-1.7 C
Craiova
luni, 13 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDiferența dintre răceală și sinuzită

Diferența dintre răceală și sinuzită

Sinuzita cronică afectează tinerii și adulții de vârstă mijlocie

Sinuzita cronică este o boală comună, în care cavitățile ce înconjoară căile aeriene nazale (sinusurile) se inflamează și formează edeme timp de cel puțin opt săptămâni, în ciuda unui tratament medicamentos corect efectuat. Cunoscută și ca rinosinuzită cronică, această boală interferează cu drenajul sinusurilor și cauzează acumularea mucusului. Dacă aveți rinosinuzită cronică, poate fi mai greu să respirați pe nas. Zona din jurul ochilor și fața pot fi umflate și puteți avea durere facială și dureri de cap (cefalee).

Sinuzita cronică poate fi cauzată de o infecție, dar poate fi cauzată și de creșterea unor formațiuni în sinusuri (polipi nazali) sau de o deviație de sept. Cel mai adesea, sinuzita cronică afectează tinerii și adulții de vârstă mijlocie, dar poate afecta și copiii.

Diagnostic

Deși simptomatologia este localizată la nivelul sinusurilor, infecția nu este mereu prezentă. În aceste situații, medicul are nevoie de un istoric al bolii detaliat și examene clinice și paraclinice minuțioase. Acestea includ radiografia sinusurilor, teste alergologice cutanate, tomografie computerizată care ne oferă informații clare cu privire la cavitățile sinusale, examenul microscopic și bacteriologic al secrețiilor nazale și, nu în ultimul rând, examenul endoscopic al cavităților nazale. Această metodă este indispensabilă unui diagnostic de finețe.

Cum apare sinuzita?

Sinuzita își face apariția ca urmare a inflamării sau infectării mucoasei din interiorul sinusurilor. Astfel, lichidul din cavități nu mai poate fi eliminat în mod corespunzător, creează presiune și durere în sinusuri. Deseori, bacterii și fungi pot să se instaleze în sinusuri și împiedică drenarea corespunzătoare a lichidului în nas și gât. Chiar dacă sinuzita afectează de obieci o singură pereche de cavități, există cazuri în care sunt afectate chiar și toate cele patru perechi de sinusuri în același timp (parasinuzita).

Diferența dintre răceală și sinuzită

Deși apar des în aceeași propoziție, există o diferența între cele două afecțiuni. Chiar dacă sinuzita poate fi provocată de același virus care a cauzat răceala, ea se manifestă, de fapt, ca o complicație a răcelii. În timp ce simptomele răcelii încep să se amelioreze în aproximativ o săptămâna, sinuzita începe să se agraveze după șapte zile de la începutul infecției. În general, simptomele afecțiunii se întind pe o durata mai lungă de timp.

Tipuri de sinuzită

În funcție de durată, dar și de cauze, sinuzita are două manifestări principale.

Sinuzita acută

Sinuzita acută este, de obicei, cauzată de o infecție virală, iar dezvoltarea ei este una rapidă, cu un debut brusc. Este cea mai des întâlnită formă de sinuzită și poate să dureze între două și trei săptămâni.
Dacă boala nu este tratată corespunzător, ea se poate complica și se transformă în sinuzită subacută, care poate dura până la trei luni.

Sinuzita cronică

La acest tip de sinuzită simptomele lipsesc inițial, însă afecțiunea poate să fie prezentă în organism luni sau chiar ani. Simptomele nu se manifestă în mod permanent, ci apar la anumite intervale, chiar și după pauze lungi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS