Morcovii sunt considerați una dintre cele mai sănătoase legume. Aceștia sunt o sursă excelentă de vitamina A, oferind 210% din nevoile unui adult pe zi. Cele mai importante acțiuni terapeutice se constată în tulburările de creștere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseală, astenie, extenuare, convalescență, anevrism, avitaminoze, scorbut.
Morcovii îmbunătăţesc vederea
Sunt bogaţi în betacaroten, un compus care se transformă în mod natural în vitamina A, atunci când sunt consumaţi. Cu cât morcovul este mai oranj, cu atât este mai bogat în betacaroten. La nivelul retinei, vitamina A se transformă în rodopsină, un pigment purpuriu care te ajută să vezi noaptea. În plus, betacarotenul protejează împotriva degenerării maculare (afecţiune care include o varietate de boli de natură oftalmologică) şi a cataractei.
Morcovul fiert este foarte bine digerat de către tubul digestiv
Morcovii se pot consuma în stare crudă, în salate sau gătiți în supe și mâncăruri. Tulpina verde, de asemenea, se poate consuma, deși nu este o practică obișnuită. În urma fierberii, aproximativ 70% din vitamina A conținută este distrusă, la fel ca și vitamina C și multe alte substanțe nutritive. Totuși, este important de știut că vitaminele și mineralele rămase după fierbere sunt mult mai ușor de asimilat decât din morcovul crud.
Morcovul fiert este foarte bine digerat și tolerat de către tubul digestiv, fiind ca atare recomandat în mod special persoanelor convalescente sau care, din cauza unor afecțiuni gastro-intestinale, nu suportă cruditățile. Organismul asimilează o cantitate mult mai mare de betacaroten din morcovul fiert decât din cel în stare crudă. Din aceste motive, morcovul fiert poate avea, deși poate părea incredibil, o aplicabilitate terapeutică mai mare chiar decât cel consumat crud.
Uleiul de morcov este puternic hidratant, fiind util pentru pielea uscată. De mult timp se foloseşte în creme de faţă, uleiuri pentru bebeluşi şi balsamuri de buze.
În afecțiunile respiratorii intervine în liniștirea crizelor de tuse convulsivă, astm bronșic, bronșite cronice, răceală, voce voalată, pneumonie și în creșterea rezistenței față de bacilul tuberculozei (Koch). De asemenea, intervine în diminuarea glicemiei din sânge la bolnavii de diabet zaharat (se recomandă asocierea morcovului cu țelina).
În bolile renale și genitale are un rol esențial prin eliminarea excesului de acid uric, cu efecte favorabile în insuficiență renală, blocaj renal, reumatism și gută. De asemenea, protejează mucoasele genitale (datorită carotenului).