4.2 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCarnea de porc, sănătoasă sau nocivă?

Carnea de porc, sănătoasă sau nocivă?

Carnea de porc este unul dintre alimentele cele mai iubite şi consumate, în ciuda efectelor dăunătoare. Carnea de porc este o sursă minunată de proteine. O porţie de carne de 100 g oferă aproximativ jumătate din necesarul zilnic al unei persoane adulte. Carnea de porc are un conţinut bogat de fier şi magneziu, urmând minerale precum fosforul, seleniul, sodiul, zincul, potasiul şi cuprul. Datorită conţinutului de fier, carnea de porc ajută la producerea globulelor roşii şi la creşterea energiei. Zincul prezent în carnea de porc întăreşte sistemul imunitar şi creşte rezistenţa organismului în faţa multor boli.
De asemenea, carnea de porc conţine vitaminele B6 şi B12, tiamină (vitamina B1), niacină, riboflavină (vitamina B2) şi acid pantotenic. Vitamina B1 se regăseşte din plin în carnea de porc, având un rol vital în dezvoltarea şi recuperarea musculară şi a ţesuturilor nervoase, precum şi în metabolismul carbohidraţilor.

Carnea de porc conţine mai multe grăsimi nesaturate

Conţinutul de grăsimi al cărnii de porc depinde de partea din care provine (piept, cotlet etc.). Carnea „cea mai slabă“ are un conţinut de 6 g grăsime per 100 g de carne. Carnea de porc conţine mai multe grăsimi nesaturate decât grăsimi saturate. De asemenea, conţine acidul linoleic conjugat, un bun aliat al organismului împotriva cancerului sau al bolilor cardiovasculare.
Carnea de porc este o sursă bună de fier pentru organism şi este recomandat să fie introdusă în dietă, cu măsură, în cazul anemiei feriprive (prin carenţa de fier). O porţie de 100 g de carne de porc oferă 15% din necesarul zilnic de fier. Regulile nutriției ne spun că porția de carne pe care o persoană adultă ar trebui să o consume în cadrul unei mese trebuie să fie de dimensiunea palmei.

Nocivitatea cărnii provine din modul în care se obţine şi se procesează

Mai important însă este modul cum preparăm carnea, de unde o cumpărăm – de preferat, din surse locale, de încredere, de la animale crescute fără hormoni și antibiotice, care au fost hrănite cu iarbă. O bucată simplă de carne este întotdeauna mai bună decât varianta procesată din mezelurile care conțin cantități imense de conservanți, coloranți și sodiu. Atunci când gătim carnea, este bine să evităm prăjelile și paneurile, să preferăm fierberea, gătirea la abur sau la cuptor.
Nocivitatea cărnii provine nu numai din ea însăşi, ci din modul în care se obţine şi se procesează. O bucată de carne de porc merge de minune cu legume sote, legume fierte în apă sau abur, murături fermentate în saramură, legume pe grătar, legume la cuptor sau legume făcute rapid în wok. Combinaţiile interzise includ: cartofi, pâine, orez, mămăligă. Aceste combinaţii greşite nu vor face altceva decât să îngreuneze digestia şi să te predispună la îngrăşat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS