0.6 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimente care previn apariția bolilor de inimă

Alimente care previn apariția bolilor de inimă

În România au loc, anual, 250.000 de decese, dintre care 150.000 sunt cauzate de bolile cardiovasculare, arată datele Fundaţiei Române a Inimii. Bărbații au un risc cardiac mai crescut în comparație cu femeile. La fel și persoanele cu istoric familial. În România, nu există un program național de prevenție pentru bolile inimii, modalitate prin care țările vestice au redus mortalitatea cauzată de aceste afecțiuni.

Hipertensiunea este cea mai întâlnită afecțiune a inimii, care apare în cazul vârstnicilor, dar și la tinerii cu un stil de viață nesănătos. Medicii spun că de multe ori hipertensivii nu sunt conștienți că au această problemă sau cei care au primit deja tratament uită să îl urmeze zilnic. Trebuie știut că hipertensiunea arterială poate fi depistată printr-o simplă măsurare a tensiunii, acțiune care nu durează mai mult de câteva minute. Există o serie de alimente care pot fi consumate pentru a preveni apariția bolilor de inimă.

Semințe de in

Conținutul ridicat de acid linolenic alfa a reușit să transforme această plantă antică – inul – într-un aliment modern miraculos. Acidul alfa linolenic este un tip de organism din care provin acizii grași omega 3, similari celor care se găsesc în peștii oceanici.
Beneficiile semințelor de in au fost demonstrate cu ajutorul mai multor cercetări, printre care și studii pentru scăderea nivelului de colesterol LDL (colesterolul „rău“), unde inul a dat rezultate remarcabile. Alte beneficii ale semințelor de in sunt: scăderea trigliceridelor din sânge și scăderea presiunii sanguine. Poți adăuga aceste semințe în cerealele consumate la micul dejun sau în salate.

Spanacul

Spanacul te ajută să-ți menții sănătatea inimii datorită conținutului de luteină, folați, potasiu și fibre. În general, creșterea consumului de verdețuri este benefică pentru inima ta. În cadrul unui studiu recent au fost examinate, timp de un an, mai mult de 15.000 de persoane care nu sufereau de boli cardiovasculare. Cei care au consumat mai mult de două porții și jumătate de legume pe zi au prezentat un risc de a dezvolta boli ale inimii cu 25% mai scăzut, în comparație cu cei care nu au mâncat deloc astfel de alimente. Fiecare porție nouă reduce riscul cu încă 17%, spun specialiștii.

Ulei de măsline

Acesta abundă în grăsimi monosaturate care scad nivelul colesterolului nesănătos și reduc riscul de boli cardiace. Conform experților, rata mortalității în urma bolilor de inimă la greci este destul de scăzută, cu toate că sunt predispuși la un nivel ridicat de colesterol. Explicația? Dieta lor este concentrată tocmai pe alimente bogate în grăsimi sănătoase, care protejează inima. Alege uleiul de măsline extravirgin (pentru că este cel mai puțin supus procesării) și utilizează-l inclusiv la gătit, în loc de unt.

Soia

Soia poate reduce nivelul colesterolului și, întrucât e săracă în grăsimi săturate, reprezintă o sursă excelentă de proteine slabe, numai bune pentru o dietă benefică pentru cord. Caută sursele naturale de soia, precum edamame (soia verde) sau brânza tofu organică. Atenție mare însă la unele sortimente procesate: unele pot conține o cantitate prea mare de sare, care crește tensiunea arterială. Reține și laptele de soia, cu care poți înlocui uneori laptele de origine animală.

Nucile

Un studiu amplu realizat anul trecut a arătat că dacă un om înlocuieşte în alimentaţia sa consumul de carne roşie cu cel de nuci, riscul de a suferi un accident vascular cerebral scade cu 17%. Grăsimile nesaturate din nuci pot ajuta la reducerea colesterolului în comparaţie cu carnea roşie, însă nu trebuie uitat faptul că chiar şi aşa au un nivel destul de ridicat de grăsimi şi calorii. Consumaţi nuci cu grija ca porţiile să fie moderate.

Fructe de pădure

Fructele de pădure sunt bogate într-un anumit tip de antioxidant care se numeşte polifenol, care poate scădea tensiunea arterială şi mai poate stimula aşa-numitul „colesterol bun“.
Un studiu din 2011 a relevat faptul că afinele conţin nişte compuşi numiţi antociani, care se mai găsesc şi în zmeură și care sunt foarte buni pentru protejarea împotriva tensiunii arteriale mari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS