-5.5 C
Craiova
joi, 16 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatatePeste 35.000 de doljeni suferă de diabet

Peste 35.000 de doljeni suferă de diabet

Peste 35.000 de doljeni suferă de diabet, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Dolj. Diabetul este o problemă de sănătate publică și asta pentru că vorbim de o afecțiune cronică gravă, care implică complicații pe termen lung. Schimbarea stilului de viață este principala formă de prevenție, spun medicii diabetologi. În Dolj, numărul bolnavilor de diabet este în creștere, cabinetele medicilor specialiști sunt pline de pacienți care sunt nevoiți să urmeze un tratament pe viață și să învețe să trăiască cu boala. Mai grav este că din ce în ce mai mulți tineri și copii sunt diagnosticați cu această boală care nu se vindecă.

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină sau când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, ce acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.
Incapacitatea de a produce insulină sau de a o utiliza eficient duce la nivele crescute de glucoză în sânge (cunoscută ca hiperglicemie). Nivelele crescute de glucoză pe termen lung sunt asociate cu afectarea organismului și insuficiența de organe și țesuturi, spun medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj.

„Trebuie să învățăm copiii și cu dulciuri sănătoase”

Există trei tipuri principale de diabet. Diabetul de tip I este cunoscut ca insulino-dependent sau cu debut în copilărie. Cauza acestui tip de diabet nu este cunoscută și, din ceea ce știm în prezent, acesta nu poate fi prevenit. Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar apare de obicei la copii sau adulți tineri.
Medicii întâlnesc din ce în ce mai multe cazuri de tineri bolnavi de diabet. Asta tot din cauza alimentației bogate în carbohidrați. Există tot mai mulți copii și tineri obezi, iar specialiștii spun că părinții ar trebui să acorde mai multă atenție acestei probleme. „Copiii fac ce văd în familie. De multe ori, vin familii cu copii și atunci trebuie să discutăm mai mult cu părinții și cu bunicii. Un dulce sănătos poate fi făcut în casă. Trebuie să învățăm copiii și cu dulciuri sănătoase. În loc de băuturi carbogazoase dulci, putem să bem o limonadă sau apă cu lămâie ori suc de fructe. Ar trebui instituit un program educațional în școli, în grădinițe, care să militeze pentru o alimentație sănătoasă la copii, mai ales pentru cei ai căror părinți suferă de diabet. Sunt din ce în ce mai mulți copii cu astfel de probleme și ar trebui insistat pe acest lucru“, a explicat dr. Iuliana Petrișor.

„Toți ar trebui să facem măcar o dată pe an acest test de glicemie“

Diabetul de tip 2 reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet. Pacienții pot să trăiască cu boala ani la rând fără să fie diagnosticați Diagnosticul se face deseori când apare o complicație sau ca urmare a testării de rutină a glucozei în sânge sau în urină. Frecvent, dar nu întotdeauna, se asociază cu greutatea corporală crescută sau cu obezitatea, care în sine pot duce la insulino-rezistență și nivele crescute de glucoză în sânge. De aceea, medicii diabetologi recomandă ca măcar o dată pe an sau chiar o dată la șase luni să ne facem analizele uzuale. „Prevenția diabetului poate fi făcută fie la medicul de familie, fie la medicii specialiști. Este o afecțiune silențioasă, de multe ori asimptomatică. Mulți pacienți se prezintă la medic când deja au complicații. Vorbim, în primul rând, de o prevenție primară, și ar trebui să facem un test de glicemie dimineața, înainte de a mânca, după opt ore de nemâncat. Toți ar trebui să facem măcar o dată pe an acest test de glicemie, cu atât mai mult dacă avem antecedente de diabet zaharat, de sindrom metabolic, dislipidemie, hipertensiune. Este o analiză care se face simplu, intră în analizele uzuale pe care le poate recomanda medicul de familie sau orice medic specialist. Putem face un test de glicemie din sângele periferic, din deget, e foarte ușor. Orice glicemie peste 126 poate anunța un diabet zaharat. Noi trebuie să intervenim în prediabet. Dacă îmbunătățim stilul de viață, dacă ajungem la o greutate corporală corespunzătoare vârstei și înălțimii, dacă îmbunătățim și alimentația, putem să prevenim diabetul zaharat de tip II. Putem vorbi și de o prevenție secundară atunci când diabetul este diagnosticat și trebuie să prevenim complicațiile“, a spus dr. Iuliana Petrișor, specialist în diabet și boli de nutriție.
Ambele tipuri de diabet, 1 și 2, sunt grave. Nu există în nici un caz așa-numitul „diabet moderat“.

„Diabetul gestațional dispare, de obicei, după sarcină“

Al treilea tip de diabet este cel gestațional, adică e o formă de diabet care constă în nivele crescute de glucoză în sânge, în timpul sarcinii.
„Acesta apare în una din 25 de sarcini pe plan mondial și e asociat cu complicații pentru mamă și copil. Diabetul gestațional dispare de obicei după sarcină, dar femeile cu diabet și copiii acestora sunt la risc crescut de diabet tip 2 mai târziu în viață. Aproximativ jumătate din femeile cu istoric de diabet gestațional vor avea evoluție spre tipul doi de diabet în cinci până la zece ani după momentul nașterii. Pentru diabetul gestațional, diagnosticul se realizează mai bine prin screening prenatal, decât prin semnalare de simptome“, spun reprezentanții DSP Dolj.

Cum evităm complicațiile care duc la deces

Cel mai important este ca pacienții bolnavi de diabet să învețe să prevină complicațiile bolii. Diabetul zaharat este o boală cu risc cardiovascular mare. Pacienții cu diabet fac infarct miocardic silențios. Din momentul în care pui diagnosticul de diabet, orice afecțiune cardiovasculară are risc de mortalitate. De aceea, este nevoie de un diagnostic precoce și de monitorizarea permanentă a glicemiei, lunar la medic, zilnic acasă.
„Trebuie să învățăm să prevenim complicațiile. Chiar dacă avem diabet, dacă menținem glicemia în limite normale putem trăi așa toată viața. Este nevoie de alimentație sănătoasă, somn odihnitor, renunțarea la fumat, aport moderat de alcool, 30 de minute de mișcare zilnic. Un pacient diagnosticat cu diabet zaharat tip II are cel puțin zece ani în spate de modificări ale glicemiei“, a concluzionat dr. Iuliana Petrișor.

Decesele cauzate de diabet se vor dubla până în 2030

Diabetul afectează 60% din populația globală, potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Tot OMS atrage atenția asupra faptului că diabetul este în continuă creştere și se estimează că, până în 2030, numărul deceselor cauzate de această maladie se va dubla.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS