Orezul este un aliment bogat în carbohidrați, folosind ca un combustibil natural pentru fiecare dintre noi. Consumat regulat, în oricare moment al zilei, acesta ajută la formarea conexiunilor neuronale, fiind un adjunvant al activității creierului. Mai mult decât atât, bogată, în minerale, vitamine și ale componente organice, fiecare porție de orez este practic, o porție de energie.
Studiile specialiștilor au depistat o popularitate crescută a cerealei în secolul XXI, mai exact o creștere de 40% a introducerii ei în meniul familiilor de pretutindeni în ultimii 20 de ani.
Atât orezul brun, cât și orezul alb conțin din abundență minerale esențiale și vitamine (complexul B, de pildă). Diferența destul de importantă între cele două tipuri de orez este aceea că varianta brună aduce un aport suplimentar de fibre, nu conține gluten (deci nu produce alergii) și poate preveni și trata diverse afecțiuni, precum sindromul colonului iritabil și constipația.
Orezul funcţionează ca un „combustibil“ natural al organismului, reuşind să dubleze activitatea normală a creierului atunci când este consumat regulat. De asemenea, conţine numeroase minerale, vitamine şi componente organice, care promit să ridice nivelul de energie al organismului.
Este impresionant cât de multe beneficii poate avea un aliment pentru starea de sănătate a organismului.
Menţine presiunea sângelui stabilă
Deoarece în general nu conţine sare, orezul este unul dintre cele mai bune alimente de consumat atunci când vine vorba de scăderea presiunii sanguine. Excesul de sare este asociat cu apariţia anumitor boli de inimă, cum ar fi arteroscleroza, atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.
Poate să prevină apariţia cancerului
Orezul integral, cum este orezul brun, este extrem de bogat în fibre insolubile, care pot să protejeze organismul împotriva mai multor tipuri de cancer. Pe lângă fibre, orezul are, de asemenea, antioxidanţi naturali care stimulează protecţia organismului împotriva radicalilor liberi (agenţi care pot provoca mutaţia celulelor sănătoase în celule canceroase).
Orezul integral întărește sistemul imunitar
Datorită acțiunii antioxidante a zincului, conținut din belșug în orezul integral, acțiunea sistemului imunitar este crescută, iar organismul este mai rezistent la îmbolnăviri.
Orezul integral are efecte benefice asupra stării de spirit
Vitamina B6 conținută în orezul integral are rol în producerea serotoninei, numit hormonul stării de spirit. O porție de orez integral acoperă 23% din necesarul zilnic de vitamina B6.
Orezul integral ajută la scăderea colesterolului rău
Grăsimile bune conținute în orezul integral reduc nivelul de colesterol LDL (rău) și cresc colesterolul HDL (bun). De asemenea, el menține stabilă presiunea sângelui.