tineri afectați“, explică dr. Constantin Militaru.
Pentru tratarea cazurilor grave de infarct, spitalele din București derulează programul de tratament intervenţional în infarctul miocardic acut cu supradenivelare de segment ST (STEMI). Derularea acestui program și în Clinica de Cardiologie Intervențională ar însemna vieți salvate. Numai că pentru acest lucru este nevoie de echipă de medici care să asigure actul medical permanent. Deocamdată, la Craiova se intervine doar la pacienții cronici, programați.
„Noi rezolvăm pacienții programați, dar există și urgențele pe care nu le putem acoperi încă. În București, spitalele sunt organizate și asigură gărzi pentru cazurile de urgență, pe rând, câte două zile pe săptămână fiecare. Pacienții din Oltenia sunt trimiși acolo. Este neapărată nevoie de personal și în clinica din Craiova“, spune medicul cardiolog.

„Este nevoie de minimum patru medici specialiști ca să se poată asigura permanența“

Dr. Paul Trașcă este singurul medic primar cu competență în cardiologie intervențională. „Este nevoie de minimum patru medici specialiști ca să se poată asigura permanența. Așa se face și în alte spitale. Trebuie să fie doi medici pe tură. În mod legal, trebuie să fie medici cu competență în cardiologie intervențională. Acum avem doar unul, dr. Paul Trașcă. S-au cerut posturi și de medici, de asistenți, brancardieri de către șeful clinicii. S-a făcut referat către conducerea spitalului, care a trimis mai departe solicitarea“, spune dr. Militaru.
În acest moment sunt în pregătire pentru competența de cardiologie intervențională mai mulți medici. Ca să obțină competența necesară după ce termină specialitatea – cardiologie – medicii trebuie să urmeze doi ani de pregătire pentru obținerea atestatului de cardiologie intervențională.
„Tinerii au terminat specialitatea și ultimii ani de rezidențiat i-au petrecut în sala de cardiologie intervențională, practicând alături de medicii cu experiență astfel de intervenții. Ar trebui ca autoritățile medicale competente să grăbească procesul de deblocare a posturilor. Mai este nevoie și de un angiograf de rezervă pentru situațiile neprevăzute“, adaugă dr. Constantin Militaru.
Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova spune că posturile pentru Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară urmează să fie deblocate în scurt timp.
„Este nevoie de medici. În curând, se va rezolva problema deblocării posturilor. O variantă este și organizarea de gărzi la domiciliu“, a spus dr. Eugen Georgescu, managerul SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS