5.9 C
Craiova
sâmbătă, 21 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum scapi de mâinile și picioarele reci

Cum scapi de mâinile și picioarele reci

Sistemul circulator este format din vene, capilare, artere, limfă și ganglioni limfatici, iar rolul acestuia este să realizeze mișcarea sângelui în întreg organismul, mai exact să transporte oxigenul și nutrienții la fiecare celulă din corp. În această schemă, inima este cel mai important organ, deoarece aceasta pompează sângele în corp.
Punctăm că sângele reprezintă a 14-a parte din greutatea unei persoane, prin urmare depinde foarte mult de dimensiunile corpului. Sângele este pompat de la inimă în corp prin artere care se divid până la capilare, aici sângele circulând mult mai încet. De exemplu, pentru ca sângele să ajungă la plămâni și înapoi la inimă are nevoie de 5 – 7 secunde, iar pentru a ajunge la creier de 8 secunde.
Cel mai greu și lung traseu străbătut este către trunchi, mai exact către extremități, mâini și picioare, traseul acestuia durând aproximativ 18 secunde. Din acest motiv, multe persoane pot resimți o senzație de frig la nivelul membrelor superioare și inferioare.

Vitamine pentru circulație

Vitaminele și mineralele sunt extrem de importante în susținerea sistemului circulator, din toate punctele de vedere, în primul rând din prisma calității sângelui. Conform studiilor, lipsa fierului, a magneziului și a vitaminei B6 din organism, pe lângă apariția anemiei, favorizează răcirea membrelor.
Persoanele predispuse acestei simptomatologii, și nu numai, trebuie să-și suplimenteze dieta cu vitamine pentru circulația sângelui și, concomitent, să adopte o dietă sănătoasă, bazată pe cât mai multe legume și fructe.
Ceaiul de ginko biloba și de ginseng constituie un remediu eficient, acestea având proprietăți vasoprotectoare și antiinflamatoare. Pentru îmbunătățirea circulației sangvine este recomandat să mergeți cât mai mult pe jos, să pedalați sau să practicați înotul.
De asemenea, un truc care favorizează circulația sângelui presupune să vă întindeți și să ridicați picioarele deasupra trunchiului pentru câteva minute.
Evitați să stați în poziția picior peste picior deoarece poate bloca sângele să ajungă în membrele inferioare și rotiți-vă talpa în sensul acelor de ceasornic de câte ori aveți ocazia. De asemenea, altă metodă de stimulare a circulației periferice presupune să vă puteți ridica pe vârfuri și apoi să coborâți pe călcâie.

Vinul încălzeşte picioarele

Amestecă doi litri de vin alb cu 100 g de vâsc măcinat, 200 ml de suc de ceapă, 200 g de usturoi pisat şi 200 g de miere. Pune preparatul la macerat într-un vas şi ţine-l la temperatura camerei timp de două săptămâni, timp în care trebuie amestecat zilnic. După această perioadă, strecoară-l şi pune-l în sticle. Bea câte 50 ml de vin, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Suc din morcovi şi ţelină

Cura cu suc din morcovi şi rădăcină de ţelină are efecte excepţionale în tratamentul circulaţiei periferice deficitare. Rade legumele pe răzătoarea mare (câte un kilogram din fiecare) şi pune-le apoi într-un borcan de sticlă.
Adaugă trei litri de apă plată şi acoperă vasul cu un capac sau cu un tifon. Lasă la macerat timp de cinci zile, însă nu uita ca, de două-trei ori pe zi, să amesteci preparatul cu o lingură de lemn. După ce au trecut cele cinci zile, strecoară amestecul prin tifon şi pune sucul obţinut în sticle. Timp de 10-11 zile, bea câte 100 ml de suc, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă. Poţi repeta cura după ce faci o pauză de o lună.

Oţet de mere şi miere

O cură de 15 zile cu oţet de mere şi miere este foarte eficientă pentru stimularea circulaţiei sanguine. Pune una-două linguri de oţet de mere şi o linguriţă de miere într-un pahar cu apă. Bea un astfel de amestec de trei ori pe zi, înainte de masă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS