0.6 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateClinica de Radioterapie instalează noul accelerator liniar

Clinica de Radioterapie instalează noul accelerator liniar

Clinica de Radioterapie Oncologică a făcut pași mari pentru a oferi bolnavilor de cancer cel mai important aparat – acceleratorul liniar. În Oltenia, numărul bolnavilor de cancer este în creștere, atrag atenția medicii. După ce ani de zile medicii s-au chinuit să ofere tratament pacienților pe aparate uzate, care se defectau des, acum lucrurile se mișcă. Un accelerator liniar de ultimă generație a ajuns la Spitalul Județean Craiova și în aceste zile se lucrează la instalarea lui în clinică.

Sute de pacienți din Oltenia au nevoie lunar de radioterapie. Clinica de Radioterapie Oncologică este locul în care sunt trimiși pacienți din toată regiunea pentru că doar aici se găsesc specialiștii și aparatura necesară. După ani buni de folosință, acceleratorul liniar de la SJU Craiova a început să cedeze, se defecta frecvent, iar medicilor le era imposibil să ofere servicii medicale de calitate în aceste condiții. Șansa de a aduce în Oltenia un aparat de acest fel a apărut anul trecut, atunci când Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că începe derularea unui proiect pentru achizițiile de echipamente de radioterapie în baza Acordului de împrumut încheiat cu Banca Mondială în anul 2014, în valoare totală de 250 de milioane de euro.
A urmat amenajarea buncărului în care urmează să funcționeze aparatul. „Am reușit să facem lucrurile să funcționeze normal. Am dat afară aparatul cel vechi și acesta a fost un proces care a necesitat tot felul de autorizații pentru că vorbim de aparatură de înaltă performanță. Am construit buncărul pentru noul accelerator, s-a schimbat și legislația, iar pregătirea buncărului a durat pentru că a trebuit să refacem și pereții, am avut nevoie de autorizații locale, certificate de urbanism, dar am reușit. Suntem primii din țară care avem aparatura în faza de instalare“, spune dr. Veronica Diţă, şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova.

„Mi-aș dori să funcționeze de mâine, dar trebuie să respectăm niște norme“

Noul accelerator liniar a ajuns în Clinica de Radioterapie și se lucrează la instalarea lui. Urmează obținerea autorizațiilor de funcționare de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și punerea lui în funcțiune. „Cred că o să îl punem în funcțiune într-un timp optim. Eu mi-aș dori să funcționeze de mâine, dar trebuie să respectăm niște norme. Am făcut și o să fac tot ce ține de mine ca să le oferim pacienților această șansă“, adaugă dr. Veronica Diţă.

„Am făcut demersuri către CJ Dolj și către MS pentru al doilea accelerator“

Șefa Clinicii de Radioterapie spune că în Oltenia numărul bolnavilor de cancer este în creștere și este nevoie de două acceleratoare liniare. A făcut demersuri în acest sens. „Sunt mult prea mulți bolnavi de cancer în Oltenia. Există multe cazuri de cancer de prostată, cancer de rect, cancer pulmonar, cancer mamar, de col uterin. Proiectul pe care Ministerul Sănătății îl are cu Banca Mondială se derulează până în 2020, deci mai avem șanse mari să obținem un aparat. Am făcut demersuri către CJ Dolj și către MS pentru al doilea accelerator. Dacă Consiliul Județean poate să ne mai construiască un buncăr, MS ne mai poate da al doilea accelerator. În aceste condiții am putea înlocui și celălalt aparat vechi, cobaltronul. Oltenia are nevoie de două acceleratoare liniare. Trebuie să facem acest lucru acum cât MS are în derulare acest proiect, altfel nu se știe ce șanse o să mai avem să aducem astfel de aparatură în Craiova“, explică dr. Veronica Diţă.

Ce se întâmplă în această perioadă de tranzit cu bolnavii

De aproximativ un an, Clinica de Radioterapie din Craiova lucrează în regim de avarie. Unii dintre pacienți au fost redirecționați către alte cetre din țară. Pentru cei care nu a fost posibilă deplasarea, medicii au făcut tratament pe celălalt aparat de radioterapie din clinică, cobaltronul, un aparat vechi care ar trebui înlocuit cu cel de-al doilea accelerator pentru care se fac demersuri.
„Ne-a ajutat faptul că avem două aparate, acceleratorul liniar și un cobaltron pe care am lucrat și încă lucrăm. Pacienții care nu și-au permis sau starea de sănătate nu le-a permis să meargă în alte centre din țară au rămas și îi tratăm aici. Și acest aparat este unul vechi, dar încă bun. Avem pacienți care au făcut radioterapie cu el și trăiesc de ani buni. Este clar însă că avem nevoie de aparatură nouă care să ne ajute și mai mult“, conchide dr. Veronica Diţă, şefa Clinicii de Radioterapie a SJU Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS