Cartofii sunt uşor de cultivat şi au un ridicat potenţial energetic. Sunt hrănitori şi bogați în fibre, în glucide (amidon), în vitamine şi minerale. Sunt, de asemenea, uşor de digerat și au un efect cicatrizant şi antiulcerant.
Regele Louis al XVI-lea a desemnat cartoful o delicatesă, iar Regina Maria Antoinette obișnuia să își decoreze părul cu flori de cartofi.
Din punct de vedere terapeutic, cea mai importantă zonă a cartofului este chiar coaja, adică partea care se aruncă. Coaja cartofilor conţine pigmenţi (flavonoide) cu acţiune antioxidantă şi antitumorală, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compuşi fenolici cu efect de reglaj asupra activităţii cardiace.
Vitamina C și complexul de vitamine B, precum și mineralele cum sunt potasiu, magneziu, fosfor și zinc sunt bune pentru piele. Pulpa obținută din cartofi cruzi zdrobiți amestecată cu miere poate funcționa în tratarea problemelor pielii, cum sunt coșuri și pete. În plus, dacă aplicați această pulpă pe arsuri, veți obține o ameliorare rapidă a durerii și o vindecare ușoară. Cartofii zdrobiți și chiar apa în care cartofii au fost spălați sunt bune pentru înmuierea și curățarea pielii, în special în jurul coatelor și pe dosul palmelor.
Sursă de potasiu
Cartofii fierţi în coajă sunt bogaţi în potasiu, în magneziu, păstrează o parte din vitaminele şi din principiile active ale miezului de cartof şi, într-o mai mică măsură, ale cojii. Cercetătorii de la Institutul de studii alimentare din Statele Unite susţin că această formă de preparare termică păstrează cele mai multe calităţi terapeutice ale cartofului, fiind mult mai eficientă faţă de prăjire ori faţă de fierberea după decojirea prealabilă.
Bogat în viamina C, cartoful conţine numeroşi antioxidanţi, dintre care vitamina C, acizi fenolici şi flavonoide. Soiurile colorate (mov, galben, roşu) sunt mai bogate în antioxidanţi (având deci un mai puternic efect anticancerigen).
Adepţii medicinei naturiste consideră că sucul de cartofi cruzi este cicatrizant, atenuează durerile, inflamaţiile, ulcerele stomacale, combate constipaţia, drenează, ajută la funcţionarea ficatului şi ameliorează problemele hemoroidale.
Conform noilor studii, amidonul şi fibrele contribuie la prevenirea cancerului de colon, dar şi a diabetului şi constipaţiei. Lecitina STL, o proteină din cartof, a demonstrat în studiile in vitro că are capacitatea de a stopa proliferarea celulelor canceroase.
Cartofii sunt foarte bogați în vitamina B6, necesară pentru înnoirea celulară, un sistem nervos sănătos și o stare mentală echilibrată. Această substanță este folosită pentru crearea neurotransmițători-lor (substanțe care transmit mesajele între celule), cum ar fi serotonină și dopamină (reglarea dispoziției).
Menține sănătatea inimii
Fibrele, potasiul, vitamina C și vitamina B6 din cartof, împreună cu lipsa sa de colesterol, susțin sănătatea inimii.
Cartofii conțin cantități semnificatve de fibre, care ajută la scăderea valorii totale de colesterol din sânge, scăzând astfel riscul apariției bolilor de inimă.
Vitamina B6 previne acumularea unui compus cunoscut sub numele de homocisteina. Când aceasta se acumulează în organism, poate afecta vasele de sânge, provocând probleme cardiace.