2.9 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlunele de pădure româneşti, o adevărată sursă de energie

Alunele de pădure româneşti, o adevărată sursă de energie

Alunele de pădure românești sunt considerate a fi o adevărată sursă de energie, având o valoare calorică și nutritivă foarte apropiată de cea a cărnii. Vitaminele din complexul B care intră în compoziția alunelor au rol în menținerea tonusului muscular, ușurând activitatea tractului gastro-intestinal, avantajând totodată funcționarea ficatului, a ochilor și favorizând pielea. Diabeticii pot consuma alune fără teamă, datorită conținutului foarte redus de hidrați de carbon.

Ţin la distanţă infarctul

Cele mai cunoscute sunt alunele de pădure care, odată consumate, au efecte benefice asupra inimii, reducând riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Acest lucru se întâmplă datorită acizilor graşi esenţiali, mononesaturaţi, prezenţi în alune, care scad nivelul colesterolului din sânge. O limită normală a colesterolului înseamnă vase de sânge protejate, circulaţie bună şi protecţie împotriva accidentelor cerebrale şi infarctului miocardic.
Mineralele conţinute de alunele de pădure stimulează sistemul imunitar şi cresc capacitatea organismului de a se apăra împotriva infecţiilor virale.
Pentru a preveni orice urmă de răceală sau gripă, înfruptaţi-vă zilnic, mai ales în perioada rece, cu o mână de alune. Sunt recomandate şi elevilor sau studenţilor care au de învăţat pentru examene, deoarece hrănesc celulele nervoase şi măresc performanţa intelectuală. La fel ca şi celelalte fructe oleaginoase, alunele conţin fitochimicale, substanţe cu proprietăţi antioxidante, ce protejează organismul de diferite forme de cancer.

Sunt recomandate şi femeilor însărcinate

Compuşii din alunele de pământ au o contribuţie semnificativă şi la combaterea îmbătrânirii ţesuturilor, iar introducerea frecventă în meniul zilnic a acestor fructe are un rezultat bun în situaţii de surmenaj intelectual şi de oboseală fizică accentuată. Datorită conţinutului de acid folic, un luptător tenace împotriva depresiei, arahidele sunt recomandate şi în caz de nevroze, psihoze sau depresii. Tot ele previn şi apariţia cancerului, datorită fitosterolilor ce stimulează producţia de interferon a celulelor imunitare şi reduc riscul dezvoltării celulelor canceroase în organism. Consumul arahidelor este indicat şi pentru sănătatea oaselor, deoarece conţin o mare cantitate de calciu, care joacă un rol important în dezvoltarea acestora.
Femeile însărcinate nu ar trebui să neglijeze arahidele, în mare parte datorită aportului de acid folic şi de vitamina E, care scad riscul avortului spontan, dar şi pentru faptul că fructele ajută fătul să nu dezvolte diverse alergii.

Luptă împotriva declinului cognitiv

Odată cu înaintarea în vârstă, trebuie să acordăm o importanță deosebită alimentelor bogate în niacin (sau vitamina B3), cum ar fi alunele, acesta protejându-ne împotriva declinului cognitiv. Cantitatea zilnică recomandată de vitamina B3 este de 16 mg pentru bărbați și 14 mg pentru femei, iar ¼ cană de alune, adică în jur de 35 g înseamnă 4.40 mg. Atenție! Nu este indicată depășirea unei cantități de maximum 40g de fructe cu coajă tare pe zi (migdale, arahide, alune, nuci, pecan, fistic).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS