Cunoscute ca fiind unele dintre primele fructe cultivate, perele și-au făcut treptat apariția în numeroase țări ale globului. Dincolo de coaja sa aurie, acest fruct conține un întreg depozit de vitamine și săruri minerale benefice organismului și sistemului imunitar. Consumul regulat de pere ajută la combaterea cancerului de colon. S-a descoperit că efectul antioxidant al perelor protejează împotriva apariției degenerescenței maculare legată de vârstă, boală ce afectează retina, provocând de multe ori orbirea.
Mențin ochii sănătoși
Pe lângă morcovi, și perele ajută la menținerea ochilor sănătoși. Potrivit unui studiu publicat în Arhivele de Oftalmologie, trei porții de fructe consumate în fiecare zi reduc cu 36% riscul de apariție a degenerescenței maculare- cauza principală în pierderea vederii la persoanele în vârstă. Înlocuiește alimentele bogate în calorii cu fructe delicioase, precum perele, merele, gutuile, care asigură vitaminele necesare organismului.
Sucul de pere ajută la reglarea digestiei, dar și la tratarea tusei sau astmului. Vinul de pere este recomandat în cazul litiazei renale, a diabetului și a celulitei, întrucât sub această formă are efect antiseptic și diuretic. Fructele uscate sunt folosite adesea pentru ceai sau decoct, în scopuri terapeutice. Decoctul de fructe uscate se consumă îndulcit cu miere și are efect antiseptic și astringent.
Perele sunt recomandate femeilor însărcinate. O sigură pară furnizează aproximativ 14 micrograme de acid folic (numit şi vitamina B9), o vitamină indispensabilă bunei dezvoltări a fătului, deoarece previne spina bifida, o malformaţie congenitală care provoacă dezvoltarea incompletă a măduvei spinării.
Perele previn diabetul de tip 2. Para este bogată în polifenoli care au un efect protector contra diabetului şi bolilor de inimă. Studiile au demonstrat că un consum de cinci pere pe săptămână reglează secreţia de insulină, conferind un puternic efect antidiabet.
Au efecte benefice asupra ovarelor și testiculelor
Coaja perelor conține o substanță denumită amfakt care acționează asupra proteinelor ce determină eliberarea hormonilor ovarieni, potrivit oamenilor de știință. Astfel, în ovar sunt fabricate anumite structuri cu rol în creșterea sensibilității neuropsihice a sistemului nervos în zonele în care apare percepția plăcerii organismului feminin. De asemenea, în cazul bărbaților, această substanță favorizează declanșarea mai rapidă a erecției, scăzând nivelul producerii de androgeni testiculari.
Tratează inflamațiile, artrita și guta
Cunoscute că fructe hipoalergenice, perele nu sunt de natură să cauzeze reacții alergice. De aceea, se recomandă consumul de pere chiar și la copiii de vârste foarte mici. Totodată, ele pot fi utile în tratarea inflamației mucoaselor, în tulburările cronice, artrită și gută.