Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste jumătate din populaţia adultă, indiferent de sex sau de vârstă. Unu din cinci români suferă de varice şi, din păcate, foarte puţini apelează la ajutor de specialitate atunci când apar primele simptome ale bolii. Foarte puţini români conştientizează gravitatea varicelor şi se adresează medicului doar atunci când devin foarte supărătoare sau, mai rău, când apar complicaţii de temut: ulcer varicos, tromboflebită superficială.
De ce apar varicele?
În cele mai multe cazuri, îmbolnăvirea venelor superficiale este rezultatul unei boli a sistemului venos din profunzimea piciorului, afecțiune numită insuficiență venoasă. Boala varicoasă apare din cauza slăbirii rezistenței peretelui venos și funcționării neadecvate a valvelor venoase. Datorită gravitației, cantitatea de sânge din venele membrelor inferioare se mărește, determinând creșterea în volum a venelor superficiale ale piciorului, ceea ce face ca, în timp, acestea să devină mai lungi, proeminente, îngroșate și dureroase.
Boala varicoasă poate fi congenitală, apărând la mai mulți membri ai familiei, poate să apară după traumatisme sau răniri ale picioarelor, dar, principala cauză a varicelor este funcționarea proastă a valvelor de pe traiectul venelor piciorului. Aceste valve au rolul de a permite sângelui să circule dinspre laba piciorului spre inimă, împiedicând astfel reîntoarcea lui la nivelul piciorului.
Care sunt principalele metode terapeutice?
Compresia elastică (ciorapul elastic): reduce simptomatologia, previne edemul piciorului și scade riscul apariției tromboflebitei varicoase și al altor complicații venoase. Terapia medicamentoasă (pentoxifilin, detralex) se adresează pacienților cu grade de insuficiență venoasă incipiente (telangiectazii, vene reticulate).
Scleroterapia (injectarea de substanțe sclerozante în vene) se poate aplica atât în cazul telangiectaziilor și al venelor reticulate, cât și în cazul venelor varicoase mai mari. Procedeul este minim invaziv și necesită, de regulă, mai multe ședințe întinse pe o durată de săptămâni.
Metode de prevenire a varicelor
Fie că nu te-ai confruntat cu varicele până acum, fie că ai deja varice într-un stadiu incipient, este crucial să vizezi prevenirea apariției, respectiv complicării lor. Medicii au următoarele sfaturi: evită hainele foarte strâmte, care îngreunează circulația sângelui la nivelul picioarelor; adoptă o dietă sănătoasă și echilibrată, fără excese, astfel încât să previi obezitatea; fă mișcare și exerciții fizice; evită tocuri înalte și încălțăminte incomodă, nepotrivită că număr; hidratează-te; evită băile fierbinți.
Varicele sunt mai mult decât o problemă estetică. Ele pot afecta, în mare măsură, calitatea vieții de zi cu zi. Cu un stil de viață sănătos și prin vizite regulate la medic, ele pot fi, însă, combătute și vindecate.