Fructele sunt o parte importantă a unei diete sănătoase, și asta deoarece conțin multe vitamine și minerale necesare dezvoltării armonioase a corpului și menținerii sănătății. Mai mult de-atât, fructele conțin o serie de antioxidanți care luptă eficient împotriva îmbătrânirii, protejează organismul de diferite boli și chiar ajută la calmarea anumitor dureri.
Merele sunt bogate în fibre. Un măr pe zi aduce un aport de 100% din necesarul zilnic al organismului. Mai mult, merele sunt benefice în evitarea constipaţiei şi a atacurilor de cord.
Bananele sunt o sursă de fibre şi potasiu, dar conţin şi carbohidraţi, care dau energie corpului. Bananele sunt fructele cele mai recomandate persoanelor care au o viaţă activă. Nu degeaba vedem sportivii consumând banane.
Grepfrutul este bogat în nutrienţi. Acest fruct este bogat în vitamina C, A, B5, acid folic, calciu şi fibre. În plus, conţine o mare cantitate de antioxidanţi şi fitochimicale. Pulpa grepefrutului de culoare roz sau roşie se datorează prezenţei de carotenoide, numite licopen (găsit şi în roşii), ce are o activitate antioxidantă puternică. Acest fruct, cât şi sucul mai este considerat de specialişti ca alimente sănătoase pentru inimă.
Cireșele sunt unele dintre cele mai bogate fructe în antioxidanți. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi, te protejează de o mulțime de boli și pot chiar să atenueze diverse dureri. Cireșele sunt o sursă bogată de vitamina C, B1, B2, și conțin și foarte mult calciu.
Kiwi este mai bogat în vitamina C decât lămâia, cu un conținut mare de vitamina E, magneziu și potasiu și doar 40 de calorii pe 100 g, kiwi-ul este fructul care nu ar trebui să lipsească din dieta nimănui. Toate proprietățile sale ajută la menținerea unei stări de sănătate echilibrate și sunt extrem de eficiente și în bolile orale. În plus, kiwiul poate ajuta chiar și la prevenția osteoporozei.
Ananasul, datorită enzimelor sale specifice, ajută mult digestia, este cunoscut pentru efectele sale benefice în lupta împotriva cancerului și accelerează chiar și procesul de vindecare a rănilor. El mai conține și magneziu, calciu, fier și bromelină, o enzimă cunoscută pentru faptul că ajută la scăderea în greutate.
Portocala coține multă vitamina C, mult acid folic, magneziu și doar 47 de calorii – cam asta găsești în 100 g de portocală. Beneficiile acestui fruct sunt însă foarte multe. Pentru că, după cum spuneam, portocalele sunt o sursă bogată de acid folic, femeile însărcinate ar trebui să consume cel puțin un fruct pe zi. De fapt, acest lucru este indicat oricui, mai ales că portocalele ajută și la menținerea unui nivel optim al colesterolului, protejează sistemul digestiv, dar și inima.