Când răceala îşi face de cap, mucoasa nazală se irită, se inflamează şi secretă mai mult lichid care, în timp, duce la înfundarea nasului.
Congestia nazală este un simptom şi nu o boală. Numită popular şi nas înfundat, congestia nazală este un simptom extrem de des întâlnit, atât la copii, cât şi la adulţi şi apare, de regulă, odată cu instalarea unei răceli, viroze, alergii sau odată cu declanşarea sinuzitei.
Congestia nazală este caracterizată prin blocarea pasajelor nazale, dar şi a ţesuturilor adiacente. Odată blocate, acestea se inflamează din pricina excesului de fluide, iar respiraţia devine dificilă, persoana în cauză resimte un disconfort accentuat.
Când trebuie să mergi la medic
Trebuie să te adresezi medicului dacă simptomele durează mai mult de zece zile, ai febră mare, mucusul nazal are culoarea galbenă sau verde şi este însoţit de durere sinusală. Aceste simptome pot să fie semnul unei infecţii bacteriene, iar medicul, după ce te va consulta şi va efectua analizele necesare, îţi poate recomanda tratament cu antibiotic pentru a nu avea loc o suprainfectare.
Dacă ai un copil mic, sugar şi are febră, iar congestia nazală este o piedică în calea alăptării sau îi provoacă dificultăţi de respiraţie, trebuie să mergi de urgenţă la medicul specialist pediatru.
Remedii naturiste
Timp de câteva ori pe zi, de obicei dimineața și seara, fă o gargară cu apă călduță în care ai adăugat puțină sare. La o ceașcă de apă, pune jumătate de lingură de sare și amestecă bine.
Bea ceai de lămâie
Un tratament natural împotriva congestiei nazale este să bei ceai de lămâie fierbinte. Te va ajuta să îți eliberezi nasul de nesuferitele mucozități.
Tratează-te cu mirosul de ceapă
Ai nevoie de o ceapă (poți pune și usturoi sau hrean) pe care să o zdrobești pe o farfurie. Apoi respiră pentru o perioadă cât mai lungă de timp, ținând ceapa în dreptul nasului. Chiar dacă nu este o metodă plăcută, își va face efectul rapid și tu vei obține un nas desfundat.
Ceai de mentă. Dacă îți plac ceaiurile, alege să bei ceaiuri calde de mentă și ghimbir care relaxează.
Comprese calde pe sinusuri.
Căldura desfundă în mod natural nasul, de aceea nu ezitați să puneți comprese calde pe față atunci când respirați greu din cauza nasului înfundat. 10-15 minute de căldură pe nas, pomeți și sinusuri și respirația revine.
Inhalațiile cu arome puternice reprezintă o metodă naturistă minunată de a descongestiona căile respiratorii. Eucaliptul este cunoscut ca fiind cel mai eficient descongestionant. Pentru o aplicare ușoară și eficientă, există plasturi decongestionanți, care conțin ulei de eucalipt și camfor. Aceștia acționează prin eliberarea vaporilor naturali de eucalipt și camfor ce îmbunătățesc respirația, în special în timpul nopții. Acești plasturi se aplică direct pe îmbrăcăminte și pot fi utilizați de către adulți și copii peste 2 ani.