Cea mai mare problemă cu care se confruntă persoanele care suferă de diabet este menținerea glicemiei sub control. Glicemia normală, adică nivelul glucozei din sânge, trebuie să fie în jurul valorii de 5-6 mmol/l.
Glicemia reprezintă nivelul zahărului din sânge. Aceasta poate fi determinată în momente diferite ale zilei (dimineaţa, prânz, seara sau în cursul nopţii), precum şi în raport diferit faţă de masă – înainte sau după consumarea mâncării.
Diabetul începe să își facă simțită prezența atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau chiar deloc, ori atunci când insulina nu este folosită corect. Factorii ereditari pot juca un rol important în apariția diabetului, însă cauza exactă care duce la această anomalie a pancreasului nu este pe deplin cunoscută.
De ce apare hiperglicemia?
Valorile anormale ale glicemiei apar dacă celulele pancreatice au fost distruse sau nu funcționează normal. În aceste condiții, insulina secretată de pancreas nu reușește să transporte glucoza din sânge către celulele corpului, însă creșterea valorilor glicemiei poate fi cauzată și de consumul unor cantități mari de carbohidrați, iar funcția pancreatică poate fi afectată și de stilul de viață sedentar. Emoțiile sau stresul pot crește, de asemenea, nivelul glicemiei, iar în cazul infecțiilor, al intervențiilor chirurgicale și al rănilor, corpul produce glucoză în exces.
Ce este hipoglicemia?
Hipoglicemia se caracterizează prin scăderea glicemiei sub 70 mg/dl. Simptomele principalele sunt: transpirații reci, foame crescută, dureri de cap, palpitații, oboseală fără o cauză anume, nervozitate, tulburări de vorbire, convulsii.
Hipoglicemia poate să apară dacă pacientul a stat prea mult timp la soare, dacă nu și-a făcut injecția cu insulină după ce a mâncat, dacă a consumat prea multe glucide sau dacă a făcut un efort fizic intens.
Cum controlezi glicemia
Dacă suferi de diabet atunci în afară de tratamentul medicamentos necesar, medicul îţi va recomanda şi un regim de viaţă cât mai sănătos, respectiv un regim alimentar echilibrat, dar cu anumite restricţii şi mişcare zilnică. Pentru bolnavii de diabet, monitorizarea și controlul glicemiei sunt esențiale pentru a ține sub control afecțiunea și a preveni complicațiile cauzate de aceasta.
Dacă nu suferi de diabet, un stil de viață sănătos şi o dietă echilibrată sunt benefice pentru sănătatea ta generală. Respectă programul/orarul meselor, adică măcar cele trei mese principale ale zilei, fără a omite vreuna şi, pe cât posibil, la aceleaşi ore. Ideal ar fi să ne stabilim un program de trei mese pe zi şi două gustări şi să-l respectăm ca la carte. Între mese optează pentru gustări sănătoase şi în cantităţi limitate. Dacă mâncăm la intervale regulate de timp, secreţia de insulină din corp este în limite normale, iar senzaţia de foame exagerată nu se mai instalează.
Hidratează-te corect şi evită sucurile prea dulci sau nenaturale.
Mişcarea zilnică este foarte necesară, nu trebuie să mergi neapărat la sală, dar chiar şi 15-20 de minute de exerciţii zilnice alături de alte 15-20 de minute de mers pe jos ajută în menţinerea unui nivel optim al glicemiei şi pentru sănătatea ta, în general.