Sughițul este o contracție involuntară a diafragmului (mușchi ce separă toracele de abdomen și joacă un rol important în respirație), urmată de închiderea bruscă a corzilor vocale, producând sunetul caracteristic.
De-a lungul veacurilor, oamenii s-au întrebat de ce sughițăm. Au apărut și numeroase explicații, unele rezonabile, altele destul de fanteziste. Spre exemplu, cu secole în urmă, oamenii credeau că sughițul este un puseu de creștere în cazul copiilor.
Sughițul poate apărea după ce înghiți prea mult aer, mănânci prea repede sau prea mult, bei alcool sau în momentele în care ești agitat sau neliniștit.
Cum se produce sughițul?
Atunci când diafragmul, mușchiul situat între plămâni și stomac, se irită începe să se contracte și cauzează spasme musculare. Fiecare contracție este urmată de o închidere bruscă a corzilor vocale, care produce sughițul, acel zgomot caracteristic.
Diafragmul funcționează aproape întotdeauna perfect. Când inhalezi, se lasă în jos pentru a ajuta astfel la pătrunderea aerului în plămâni. Atunci când expiri, diafragmul se relaxează și aerul este eliminat din plămâni prin nas și gură. Câteodată, diafragmul se irită și atunci se lasă în jos sacadat, ceea ce te face să tragi brusc aer în piept. Când aerul inspirat în grabă lovește corzile vocale, acestea se închid brusc și dau naștere sughițului.
Episoadele scurte de sughiț apar foarte frecvent și nu pot fi evitate. Adesea ele ajung să agaseze pacientul și să îi distreze pe cei din jur datorită frecvenței lor, însă doar în cazuri rare apar în contextul unor boli cronice sau grave. Episoadele prelungite de sughiț sunt însă fenomene destul de importante, care afectează calitatea vieții pacientului, dar care pun și probleme de diagnostic și tratament. Astfel de atacuri cronice par a avea o morbiditate crescută și au chiar și o fatalitate surprinzător de mare, dacă judecăm sughițul ca o problemă aparent banală de sănătate.
Dacă nu îl băgăm în seamă, sughițul dispare, dar, de obicei, cele mai multe crize de sughiț trec de la sine în câteva minute, până la câteva ore și nu necesită nici un tratament. Însă, dacă ne deranjează peste măsură, putem interveni „în forță“ pentru a opri contracțiile. Cele mai multe dintre metode implică creșterea nivelului de dioxid de carbon în sânge, care oprește de obicei sughițul. Unele dintre aceste remedii sunt: țineți respirația, bea repede un pahar de apă rece, mănâncă o linguriță de zahăr sau miere.