Alimentația pe care o alegem poate să ne afecteze flora intestinală. Flora intestinală are o influenţă deosebită în procesul de digestie şi de asimilare a nutrienţilor, însă nu mai puţin important este rolul pe care îl are asupra întăririi sistemului imunitar, care depinde în proporţie de peste 70% de activitatea tractului digestiv.
O floră bacteriană echilibrată măreşte capacitatea organismului de a combate infecţiile şi simultan minimizează efectele adverse ale terapiei cu antibiotice. Dieta zilnică şi obiceiurile alimentare constituie agenţi importanţi în imunizarea organismului, deoarece tractul digestiv este responsabil de funcţiile de asimiliare şi procesare a vitaminelor şi mineralelor necesare corpului.
Consumul de cereale integrale, neprocesate, și mâncăruri nerafinate sunt printre cele mai bune moduri de a menține sănătatea stomacului. De asemenea, trebuie să renunți la zaharuri procesate și la carbohidrați procesați.
Legume
75 la sută din farfuria ta trebuie să conțină legume, salate sau oleaginoase. Bacteriile bune din intestine „se înțeleg“ de minune cu aceste alimente.
Grăsimile bune
Printre grăsimile bune enumerăm: acidul gras omega 3 sau grăsimile monone-saturate, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin.
Iaurtul
Este extrem de benefic pentru digestie și pentru protecția florei intestinale, pentru că oferă, în proporții echilibrate, bacterii bune și enzime digestive. Ajută la absorbția mai bună a substanțelor nutritive din alte alimente.
Ana-Maria Predilă