Varza oferă o serie de beneficii pentru sănătate, de la efectele sale antiinflamatorii, până la protecția pe care o oferă tractului digestiv și sistemului cardiovascular. Virtuțile terapeutice ale verzei sunt cunoscute din antichitate, aceasta fiind considerată, la un moment dat, un adevărat panaceu universal.
Calitățile verzei sunt de necontestat pentru că aceasta poate fi folosită cu succes în prevenirea și tratarea unui număr extrem de mare de boli. Varza conține fier, tanin, sulf, săruri de potasiu, amidon, sodiu, iod, cupru, siliciu, glucide, vitaminele A, B1, B2, C, PP, U, precum și provitamina A. Ea este remineralizantă, revitalizantă, nutritivă. Ajută în lupta împotriva diabetului zaharat, a anemiei. De asemenea, varza are proprietăți dezinfectante. Este de preferat să fie consumată în stare crudă, pentru a i se păstra intacte proprietățile.
Îmbunătățirea randamentului cerebral
Prezența vitaminei K și a antocianinelor în varză asigură o îmbunătățire a randamentului cerebral, mai exact o stimulare intensă a funcțiilor cognitive și a concentrării. Vitamina K este esențială pentru producția sfingolipidelor, straturile de mielină din jurul nervilor. Acest înveliș are rolul de a proteja neuronii de leziuni. Prin urmare, vitamina K din varză poate contribui activ la prevenirea degenerării neuronale, sindromului Alzheimer și demenței.
Prevenirea și tratarea multor boli
Varza este o sursă bogată de vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți, contribuind masiv la prevenirea și tratarea multor boli, precum scorbutul (deficiență în vitamina C), ulcerul, anumite tipuri de cancer, depresia, bolile autoimune, gripele și răcelile etc. În plus, varza ajută la grăbirea vindecării rănilor și a țesuturilor lezate, reglează funcționarea sistemului nervos și reduce simptomele bolilor neuronale degenerative, precum sindromul Alzheimer.
Detoxifierea organismului
Varza este totodată și un bun detoxifiant, purificând sângele prin stimularea eliminării toxinelor din corp (în principal a acidului uric, cauza principală a reumatismului, gutei, artritei, calculilor renali, bolilor cutanate și eczemei). Acest efect de detoxifiere al verzei se datorează, în mare parte, vitaminei C și sulfului, pe care leguma cruciferă le conține în cantități generoase.
Varza este o sursă bună de beta-caroten și de aceea multe persoane vârstnice apelează la ea pentru a împiedica degenerescența maculară, a susține sănătatea oculară, dar și pentru întârzierea cataractei.
Este des recomandată pentru persoanele care doresc să slăbească în mod sănătos. Fiind plină de vitamine benefice, minerale și alte nutrimente, constituie altă opțiune alimentară sănătoasă pentru cei care vor să mance mult și datorită fibrelor conferă sațietate, ajutând tranzitul intestinal. Are un număr redus de calorii (în formă gătită o cană conține 33 de calorii), prin urmare este des întrebuințată în supe/ciorbe pentru dietă.